JazzMa

Friss Hírek

Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Szextett

Szigorúan csak nagykorúaknak!

1-kesz.jpg


Párterápiára megy egy középkorú házaspár - a MAO zenekarvezetője, Fekete-Kovács Kornél meséli aktuális viccét a koncerten. A pszichológus érdeklődésére hamar kiderül, hogy mi a gond. A páros már évek óta nem… beszélget egymással. (Akkor tényleg nagy a baj! Eszembe jutott egykori legjobb barátom anyukájának legfontosabb tanítása. Azt mondta - több évtizedes házassági tapasztalattal a háta mögött -, hogy egy idő után már semmi más nem marad egy párkapcsolatban, csak a beszélgetés. Így szerinte a párválasztásnál az egyik legfontosabb dolog, hogy az érintettek klasszul megértsék egymást. Ennek egyik előfeltétele, hogy tudjanak beszélgetni.) Szóval a párterápiás foglalkozáson a pszichológus átmegy a szomszéd szobába. Pár perc múlva visszajön egy bőgővel. Az addig természetesen teljes csöndben várakozó pácienseknek különösebb felkonferálás nélkül el kezd játszani a bőgőjén. És láss csodát, az évekig verbálisan nem kommunikáló házaspár már együtt röhögcsél pár perc elteltével. A pszichológus muzsikál tovább, a páciensek meg folytatják a jóhangulatú beszélgetést. Eltelik a terápia előre megbeszélt időtartama, majd a nő is és a férfi is külön-külön kifizetik a megbeszélt tarifát. Ezt nem gondoltuk volna, hogy már egyetlen alkalommal megoldható a mi problémánk – szólal meg lelkesen a nő. Ezt mégis hogyan csinálta? – kérdi a férfi. Frappáns választ ad a szakember: Maguk nem tudták?! A bőgőszóló alatt mindenki beszélget…


2-kesz.jpg


De nem minden bőgőszólóra igaz a fentiekben hosszasan elővezetett megállapítás. Az Opus Jazz Club-ban 2018. május 24-én figyelemmel teli csönd volt a bőgős improvizációja alatt. A legendás albumok közül Art Blakey and the Jazz Messengers „Caravan”-jára került sor, amit a MAO big band jazz szextettre csökkentett létszámú formációjában mutatott be.


3-kesz.jpg


A minap meséltem egy barátomnak, hogy épp megyek egy várhatóan remek MAO koncertre az Opus Jazz Club-ba. Javasoltam Neki, hogy legközelebb tartson velem. Erre nagyon fura arcot vágott, pedig tudom, hogy szereti a jazz zenét. Kiderült, hogy valami félrehallás/mondás történt, mert én a „swing” szót használtam, de Ő azt „swinger”-nek értette (nagyot nevet!).


5-kesz.jpg


Ha már a témánál vagyunk, kérem, tekintsék meg Korb Attila és Ávéd János közös fotóját, amelyen a szoros emberfogást, akarom mondani a szoros hangszerfogást ismerhetik meg Tőlük.


6-kesz.jpg


Fekete-Kovács Kornél immár két egymás utáni koncerten örvendeztetett meg minket vicceivel, így -zeneszerző kollégájaként- egy saját magam komponálta muzsikus viccel viszonoznám humorát.

A nagy nőcsábász hírében álló amerikai zeneszerző-karmester érkezik egy európai big band-hez vendégkarmesterként. Az első próba legelső dalának eljátszása után széles mosollyal az arcán, de diszkréten odaszól a szaxofonsorban helyet foglaló fafúvós hölgynek: Meaty-saucy, baby! A kolláganő teljesen odavan, irul-pirul. A karmester - érdemi reakció hiányában - ugyanolyan kedélyesen megismétli: Meaty-saucy, baby! Tetszik a szaxis hölgynek a karmester, de talán nem itt a többiek előtt kellene ezt az udvarlást… Harmadjára is megismétli ugyanolyan kedvesen, de immár határozottan: Meaty-saucy, baby! Mindezt megunva a tenorszaxofonos férfi kolléga játszik valamit nagyon lassan a hangszerén, majd így szól a teljes zavarban lévő kolléganőhöz: Mi-ti szó-szi, bébi!


7-kesz.jpg


Egyébként Kornél hallgatta meg legtöbbször a szóban forgó Art Blakey and the Jazz Messengers albumot, és maga írta le muzsikustársai számára a megkomponált szólamokat, akiknek így „csak” el kellett azokat játszaniuk.

Az este folyamán zseniálisan megszólaltatott albummal kapcsolatban a MAO zenekarvezető-trombitása elmondta, hogy számára a trombitás Freddie Hubbard egy nagy hős. Bármilyen albumot is csináltak együtt Art Blakey dobossal, nagyon sokat hallgatta azt a „felállást”.


8-kesz.jpg


A csütörtöki „felállás”-ban a MAO combját, izé combo formációját a következő muzsikusok alkották: Csízi László dob, Bögöthy Ádám bőgő,

9-kesz.jpg

Cseke Gábor zongora, Fekete-Kovács Kornél trombita,

10-kesz.jpg

Korb Attila harsona, Ávéd János sex-off-on.

11-kesz.jpg


Na, jól van, ez a téma is „megvolt”, kipipálhatjuk. A következő két évre „hagyjuk a szexualitást a hanyatló Nyugat ópiumának”. „Tudja ki mondta ezt, Pelikán?” „Tudom, Virág elvtárs, tessék ideadni azt a (szerelmi)vallomást…”


12-kesz.jpg

Vissza a hírekhez