JazzMa

Friss Hírek

RUSZTIKUS SZOMBAT2018. augusztus 13.
Végezetül2018. augusztus 06.
Debrecen – Coda2018. augusztus 06.
Szombat esti bebop2018. augusztus 06.
Szombaton is bor és jazz2018. augusztus 05.
Mindenki másképp csinálja2018. augusztus 04.
DEBRECEN FELÉ, FÉLÚTON 2018. augusztus 04.
Viharos kezdés2018. augusztus 03.
Első nap, utolsó koncert2018. augusztus 03.
BEVÁLTOTT NYEREMÉNY2018. augusztus 03.
Nexus LineUp: Fragments2018. augusztus 03.
EGRI A NÉGYZETEN2018. augusztus 01.
QUINCY JONES 852018. július 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Hírek

"Hívő ember vagyok." - SZAKCSI 75! - 3/1. rész

A magyar jazz történelmének egyik legnagyobb alakja Szakcsi Lakatos Béla - ehhez nem fér kétség. Éppen ma, 2018. július 8-án tölti be a 75. életévét. Ezen nevezetes alkalomból találkoztunk egy körúti kávéházban. A beszélgetés első része következik.

image1.JPG

NS: A nyolcvanas évek elején többször játszottál a SOTE Jazz Klubban, ahol egyetemista koromban rendező voltam - ott kerültem először közel ehhez a műfajhoz. Emlékszel-e arra, hogy Szabad Zenei Társulás?


SzLB: Igen, fúvósokkal! Dés, Gőz, Lattmann Béla, Horváth Kornél és Kőszegi.


NS: Egy másik alkalommal szólóban játszottál az egyetem  kollégiumában - igyekszem a Veled kapcsolatos első találkozásaimat   összeszedni - de ne ijedj meg, ez nem memória próba!


SzLB: Mindenre emlékszem!


NS: Az ebédlőben volt a koncert - nagy tapssal a végén. Te akkor megkérdezted, hogy "tényleg jó volt, mert én nem úgy éreztem?!"


SzLB: Igen, lehet! (Nevet.)


NS: Ilyen apróságok megmaradnak...

Még korábban: hol voltál 1970. június 18-án?


SzLB: (megismétli a dátumot) A varsói Jazz Jamboree-n?


NS: Nem, Montreux, Pege Quartet!


image2.PNG


SzLB: Ja, igen, '70-ben!


NS: Én sokszor voltam Montreux-ben...


SzLB: Már nem jazz fesztivál...


NS: Sajnos már csak "nyomokban" az...

Próbálok nem szokványos kérdéseket feltenni. Mai füllel a Rákfogó akkori, '70-es évekbeli zenéjét most hogyan ítéled meg? Tudom, hogy így nehéz, de abban az időben az volt a legmodernebb jazz.


SzLB: Jókor jó helyen kellett lenni. Kint voltam '70-ben New York-ban. Mahavishnu és Chick Corea is fusiont játszott. Amikor hazajöttem, hoztam egy Fender zongorát. Zoller Attilával megismerkedve, az ő segítségével, 800 dollárért (fele áron!) vettem a hangszert. A szállítás ezer dollárba került!


NS: Vám?


SzLB: Egy magyar nóta énekes hozta haza, így vámmentes lett!

Megalapítottam a Rákfogót. Akkor jött vissza a Syrius is Ausztráliából. Eljöttek egy koncertre - és amikor meghallották a zenét - Orszáczky és Ráduly is azt mondta, hogy ebben a zenekarban is szívesen játszanának. Így lett a "nagy" Rákfogó, amely akkor nagyon híres zenekar volt. (+ Babos és Kőszegi)


image3.JPG

image4.JPG

image5.JPG

image6.JPG

image7.JPG


Teljesen új zenét csináltunk. Sokan mondták, hogy elárultam a jazzt, de én tudtam, hogy nem. Pár év múlva már ők is ezt játszották... A '70-es évek elején az egész világon kultúrforradalom zajlott. Minden ágazatban, legyen az festőművészet, képzőművészet; vagy például a rock zenében a Beatles és a Rolling Stones is sokfelé elterjedt.

A múltkor Babossal beszélgettem (a riport május 31-én készült), hogy hogyan létezik az, hogy akik akkor ismertek lettek Európában és Amerikában - ők "öregnek" is népszerűek maradtak! Nagyon érdekes dolog. Miért van ez így?


NS: Mert meg tudtak-tudtatok újulni!


SzLB: Lehet, nem tudom...


NS: De ahhoz nagyon tehetségesnek kell lenni!


SzLB: Csak azt látom, hogy ez így történt.


NS: Ha már beszéltél a Beatles-ről és a pop zenéről: egy riportban olvastam, hogy a '60-as évek közepén énekeltél, táncoltál - tíz táncosnővel léptél fel. Akkor csak az érdekelt, hogy pénzt lehet vele keresni? Erre ma hogyan gondolsz vissza?


SzLB: Igen. Életemben először, 20 évesen kint voltam Európában, Németországban.


NS: Nem csak Rajtad múlt, hogy mikor mehetsz ki...


SzLB: A Kádár-rendszerben, az Interkoncert nevű intézményben, '63-ban úgy döntöttek, hogy 10-15%-ért kimehetnek a zenészek, artisták a vendéglátó iparba. Minden hónapban fizettünk. Nagyon tanulságos volt, mert '63 körül még a madarak sem repülhettek nyugat felé...

Abban az időben bejárni Európát - 3 év alatt - többet ért, mint egy főiskola vagy egy diploma.


NS: Aztán hogyan jött a "megvilágosodás", hogy Te mégsem ezt az utat akarod követni, hanem a zongora és a jazz?


SzLB: Zongoraművész akartam lenni, 12 éves koromban felvettek a konzervatóriumba. A jazz-zel később ismerkedtem meg, majd az hozott vissza a klasszikus zenéhez, hogy például Hancock, Corea és Jarrett is foglalkozik ezzel az irányzattal. Corea nagy Bartók-fan.

Jarrett készített olyan lemezt, amit ő komponált fúvósötösre. Azt gondoltam, ha ők merítenek a klasszikus zenéből, akkor én is.


NS: Azzal gyakorolsz? Csík Guszti mondta, hogy ő addig, amíg el nem fárad.


SzLB: Nem mindig. Volt idő, hogy minden nap eljátszottam a "Wohltemperierte Klavier"-ból néhány fugát. Jól blattolok, az megmaradt. Most inkább partitúrákkal foglalkozom. Úgy csinálom, hogyha hallgatom, akkor nem nézem. Vagy kiteszem a zongorára a kottát, és az akkordokat vizsgálom meg, hogy hogyan működik az egész. Hogy halljam is rögtön.  Ebből rengeteget tanultam.


NS: Zeneszerzés?


SzLB: Most írok egy misztériumjátékot. Nem operát. Bibliai történetek adják az alapot, több részből áll, nincs főhős. Arról szól, hogy az emberiség mindig rosszul döntött, állandóan rosszul választott. Azért gondoltam a Bibliára, mert az a legősibb.

A kezdet: édenkerti állapot, Éva és Ádám egymásra találása, szószegők lesznek, kikergetik őket, aztán a testvér-gyilkosság - de minden jóra fordul, mert Sét Istent hívja segítségül. Röviden ez az első kép.

A másodikban: a vízözön előtti állapotokat és Noé megmenekülését látjuk.

A harmadikban Nimród lép színre - szóval mindig valami vagy valaki helyrehozza a dolgokat, aztán újra elrontják... A fiatal Ábrahám megjelenésével fejeződik be ez a rész - ő mégiscsak egy hívő ember.

A negyedik kép: 2056-ban játszódik, és a "A Kör" című könyvvel kapcsoltam össze a történetet. A jelszó: az a bűn, ha titkolózol, mindent mondj el magadról. A közösségben mindenki mindent tud a másikról - és mégis mindenki nagyon egyedül van.

A librettót Bolyki György írja, a Bolyki Brothers-ből, aki cselló művész, producer és Biblia-olvasó ember.

Már befejeztem az első részt, amely nagyon hosszú. A második és a harmadik rövidebb. Megtaláltam a hangzásokat.


NS: Nagyzenekar, fúvósokkal együtt? Vagy csak vonósok?


SzLB: Teljes nagyzenekar, csak nem szokványosan. A vonósok nem lesznek annyira előtérben, csak kísérnek a fafúvókkal. Sok kamara jellegű rész lesz: hárfa, fuvola, brácsa.


NS: Zongora?


SzLB: Az is van.


NS: Lemezfelvétel?


SzLB: Először meg kell írni... Meg bemutatni. A címe: "A tudás fája". Nem kötelezzük el magunkat, még szponzorokat is kell szerezni.


NS: Jövőre készül el?


SzLB: Igen. A MüPában biztos be lehet majd mutatni, meg talán a Nemzeti Színházban is. Ez életem legnagyobb műve! Hívő ember vagyok, 30 éve olvasom a Bibliát.


image8.JPG


NS: Minden nap?


SzLB: Igen. Nem is tudnék nélküle élni. Legfőképp éjszaka, de néha napközben is. Isten beszéde olyan, mint a gyógyszer. Ellenszer arra, ami a világban van: sok piszok, mocsok. Ha "szedi" az ember, akkor nem tud úgy rárakódni az "egész"...


NS: Nagyon csúnyának látod a világot?


SzLB: Mostmár igen.


NS: A politika az oka?


SzLB: Nem! Nehezen tudtam elképzelni az antikrisztusi kor eljövetelét. Hívő emberként ezt látom beteljesedni. Viszont a rossz dolgoknak lehet örülni, mert akkor közel a szabadulás. Ezt csak a Biblia-olvasók értik.


NS: Mert jön a változás?


SzLB: Sajnos a kereszténység romokban hever, minden vallás romokban hever.


NS: A közvetlen környezetünkben sok jó emberrel találkozunk. Hol vannak a rosszak?


SzLB: Azok is itt vannak! Az a probléma, hogy magáról az ember azt hiszi, hogy jó. Jézus Krisztus azt mondta, hogy nem az igazakhoz jöttem, hanem a bűnösökhöz, a betegekhez. Ebben az van, hogy egy igaz sincs!

Azokhoz nem jött, akik igaznak tartják magukat. Természetünknél fogva nem lehetünk igazak, mert úgy születtünk.


NS: Pedig egy életen át törekszünk rá...


image9.JPG


(Folytatás később.)Vissza a hírekhez