JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. szeptember 18.
Jazz-burger a Meseházban2019. szeptember 17.
BEG SZEZONNYITÓ2019. szeptember 15.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.
Vörös Niki: Left Alone2019. szeptember 14.
A MEGBÉKÉLÉS JEGYÉBEN2019. szeptember 10.
Klemm, Adam: Instant Pleasure2019. szeptember 09.
A VILÁG ZENÉJE2019. szeptember 08.
Davis, Miles: Rubberband2019. szeptember 05.
METHENY A KÖBÖN2019. szeptember 02.

Hírek

A szív sorsa – új magyar könyv a jazzről

Magyarországi jazzkörökben jól ismert a szerbiai Magyarkanizsán élő és alkotó Bicskei Zoltán neve. A filmrendezőként és grafikusként a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának választott, idén hatvan éves művész hosszú éveken át volt az újvidéki jazznapok szervezője, az Új Symposion folyóirat zenei rovatának vezetője, majd a magyarkanizsai jazzfesztivál igazgatója. Jazzről szóló írásai többek között a legendás győri Jazzstúdium oldalain jelentek meg, és most már könyvbe gyűjtve is olvashatók. A Magyar Művészeti Akadémia Budapest, Kecske utca 25. alatti művészeti szalonjában május 16-án mutatta be A Szív sorsa (A jazz és mi) című gyűjteményes kötetét, amelyet saját grafikái és Dormán László fotói illusztrálnak.

Mint a szerző a rendezvényen elmondta, zenei érdeklődésének alakulására a legnagyobb hatást Szabados György gyakorolta. A magyar free jazz úttörőjével baráti, alkotótársi viszonyba került, több lemezének borítóján az ő grafikái kaptak helyet, és kísérő szövegekkel is segített értelmezni a zenéket. Bicskei szavaiból kiderült, ami egyébként írásainak témaválasztását is meghatározta, hogy a kortárs jazzben szívéhez a Szabados György és a Dresch Mihály fémjelezte „magyari” vonulat áll a legközelebb, míg a szerbiai magyar jazzéletből a hasonló felfogású Kovács-Tickmayer István zongorista és Mezei Szilárd brácsás nevét emelte ki.

„Kimondható: nincs már valódi jazz. Nem olyan régen lett vége… ha itt-ott megcsillan is valami e néhai sorszenéből, egyvalami biztosan elveszett: az életöröm zenéje.” – foglalja össze Bicskei a kötet bevezetőjében a jazz jelenéről vallott hitvallását. A reprezentatív kiállítású kötet írásai abból az időből származnak, amikor a Bicskei által valódi jazznek nevezett jelenség még létezett. A megrajzolt portrék között olyan muzsikusok arcai jelennek meg, mint Anthony Braxton, Miles Davis, Jeanne Lee, Albert Mangelsdorff, a Globe Unity Orchestra, Beamter Bubi, Charles Gayle, Mal Waldron, Steve Lacy; és olvashatók sorai a ljubljanai, az újvidéki, a magyarkanizsai és az újbudai jazzfesztiválokról is.


bicskei.jpg


A könyvbemutatón részt vett és felszólalt a kötetben hatvan fotójával szereplő kapott Dormán László fotóművész is, aki az évtizedek során megannyi kiemelkedő amerikai, jugoszláv és magyar jazzművész portréját örökítette meg felvételein.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (Zenta) gondozásában megjelent, Magyarországon is forgalomba kerülő könyv mellékletként tartalmazza Bicskei 27 ütem szabadság című, többek között Paul Gondalves legendás newporti szólója által ihletett hangjátékát, amelyből a bemutatón Pálfi Ervin színművész olvasott fel részleteket.

Vissza a hírekhez