JazzMa

Friss Hírek

Ruby Tuesday2024. május 07.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

In memoriam Dave Samuels

Április 22-én életének 71 évében, hosszú betegség után elhunyt Dave Samuels vibrafon és marimba művész.

samuels-1.jpg


New York elismert magyar dobosa, Németh Ferenc másnap a következőket írta FB oldalán:  „Eredetileg ő volt a fő oka, hogy az Egyesült Államokba jöttem. Egy ikon volt, egy barát, és a második apám.”

A történet régen kezdődött. Samuels  - talán -  első elismert szereplése 1974-ben egy klasszikus Gary Mulligan/ Chet Baker koncertre esik, amelyből album is született. Három évvel később nagy feltűnést kelt a David Friedman vibrafonossal közös zenekara, Double Image néven, amely gyorsan eljutott Magyarországra is.

https://www.jazzma.hu/regi-musoraim/vilagsztarok-magyarorszagon/2011/11/18/vilagsztarok-magyarorszagon-a-fehervari-talalkozok-feltamadasa-hat-ev-utan-avagy-mal-waldron-a-double-image-tony-scott-es-tarsai-a-vii-interjazz-fesztivalon-1978-majus-25-27/

1978-tól elkezd együtt dolgozni a Spyro Gyra együttessel, az első hat lemezen, mint vendég, majd a hetediktől (City Kids, 1983) már teljes értékű tagja a zenekarnak. A Spyro Gyra évtizedeken keresztül kultikus alakja a smooth jazz/fúziós jazz vonalnak. Samuels megszámlálhatatlan lemezen közreműködik vendégként, ezekből kiemelkedik Pat Metheny két albuma, a „We Live Here”, és a „Speaking of Now”.

A szóló felvételei mellett 1993-ban Andy Narell steel-dobos és a klarinétos Paquito D’Rivera társaságában megalapítja a Caribbean Jazz Project-et, amellyel 2001-ben Budapesten is fellép. 2005-ben kilép a Spyro Gyra zenekarból és teljes egészében a CJP tölti ki az idejét. A közben átalakuló, kibővülő csapat 2002-ben elnyeri a „Legjobb latin jazz album” Grammy díját a „Gathering” című lemezzel, majd 2008-ban újra nyernek az „Afro Bop Alliance” albumukkal.

Samuels igen erős magyar kapcsolatokkal is bír. 1993-ban Jinda György mellett szerepel a „Fantasy Band” bemutatkozó felvételén. Ugyancsak részben Jinda az, aki segít Vasvári Pál basszusgitárosnak, megvalósítani álmát, hogy együtt játszhasson a vibrafonossal. A teljes történet lentebb olvasható.

https://www.jazzma.hu/regi-musoraim/vilagsztarok-magyarorszagon/2016/07/10/vilagsztarok-magyarorsazagon-dave-samuels-az-in-line-nal-a-pollack-teren-1995-szeptember-9-en/

Az együttműködés rendkívül gyümölcsöző a további években, hiszen Samuels szerepel két In Line CD-n, valamint Vasvári egyéb felvételein, így a „Tales of the Princess”, a „Night Runner”, és a „Twin Lines Project” című lemezeken, sőt a magyar Spyro Gyra „klón” Spring Island együttes „Get Movin’” albumán is.

1996-ban, Nagykanizsán már Németh Feri ült a doboknál, és ő játszott az új CD-n is.

https://www.jazzma.hu/regi-musoraim/vilagsztarok-magyarorszagon/2016/11/13/vilagsztarok-magyarorszagon-dave-samuels-monty-alexander-es-tarsai-nagykanizsan-1996-ban-alpok-adria-royal-sped-jazzfesztival/

A ’90-es évektől Samuels aktívan oktatott, tanított a Berklee-n, és a New England Zenei Konzervatóriumban. Halálával nagy veszteség érte a jazz világát.

Csepregi Gyuszi és Vasvári Pali biztos összehoznak a közeljövőben egy trió koncertet Samuels főszereplésével…de ezt mi innen egyelőre nem hallhatjuk.

Vissza a hírekhez