JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Lyle Mays halálára

A tegnapi napon, 66 éves korában egy hosszú visszatérő betegséggel folytatott csata után Los Angeles városában elhunyt Lyle Mays zongorista-zeneszerző.

lyle-mays.jpg


Pat Metheny honlapján a következők olvashatók: „Lyle volt az egyik legnagyobb zenész, akit valaha ismertem. Több mint 40 év alatt minden egyes közös zenei pillanatunk különleges volt. Az első együtt játszott hangoktól egy erős kötelék alakult ki közöttünk. Széles körű intelligenciája és zenei bölcsessége elárulta, hogy ki is volt ő valójában. Teljes szívemből sajnálom, nagyon hiányozni fog.”

Sakk, matematika, építészet és zene. A négy legfontosabb alappillér Mays életében. Klasszikus zenén nőtt fel, korai éveiben jazzt nem is hallgatott. Tanulmányai során a strukturális elemek megismerése mellett a legfontosabbnak az improvizációkat tartotta. A legnagyobb rögtönzőknek a klasszikus zenészeket tekintette. A későbbiekben is gyakran hangoztatta, hogy a jazz egy stílus, az improvizáció egy technika… két különböző dolog. De végül a jazz magával ragadta…

1974-ben találkozott Pat Metheny gitárossal, és közös ötletükből megvalósult a Pat Metheny Group. Mays fő hangszere egy beépített MIDI-vel ellátott Steinway zongora volt, de az elsők között kezdte használni az Oberheim, és Prophet analóg, illetve a Synclavier digitális szintetizátorokat. Jelentős mértékben ez utóbbi használatával alakult ki az a jellegzetes hangzás, amiről bármikor könnyen felismerhető a PMG. 11 Grammy-díjat nyert a gitárossal együttműködve.

Hatalmas hajzuhataga, kicsit furcsa karaktere csak pillanatokig vonta el a koncertlátogatók figyelmét a zenéről. Amikor megszólaltak a keze alatt a különböző billentyűs hangszerek, lehetetlen volt nem oda figyelni.

Évtizedeken keresztül élvezhettük hangszerelésének, zenei rendezésének gyümölcsét. Talán az „Offramp”, a „First Circle”, a „Still Life”, és a „Letter from Home” voltak a legemlékezetesebbek, de az utolsó közös lemezükig („The Way Up” 2006) még számos remekmű született.

Magyarországon többször láthattuk a PMG tagjaként, jómagam a „The Way Up” turné Margit-szigeti koncertje után szereztem a lentebb látható autogrammot a promóciós fotóra.


img-20200211-0001.jpg


Egy újabb zseniális zenész, művész távozott közülünk, alkotásait ezen túl már csak felvételekről hallgathatjuk…

Vissza a hírekhez