JazzMa

Friss Hírek

Gloomy Sunday2024. május 19.
Névnaposok – Milán2024. május 19.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.

Hírek

Idei jazzfesztiválok, amelyekről én is tudok… - 3. rész: B52 (Pilisborosjenő)

Hétfőnként jelentkező sorozatomban azokról a 2024-es magyar jazzfesztiválokról számolok be, akik válaszoltak körlevelemre. Minden esetben a fesztivál főszervezőjével készített riportot olvashatják.

madaras-zoltan.jpg

Madaras Zoltánnak az alábbi kérdéseket küldtem:

1) Az idei már a hányadik B52 fesztivál lesz?

2) Melyik napon rendezik meg?

3) Az idén is Tóth Viktor lesz az MC, vagyis a házigazda?

4) Hány zenekar fér bele a programba?

5) Hánykor kezdődik és kb. meddig tart?

6) Most is azonos helyszínen rendezik a fesztivált?

7) Aki most először látogat ki Pilisborosjenőre, az hogyan közelítheti meg a helyszínt?

8) Szép, esőmentes időjárást, és sok-sok nézőt kívánok!

És ezt a választ kaptam:

Alább egy programismertetőt talál, abban majdnem minden kérdésére ott a válasz.

b52.jpg

Pilisborosjenői B52 jazz fesztivál 2024

2024-ban már hatodik alkalommal rendezzük meg a B52 jazzfesztivált, amely mára már településünk emblematikus rendezvényévé vált. A helyszín hagyományosan a Mandelbrot pékség udvara. Szintén a fesztivál hagyománya, hogy az előkészületekben és a lebonyolításban számtalan önkéntes segédkezik.

Idén június 8-ra tűztük ki a fesztivál időpontját. Ezúttal is három fellépő zenekart hívtunk meg,az eddigi gyakorlatnak megfelelően neves magyar jazz előadókat hozunk Pilisborosjenőre.

A résztvevők fogyaszthatnak majd a helyi termelők finomságaiból: péksütemények, kézműves sörök és helyi borok széles választéka vár a közönségre. A zenei és gasztronómiai élményeken túl a rendezvény jó alkalom arra, hogy a helyiek együtt legyenek, beszélgessenek és szórakozzanak, ahogy ezt a pilisborosjenői jazz fesztiválokon már megszokhatták.

A fesztivált a 2097 Csoport Egyesület non-profit alapon szervezi, a szükséges bevételeket pályázatokból és a közönség adományaiból tervezzük megszerezni. Rendezvényünk támogatói: Pilisborosjenő Önkormányzata, Fluart, Meditop, Tiszta Formák Alapítvány.

A tervezett programokról az alábbiakban olvashatnak.

Koncertek

17:00 DOUBLE WEISZ QUARTET

weisz-quartet3-2.jpg

Bár a Weisz testvérpár gyerekkoruk óta játszik együtt kisebb-nagyobb formációkban, közös szerzői estet 2013 tavaszán adtak először a Magyar Rádió márványtermében. A zenekar létezése is innen datálódik. 2016-ban elkészült újabb anyaguk bemutatójára szintén a Márványteremben került sor, amit további koncertek követtek, így az együttes az Opus vendége is volt már. A zenekar hangvételét a jazz, a klasszikus zene, és a népzene hármas egysége formálja, meglehetősen őszinte és egyedi hangzásvilág alapján. Jellemző rájuk a kompozíciók friss és szabad felfogású előadásmódja: nemritkán trio, vagy duó felállásban folyik a játék. A hangszerelés is igen változatos, néhol kimondottan könnyed, máshol kísérletező, vagy kortárs elemeket fedezhetünk fel benne, de alkalomadtán akár a groteszkbe hajló humort sem nélkülözi. Az együttes repertoárján szereplő kompozíciók mély zenei igényességgel születtek, és a nagy dinamikai különbségek még színesebbé teszik a hangzást, egyéni szólókkal társulva.

Weisz Gábor – szaxofon

Weisz János - zongora

Sárdi Ádám  - basszugitár

Szegő Dávid - dob, utőhangszerek

19:00 FEKETE-KOVÁCS QUINTET

fkkq.jpg

A B52 jazzfeszt színpadán Fekete-Kovács Kornél és zenésztársai különleges produkciót adnak elő: Purcell Tündérkirálynő című operájának témáira az 1940-es évek bebop zenei stílusában íródott jazz szerzeményeket, amelyeket először 2016-ban mutattak be a Magyar Állami Operaházban. Hogy mi kapcsolja össze egymással Purcellt és Fekete-Kovács zenéjét? Egyrészt az improvizáció és a belőle fakadó életteli fesztültség. Ott van aztán a barokk zenére és a jazzre egyaránt jellemző folyamatos ritmikai lendület, az a „drive”, amely olyan mértékben megkülönbözteti mindkét zenei stílust a képlékenyebb, „ragacsosabb” időfogalommal dolgozó romantikus zenétől. Végül pedig összekötő kapocs a tánc, amely a legelvontabb barokk zenék mögött is megbújik valahol, ahogy a legabsztraktabb jazzimprovizáció sem képes levetkőzni, hogy a jazz forrásvidéke a tánc környékén keresendő. A leginkább meglepő élménye a hallgatónak talán az lehet, hogy milyen természetes módon találnak otthonra ezek a 17. század végi zenei gondolatok a 20. század közepének jazz-stílusában.

Fekete-Kovács Kornél - trombita, szárnykürt

Ávéd János - tenorszaxofon

Cseke Gábor - zongora

ifj. Tóth István - bőgő

Csízi László - dob

20:30     FRANKIE LÁTÓ QUARTET

frankie-lato.jpg

Az új formáció 2023–ban alakult. Az elsődleges zenei irányzat a jazz-rock, fúziós improvizatív instrumentális hangszerelésben. A saját kompozíciókat Miles Davis „electricbebop” korszaka, Joe Zawinul – Weather Report jazz fusion zenekar zenei hatásai befolyásolták. Az FLQ előadásmódja felidézi a ’70-es évek amerikai és európai jazz-rock zenekarainak hangzásvilágát, innovatív módon kiegészítve a mai zenei és technikai igényekkel. Az újragondolt jazz kamara zenélés egy izgalmas, virtuóz, minden korosztály számára élvezhető zenei atmoszférát teremt.

Frankie Látó - hegedű

Menyhei Ádám – zongora, billentyűs hangszerek

Szabó Kristóf – basszusgitár

Mohai Szabolcs - drums

A jazzfeszt házigazdája: Tóth Viktor

tv-konferal.jpg

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez