JazzMa

Friss Hírek

VIRTUÓZOK ESTÉJE2018. november 14.
Jazzlista - november 10.2018. november 10.
Relax: Timeless2018. november 07.
Colin Stetson a Trafóban2018. november 05.
Játék – 2018 november2018. november 04.
KÖZÖS NEVEZŐN2018. október 31.
MAYNARD FERGUSON EMLÉKEST2018. október 23.

Hírek

Rita Marcotulli Quartet, AMR Club, Genf, Svájc (2018. szeptember 14.)

"Ideiglenesen Svájcba kihelyezett" tudósítónk kicsit le van kötve a tanítási szezon kezdetén, de azért rövid tudósításokkal továbbra is életjeleket ad magáról.

rm8.jpg

Múlt pénteken a teltházas genfi AMR klubban játszott Rita Marcotulli zenekara. Rita Marcotulli, zongora, elektronika; Andy Sheppard, szaxofonok, Michel Benita, bőgő és Israel Varela, dob, ének - ez volt a felállás. Vagyis egy olasz zongorista játszik egy nemzetközi all-star zenekarral, amelyben a szaxofonos sztár angol, - de most már pár éve Portugáliában él - a bőgős eredetileg algériai, de már ötven éve Franciaországban él és talán az egyik legismertebb francia bőgősnek számít. A dobos pedig mexikói, de 2001 óta Olaszországban él. A zenekari tagok hosszú, nagyon produktív életrajzát nem ismétlem, akit érdekel itt elolvashatja angolul: http://www.fild.de/artist_Rita_Marcotulli.html

A koncerten végig eredeti darabokat játszottak, többnyire Rita Marcotulli kompozícióit. Hipnotikus groovokra alapozott számok, fájdalmasan szép balladák, posztmodern darabok és néhány "straight-ahead-ebb" szám is szerepelt a repertoárban. Két szett, csodálatosan finom zene, abszolút összhanggal a zenészek között. Ami nem is csoda, mivel mindenféle felállásokban már majd' 30 éve játszik együtt Rita és Michel; ugyanígy Rita és Andy is régi "tettestársak", például a duólemezük („On The Edge Of A Perfect Moment”) 16 éve jelent meg, és mostanában újra együtt játszanak Rita "Koiné" projektjében is. Andy és Michel is jól ismerik egymást - csak egy példa erre Andy Sheppard legutóbbi, remek ECM-es lemeze. Israel pedig Rita régi, jól bevált dobosa). Jól lehetett érezni a tiszteletet és szeretetet a zenésztársak között; itt most nem volt helye magamutogatásnak, mindent alárendeltek a csodálatos zenének, Rita egyedi kompozícióinak.

Azzal fejezném be, hogy ez a kvartett nagyon, de nagyon együtt van, és - aki hallja, adja át... Opus, BJC?? -, szerintem nagyon meggondolandó lenne meghívni őket Budapestre.

rm1.jpg

rm2.jpg

rm3.jpg

rm6.jpg

rm4.jpg

rm5.jpg

rm7.jpg

rm9.jpg

rm10.jpgVissza a hírekhez