JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

JazzUp – Kovács Tamás

Tamásra a 2010-es évek második felében figyeltem fel a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazztanszékének egyik félévi koncertjén.

dsc01093.jpg


1) Mikor és hol született?

Szekszárdon születtem 1992.10.23-án.


2) Szekszárdon járt zeneiskolába?

Zenei tanulmányaimat először magánúton kezdtem el Környei Miklós Pál növendékeként. Később ő vett fel a zeneiskolába, ahol megkaptam a felvételihez szükséges összhangzattani oktatást.


3) Ki volt a gitártanára?

Környei Miklóstól klasszikust tanultam, de ő vezetett rá a jazz-re is. Tanácsára jelentkeztem az Egressy Béni Konzervatóriumba, ahol Szalay Gábor növendéke lettem. Ezt az időszakot tartom a legfontosabbnak eddigi zenei pályám idővonalán. Gábor, olyan alapot biztosított nekem, melyből a mai napig felépítem a gyakorlásomat, illetve zenei és mindennapi szemléletmódom is formálódott hatására. Konzervatóriumi tanulmányaim csak Gábor óráinak látogatásából állt, mivel sokszor döntöttem úgy, hogy otthon egyedül pótlom a többi óra anyagát, viszont így többet tudtam egyedül gyakorolni. Ennek következménye kirúgásom lett. Ekkor tanárként kezdtem el dolgozni a Rajkó Talentum Iskolában, ahol órát kaptam Fenyvesi Mártontól, aki a modern zene kapuit nyitotta ki előttem, és Tóth Mátyástól , aki felügyelte zeneakadémiai felvételimet és tovább mélyítette a mainstream stílusjegyeit a játékomban. 2017-ben felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneakadémia jazz-gitár tanszakára, ahol most végzős vagyok. Horányi Sándor és Babos Gyula növendékeként kezdtem. Babos tanár úr helyét Juhász Gábor vette át.


4) Mikor és kinek a hatására fordult a jazz felé a figyelme?

Amikor érettségiztem, döntenem kellett, hogy milyen irányba menjek. Ezt választottam, viszont a jazzről teljesen más elképzelésem volt, mint ami jelenleg. Mondhatni teljesen tévesen definiáltam. Szalay Gábor kezdte el nekem megmutatni a jazz zenét.


5) Mikor jött fel Budapestre?

2013 szeptemberében.


6) Egyből felvették a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazztanszékére?

Nem. Másodszorra sikerült bekerülnöm, amit így visszatekintve nem is bánok, mert én magam érzem visszamenőleg korainak az esetleges akkori felvételemet.


7) Úgy emlékszem, hogy többször is láttam magát tanszaki vizsgán. És a MJSz jazzversenyén gratuláltam is Önnek. Meglepte?

Úgy gondolom, mindenki tisztában van azzal, hogy miért lehet megdicsérni, vagy miért lehet őt elismerni és így, ha tényleg tud ezekről a tulajdonságokról, akkor talán nehezen okoz meglepetést egy gratuláció. Viszont amikor ez megtörténik, természetesen meglepő, de helytállóbbnak érzem a jóleső, vagy megtisztelő szót.


8) Készült már magával lemez? Mikor jelent meg, mi a címe és kik játszanak rajta? Ja, és ki adta ki?

Igen készült. Két éve magánéleti események hatására elkezdtem az írás felé fordulni és az akkor elkészült számokat a NarRator Records lemezkiadó jóvoltából fel is vehettem. Az album hamarosan elérhetővé válik. Zenekarom neve Sequence Quartet, mellyel lehetőségekhez képest igyekszünk aktívan koncertezni. Szaxofonon Vadász Gellért játszik, akinek az albumon egyik saját szerzeménye is szerepel, mely a „When I Hear Braxton” névre hallgat. De Müpá-s hangulat koncertünkön Gellért külföldi koncertsorozata miatt, Drippey Máté is fújt már nálunk. Bőgőn Gyányi Tamás játszik, akivel társszerzők vagyunk a „Summoning” című szám kapcsán. Izsó Tamás pedig dobon igyekszik a zenekar motorjának lenni. Az albumra vendégként meghívtam Piller Mártont, aki a „Lunar A” c. számban zongorázik. Az album címe „The First Journey” (https://www.sequencequartet.com/)

(https://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/sequence-quartet/the-first-journey/kritika/sequence-quartet-the-first-journey/)

Gitárosként Dr. Peller György albumán szerepelek, mely október-novemberben fog megjelenni. Dr. Peller György – szaxofon, Hegedűs Zsuzsanna – ének, Molnár Zoltán -  trombita, Kozák Zoltán – basszusgitár, és Csomós Ferenc – dob.

Az album címe „Let Here Be Jazz” (https://drpellerjazzband.hu/en/)

Szeptemberben pedig két kiváló zenész fogadta felkérésemet, így megalakulhatott a Kovács Tamás Trió. Szabó Kristóf Márk – basszusgitár és Jeszenszky György – dob. A stúdióban három standard-et vettünk fel, ahol én igyekeztem a lehető legkevesebb zenei megkötést megadni, hogy a pillanat tudjon uralkodni a felvételeken. Ezt a három számot egyenlőre csak az interneten fogom közzétenni, de rövidtávon belüli terveim között van folytatni, és 2020-ban kiadni egy standard lemezt.


9) Ha befejezte a zeneakadémiát mik a tervei?

Minden részem tiltakozik az ellen, hogy itthon maradjak. Szeretném megadni magamnak az esélyt, hogy egy külföldi egyetemen új zenei hatásokra és kapcsolatokra tehessek szert. Természetesen folytatni, amíg csak tudom.


10) Hol és mikor lép fel legközelebb?

Mivel 2019.10.10–én jelenik meg ez az interjú, így holnap este Pilisszentivánon a Gyémánt étteremben a Dr. Peller Jazz Band havonta megrendezett jazz klubjában játszom, ahol a vendég ezúttal Somos András fuvolista lesz.

Vissza a hírekhez