JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 29.
Stormy Monday Blues2024. április 29.
Névnaposok – Péter2024. április 29.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Rita Marcotulli Quartet, AMR Club, Genf, Svájc (2018. szeptember 14.)

"Ideiglenesen Svájcba kihelyezett" tudósítónk kicsit le van kötve a tanítási szezon kezdetén, de azért rövid tudósításokkal továbbra is életjeleket ad magáról.

rm8.jpg

Múlt pénteken a teltházas genfi AMR klubban játszott Rita Marcotulli zenekara. Rita Marcotulli, zongora, elektronika; Andy Sheppard, szaxofonok, Michel Benita, bőgő és Israel Varela, dob, ének - ez volt a felállás. Vagyis egy olasz zongorista játszik egy nemzetközi all-star zenekarral, amelyben a szaxofonos sztár angol, - de most már pár éve Portugáliában él - a bőgős eredetileg algériai, de már ötven éve Franciaországban él és talán az egyik legismertebb francia bőgősnek számít. A dobos pedig mexikói, de 2001 óta Olaszországban él. A zenekari tagok hosszú, nagyon produktív életrajzát nem ismétlem, akit érdekel itt elolvashatja angolul: http://www.fild.de/artist_Rita_Marcotulli.html

A koncerten végig eredeti darabokat játszottak, többnyire Rita Marcotulli kompozícióit. Hipnotikus groovokra alapozott számok, fájdalmasan szép balladák, posztmodern darabok és néhány "straight-ahead-ebb" szám is szerepelt a repertoárban. Két szett, csodálatosan finom zene, abszolút összhanggal a zenészek között. Ami nem is csoda, mivel mindenféle felállásokban már majd' 30 éve játszik együtt Rita és Michel; ugyanígy Rita és Andy is régi "tettestársak", például a duólemezük („On The Edge Of A Perfect Moment”) 16 éve jelent meg, és mostanában újra együtt játszanak Rita "Koiné" projektjében is. Andy és Michel is jól ismerik egymást - csak egy példa erre Andy Sheppard legutóbbi, remek ECM-es lemeze. Israel pedig Rita régi, jól bevált dobosa). Jól lehetett érezni a tiszteletet és szeretetet a zenésztársak között; itt most nem volt helye magamutogatásnak, mindent alárendeltek a csodálatos zenének, Rita egyedi kompozícióinak.

Azzal fejezném be, hogy ez a kvartett nagyon, de nagyon együtt van, és - aki hallja, adja át... Opus, BJC?? -, szerintem nagyon meggondolandó lenne meghívni őket Budapestre.

rm1.jpg

rm2.jpg

rm3.jpg

rm6.jpg

rm4.jpg

rm5.jpg

rm7.jpg

rm9.jpg

rm10.jpg



Vissza a hírekhez