JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 28.

Hírek

Sárkányszelídítő Jazz Napok - 2018. augusztus 3-5.

Augusztus első hétvégéjén, első alkalommal rendeztük meg a Sárkányszelídítő Jazz Napokat Esztergomban. A három napos rendezvénynek a Szentgyörgymezői Olvasókör adott otthont, és bár a helyszín méreteiből adódóan nem alkalmas nagy tömegeket vonzó rendezvények tartására, sikerült ötvöznünk a családias légkört a fesztiválokat idéző hangulattal. Az így kialakult atmoszféra egyedi pecsétet adott ennek a háromnapos zenei rendezvénynek.

A koncertsorozaton, összesen 10 zenekar - ebből 2 gyermekzenekar -, azaz közel 50 zenész lépett fel péntek délutántól vasárnap estig. Szombaton és vasárnap délelőtt gyermekeknek szóló jazz koncerttel és ingyenes kreatív foglalkozásokkal és kézműves vásárral fogadtuk a látogatókat. A délelőtti és délutáni rendezvényeken a három nap alatt több mint 300 vendég fordult meg. Érkeztek hozzánk érdeklődők több vidéki városból és a fővárosból egyaránt. Mivel a fesztivál idén került először megrendezésre és a képviselt műfaj viszonylag szűk réteget, kizárólag a magas művészi színvonalú jazz kedvelőit szólítja meg, a résztvevők számával elégedettek lehetünk.

A koncertek két helyszínen zajlottak, az Olvasókör udvarában felállított színpadon, illetve az intézmény nagytermében. Törekedtünk a minél változatosabb műsor összeállítására mind stilisztikailag, mind a zenekarok hangszerösszeállítása tekintetében. Képviseltette magát a klasszikus jazz, a modern fúziós jazz, a smooth jazz, az afro cuban jazz, a jazz-funk egyaránt. Célul tűztük ki, hogy a rendezvény ne csak a nevében szóljon a jazz-ről, hanem jazz zenészek jazz-t játszanak a színpadokon.

Péntek este Szegő Csaba, Gyárfás István és Sárkány Sándor, vagyis a Mollfium Trió remek hangulatú koncerttel nyitotta a Jazz Napokat.

1.jpg
Fotó: Szi Zsolt

Koncertjük után az Ella Fitzgerald-ot  megidéző kiváló énekesnő Lakatos Ágnes zenekarát (Lakatos Ágnes, Cseke Gábor, Csuhaj-Barna Tibor, Jeszenszky György) hallhattuk, és hogy nem csak a közönség, hanem a meghívott zenészek is jól érezték magukat, az bizonyítja, hogy Gyárfás István miután végighallgatta zenésztársai koncertjét - mindenki örömére - beszállt játszani két szám erejéig.

2.jpg
Fotó: Szi Zsolt

Szombaton délelőtt 10 órakor elsősorban a gyerekeket várták a Kokopelli Jazz Matiné tagjai (Vörös Niki, Strausz Eszter, Sélley Szabolcs, Varga Nóra, Vörös László, Bögöthy Ádám Viktor, Cseh Balázs), akik gyermekközpontú jazz zenével és interaktív műsorral szórakoztatták a kicsiket és nagyokat egyaránt.

3.jpg
Fotó: Szi Zsolt

Délután a bársonyos hangú énekesnő, Hajdu Klára quartet formációja (Hajdu Klára, Oláh Krisztián, Bögöthy Ádám Viktor, Hoff Marcell), ezután pedig Várallyay Petra progresszív fúziós jazz triója (Berta Zalánnal és Szikora Balázzsal) nyűgözte le a közönséget.

4.jpg
Fotó: Szi Zsolt

5.jpg
Fotó: Szi Zsolt

Szombat este a kirobbanó energiájú kubai énekesnő, Elsa Valle Afrocando zenekarát (Winand Gábor, Oláh Tzumo Árpád, Jancsovics Máté) hallgathattuk, ami féktelen közös táncra és éneklésre késztette a közönséget.

6.jpg
Fotó: Szi Zsolt

Vasárnap délelőtt ismét a gyerekeké volt a terep Bolba Éva és a JAZZterlánc (Bolba Éva, Barbinek Gábor, Szili Róbert) műsora alatt.

7.jpg
Fotó: Szi Zsolt

Délutánra azonban különleges társaság jött össze a zenészekből, a fellépők nagy része ugyanis együtt járt egyetemre - így mondhatni évfolyamtalálkozóvá alakult a fesztivál záró estéje. Talán ennek is köszönhető az a rendkívüli energia, amit aznap este a közönség is megtapasztalhatott. A délutáni The Transform Quintet (Horváth "Tojás" Gábor, Gyémánt Bálint, Eged Márton, Mihalik Ábel, Redő Dániel) szabadtéri koncertjét egy közelgő vihar miatt a nagyteremben kellett megtartanunk, de a rövid fennakadást a szervezői csapat gördülékenyen oldotta meg. Olyannyira jó hangulatban telt ez a koncert is, hogy a vendégként érkező Gereben Zita is beállt énekelni a színpadon játszó kvintetthez.

8.jpg
Fotó: Szi Zsolt

Utánuk a Spring Island zenekar (Stencli Tamás, György Ákos, Galgóczi Balázs, Takács Donát, Pataki László) energikus zenei világából kaptunk egy 60 perces ízelítőt.

9.jpg
Fotó: Szi Zsolt

A Sárkányszelídítő Jazz Napokat záró Kéknyúl (Andrew Hefler, Badics Márk, Bata István, Jász András, Puskás Csaba, Kováts Gergő, Csókás Zsolt, Premecz Mátyás) koncertje után egyértelművé vált, hogy a fesztiválszervezésbe fektetett minden perc megérte!

10.jpg
Fotó: Szi Zsolt

A rendezvényt a szervezők egyöntetűen sikeresnek találták és ezúton is köszönik mindenkinek a részvételt és a sok segítséget! Egyikük szavaival élve: “Fantasztikus zenészek, gyönyörű kompozíciók, hatalmas energiák”!


Vörös László
művészeti igazgató

Vissza a hírekhez