JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Nagy művészek a kis jazz pubban: Pocsai Kriszta és Tóth Viktor

Minden hónapban ingyenesen látogatható a solymári Apáczai Csere János Művelődési Házban a Little Jazz Pub. Az őszi idény első szeptemberi koncertjét sajnos elmulasztottam, mert szombatra terveztem a koncertlátogatást, de pénteken kellett volna mennem a két fiatal zenész Drippey Máté és Kovács Tamás bemutatkozására. De 2019. október 18-án ismét remek koncerttel örvendeztette meg a zeneszeretőket a solymári Little Jazz Pub. Márkus Tibor és az Equinox vendégei ezen az estén Pocsai Krisztina és Tóth Viktor voltak.

hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


A két nagymúltú, 40-es éveiben járó művész sok érdeklődőt vonzott. Pocsai Kriszta az egyik legkeresettebb magyar énekesnő, sok sikeres formáció tagja. Elek István Quartet, Bágyi Balázs Quartet, SoLaTi, hogy csak a legismertebbeket említsem, és annak idején a Freeport zenekarral már Solymáron is lépett fel. Saját zenekarában a partnerei Tóth Viktor, Orbán György és Hodek Dávid, vagyis a Tóth Viktor Tercett.

A koncert kezdetekor Márkus Tibor felhívta a nézők figyelmét, hogy megjelent első kötete „If, If, If” címmel, amiben a klublátogatók által is kedvelt szóvicceinek, humorsziporkáinak esszenciája lett kiadva. Ezután hangzott el az első bensőséges Pocsai kompozíció Csuhaj Barna Tibor (bőgő), Jeszenszky György ­(dob), Márkus Tibor (zongora) és természetesen Tóth Viktor (szaxofon) közreműködésével. A spanyol nyelvű dal a nagybetűs Útról szólt és nagyon szépen élt Kriszta mély, bársonyos hangja a kicsi, jó akusztikájú térben, ahol csak az elektromos zongora miatt kell hangosítás. Az estre egyébként is a lírai intimitás volt jellemző, köszönhetően Krisztának és kompozícióinak. Nagyon személyes volt a dalok előadásmódja és az összekötő szövegek is. Egy érzékeny és nagyon tehetséges énekesnőt és komponistát ismerhettek meg azok, akik eddig nem hallották még. Nagyon szép bőgő-szaxofon összjáték volt „Close Your Eyes” című kompozíciójában, de a mainstream jazz szépségei jelentették túlnyomórészt a koncert zenei világát. Ezt színesítette és mélyítette Márkus Tibor és Tóth Viktor duója a „Minimal á ’la Vivaldi” című Márkus kompozíció. A címben is szereplő minimalizmus, repetitív ritmusokkal társult, érdekes váltásokkal. Nekem nem Vivaldi jutott eszembe a darabot hallva, hanem Szabados György zseniális darabjának, az „Adyton”-nak a gyönyörű középső tétele, ami nagyon kevés hanggal csodálatos harmóniákat és ritmusképleteket varázsol. A Márkus darabban a lemezfelvételen Elek István klarinéton a duótársa, most ezt a szólamot Tóth Viktor játszotta szaxofonon zseniálisan és természetesen saját hangján. Az est folyamán még egy szerzemény volt, ami kilógott a mainstream hangulatból. Ez Tóth Viktor gyönyörű és megrázó kompozíciója volt „Brilliant Steps” címmel. A konferálásban Viktor elmondta, hogy két akkord a dal alapja és felfelé tartó lépcsőről szól, amit járunk az Élet folyamán, hogy néha kilométereket zuhanjunk vissza. A szám spiritualitása egy mélyen érző és gondolkodó ember világát idézte, egy másik dimenzióba emelte a nyitott szívű hallgatókat. Különösen drámai volt Jeszenszky György puha végű (filc) dobverőkkel előadott szólama, rendkívül erőteljes, misztikus hangzásokkal. Itt is nagyon hangsúlyos volt a bőgő-szaxofon és a dob-szaxofon együtt játék. Viktor zenéje a legnagyobbakat, mint például John Coltrane-t idézi minőségben és mondanivalóban is. Ő az, aki Dresch Mihály mellett hitelesen és katartikusan képviseli a népzenék ősi rétegeit.

A koncerten hallhattunk még gyönyörű Pocsai Kriszta balladát és zárószámként egy szamba lüktetésű spanyol nyelvű dalt, de Ella Fitzerald, Glenn Miller, Wayne Shorter feldolgozást is, természetesen a művészek egyéni interpretációjában.

Köszönet a házigazdáknak, hogy ismét egy felejthetetlen estével ajándékozták meg az idelátogató közönséget.


-dsc0005.jpg


-dsc0006.jpg


-dsc0008.jpg


-dsc0015-1.jpg


-dsc0028-1.jpg


-dsc0053-2.jpg


-dsc0075.jpg


-dsc0090.jpg


-dsc0092.jpg


-dsc0103.jpg


-dsc0107-3.jpg


-dsc0119.jpg


-dsc0124-1.jpg


-dsc0154.jpg


-dsc0158.jpg

Vissza a hírekhez