JazzMa

Friss Hírek

Jazzlista - július 14.2018. július 15.
A TRIBUTE TO WOODSTOCK2018. július 07.
SZAKCSI 75!2018. július 07.
Bodajki Jazz Tábor 20182018. július 06.
CHICK COREA ISMÉT PESTEN2018. július 05.
LLOYD A CSODÁK CSODÁJA2018. július 05.
Finzer, Nick: No Arrival2018. július 03.
VIRTIGLI JAZZ AZ OPUSBAN2018. július 02.
A LÁTOGATÓ2018. június 30.
..én táncolnék Veled2018. június 27.
Állandó és változó2018. június 25.
BUDAPEST 19562018. június 22.
Alba Regia Feszt 20182018. június 17.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Hírek

A szív sorsa – új magyar könyv a jazzről

Magyarországi jazzkörökben jól ismert a szerbiai Magyarkanizsán élő és alkotó Bicskei Zoltán neve. A filmrendezőként és grafikusként a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának választott, idén hatvan éves művész hosszú éveken át volt az újvidéki jazznapok szervezője, az Új Symposion folyóirat zenei rovatának vezetője, majd a magyarkanizsai jazzfesztivál igazgatója. Jazzről szóló írásai többek között a legendás győri Jazzstúdium oldalain jelentek meg, és most már könyvbe gyűjtve is olvashatók. A Magyar Művészeti Akadémia Budapest, Kecske utca 25. alatti művészeti szalonjában május 16-án mutatta be A Szív sorsa (A jazz és mi) című gyűjteményes kötetét, amelyet saját grafikái és Dormán László fotói illusztrálnak.

Mint a szerző a rendezvényen elmondta, zenei érdeklődésének alakulására a legnagyobb hatást Szabados György gyakorolta. A magyar free jazz úttörőjével baráti, alkotótársi viszonyba került, több lemezének borítóján az ő grafikái kaptak helyet, és kísérő szövegekkel is segített értelmezni a zenéket. Bicskei szavaiból kiderült, ami egyébként írásainak témaválasztását is meghatározta, hogy a kortárs jazzben szívéhez a Szabados György és a Dresch Mihály fémjelezte „magyari” vonulat áll a legközelebb, míg a szerbiai magyar jazzéletből a hasonló felfogású Kovács-Tickmayer István zongorista és Mezei Szilárd brácsás nevét emelte ki.

„Kimondható: nincs már valódi jazz. Nem olyan régen lett vége… ha itt-ott megcsillan is valami e néhai sorszenéből, egyvalami biztosan elveszett: az életöröm zenéje.” – foglalja össze Bicskei a kötet bevezetőjében a jazz jelenéről vallott hitvallását. A reprezentatív kiállítású kötet írásai abból az időből származnak, amikor a Bicskei által valódi jazznek nevezett jelenség még létezett. A megrajzolt portrék között olyan muzsikusok arcai jelennek meg, mint Anthony Braxton, Miles Davis, Jeanne Lee, Albert Mangelsdorff, a Globe Unity Orchestra, Beamter Bubi, Charles Gayle, Mal Waldron, Steve Lacy; és olvashatók sorai a ljubljanai, az újvidéki, a magyarkanizsai és az újbudai jazzfesztiválokról is.


bicskei.jpg


A könyvbemutatón részt vett és felszólalt a kötetben hatvan fotójával szereplő kapott Dormán László fotóművész is, aki az évtizedek során megannyi kiemelkedő amerikai, jugoszláv és magyar jazzművész portréját örökítette meg felvételein.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (Zenta) gondozásában megjelent, Magyarországon is forgalomba kerülő könyv mellékletként tartalmazza Bicskei 27 ütem szabadság című, többek között Paul Gondalves legendás newporti szólója által ihletett hangjátékát, amelyből a bemutatón Pálfi Ervin színművész olvasott fel részleteket.

Vissza a hírekhez