JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 29.
Stormy Monday Blues2024. április 29.
Névnaposok – Péter2024. április 29.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

NÉMETH JÁNOS FOLYT. KÖV.

Az utóbbi években megszokottá vált, hogy a Németországban élő szaxofonos legendánk, a Frankfurt melletti Offenbach am Main városka zeneiskolájában tanító Németh János, a tanév befejeztével, és ha teheti tanítási szünetekben is Budapestre látogat. A sorozat idén sem szakadt meg, elsőként múlt csütörtökön a Budapest Jazz Clubban adott koncertet kvintettjével, amelyben ezúttal három poszton is személycsere történt.

01-35.jpg


Németh János hazalátogatásai során a Jedermann koncertek utáni session formációkból kialakult, és első, 2016 novemberében megjelent „Exodus” című lemezén játszó kvintettjéből a zongorista Gáspár Károly maradt hírmondónak. A Horváth Balázs, Csízi László alkotta ritmusszekció kicserélődött, Oláh Péter bőgőzött és Bágyi Balázs dobolt. Az egyéb kötelezettségei miatt egyre többet elfoglalt altszaxofonos Soso Lakatos Sándor helyén, a tavalyi BJC koncerten a tenor- és szopránszaxofonos Bacsó Kristófot láthattuk, most újra alt szólt Németh János tenorja és szopránja mellett, és a hangszert régi muzsikus társa, Borbély Mihály szólaltatta meg.


02-35.jpg


03-32.jpg


04-34.jpg


05-32.jpg


A zenekar jórészt Németh János az „Exodus” lemezen található, remélhetőleg már tágabb jazzrajongói körökben is ismert szerzeményeit játszotta, de a nyitó szám, az „In the Begining” után, a számok sorrendjén változtatott. Változásra azonban már a színpadra vonulásnál felfigyelhettünk, az eddigi koncertjein fedetlen fővel játszó szaxofonos zenekarvezető az Egyesült Államokban az 1920-as évektől hódító jellegzetes „pork pie hat” fejfedőben köszöntötte a közönséget. A kalap egyébként egyik híres viselője, Lester Young által a jazztörténetébe is bekerült, majd Charles Mingus Young halálára 1959-ben írt „Goodbye Pork Pie Hat” című szerzeményének köszönhetően tananyaggá vált.


06-32.jpg


A zenekar bemutatását követően játszott „Contrast” után két, a lemez megjelenése után íródott kompozíció, a „Neverland” és a „Train Beat” következett, szinte egybe játszva. Az első rész végén a lemezen is megjelent „Walking in the Park with Annu”, magyarul a „Biciklizés az unokámmal” címet kapott, János unokájával tett biciklis séta ihlette szerzemény, fantasztikus szólókkal tűzdelt, szabadon játszott verzióját hallhattuk. Miközben János párszor kalapját is levette, alkalmunk lehetett megfigyelni, hogy játéka ugyanolyan élvezetes maradt kalap nélkül is.


07-32.jpg


08-31.jpg


09-28.jpg


10-25.jpg


11-23.jpg


12-21.jpg


13-18.jpg


14-19.jpg


A katarzis a második részben az „Exodus” ugyancsak hosszabban, nagyobb lélegzetű szólókkal előadott változatával folytatódott. Ezután ismét lemezen nem szereplő szerzemények, a „New Euphonic” és a „Black Mirror” kerültek a repertoárba, végül a lazulást hozó „Bi-bo-bop” zárta az estét. A nyári szabadság csúcsideje, a szokatlanul kegyetlen kánikula miatt félháznyi, de annál lelkesebb közönség gyűlt össze a BJC-ben, így Németh János, Borbély Mihály, Gáspár Károly, Oláh Péter, és Bágyi Balázs hosszan kitartó taps közepette búcsúzhatott. Jómagam holland barátommal voltam a koncerten, aki budapesti látogatásai alkalmával mindig felkeresi a BJC-t, bár jazz iránti érdeklődése elég egyoldalú. Az ő esetében ez azt jelenti, hogy bár szereti a jazzt, de alkalmanként egy lemezoldalnyi zenehallgatás elég neki a műfajból. Most a második részre is lelkesen ült vissza, és a koncert után csillogó szemekkel beszélt Németh és Borbély szaxofon „párbajairól”, és a többiek szenzációs játékáról.


15-14.jpg


Az ünneplés az aulában folytatódott, Németh János öccse, a Mini együttesben játszó Károly magával hozta a koncertre Török Ádámot, és az együttes egykori dobosát, a Las Vegas-ból hazalátogató Balogh Jenőt, közismertebb nevén „Szivacsot”.


16-11.jpg


Németh Jánost és társait szerencsére rövidesen újra láthatja a magyar közönség. János az augusztus elsején, csütörtökön kezdődő Debreceni Bor- és Jazznapok „Artist in Residence” vendége lesz. A kitüntető cím kötelezettségekkel jár, három különböző napon, más-más formációkkal kell színre lépnie. A nyitó napon a Debrecen Jazz Együttessel játszik. A következő napon, pénteken, a jó tíz éve írt, és még a régi, Múzeum utcai BJC-ben bemutatott 4 szaxofonra írt „Euphonia” című művét adja elő szaxofonos társaival, valamint egy zongora, bőgő és dobból álló ritmusszekcióval. Ebben a formációban rajta kívül Borbély Mihály, Elek István, Zana Zoltán játszik majd szaxofonon, a ritmusszekció pedig megegyezik a mostani kvintettével. Érdekesség, Borbély Mihály és Zana Zoltán az ősbemutatón is játszott, a negyedik szaxofonos pedig Csepregi Gyula volt, a ritmusszekcióban ifj. Szakcsi Lakatos Béla zongorázott, Pecek Lakatos Krisztián bőgőzött és Mohay András dobolt.


17-9.jpg


Németh János 4 tenorszaxofonra írt és hangszerelt darabjai, éppen a ritkán hallható hangszer összeállítás okán is, egy egészen egyedi hangzást teremtettek, de később, ahogy a múlt heti koncerten is, a mű csak egy rövidebb, két szaxofonra hangszerelt részletét játszották, így aki teheti, ne hagyja ki. Természetesen a szombati nap is ígér kihagyhatatlan élményeket, ekkor a Németh János Quintet a beszámolóban bemutatott Borbély Mihály, Gáspár Károly, Oláh Péter, Bágyi Balázs összeállításban játszik majd. Íme, Németh János Artist in Residence programja Debrecenben, ahol ezen kívül még számos kitűnő koncert várja a jazz rajongóit.


18-9.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez