JazzMa

Friss Hírek

Saját hangon2024. március 29.
Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Egyszer volt… Zsámbék Jazz Open – 12. rész - Ráduly Mihály szerzői estje (2001. augusztus 17.)

Ahogy azt a sorozat 0. részében jeleztem, a Zsámbéki Romtemplom melletti füves dombon rendeztük a koncerteket.

A 19 évvel ezelőtti augusztus 17-e aranybetűkkel vonult be a magyar jazz történetébe. Ugyanis azon a napon az akkor még New Yorkban élő legendás szaxofonos (Syrius, Rákfogó), Ráduly Mihály első (és mivel azóta sem volt hasonló!) és talán utolsó szerzői estjét rendeztük meg (me and my lovely wife Gabriella!).

Az esemény a Zsámbék Jazz Open 12 éves történetének legnagyobb tömegét vonzotta. Kb. 500-600 ember jött össze. A domboldalról valósággal lefolyt a tömeg. Akik nem fértek fel, illetve a közvetlen közelbe, azok az út túloldalán elhelyezkedő temetőt szegélyező padkán ültek. Természetesen, akik nem fértek fel a domboldalra, azoknak nem kellett jegyet venniük! Így legalább kétszáz ember ingyen élvezhette a muzsikát.

Az est folyamán Ráduly Mihály (1944) New York-ban írt, soha sehol nem játszott műveit, illetve hangszereléseit játszotta a magyar jazz színe-java. Például két volt Rákfogóbeli társa, Szakcsi Lakatos Béla és Kőszegi Imre.

Bevezető „speech”-em után három Ráduly Mihály szerzeménnyel kezdődött a koncert: „Napkelte Alkonyatkor” (ezt még 1972-ben itthon írta Misi!), „Ananda” (ezt a New Yorkban született lányáról, Lily-ről írta Misi!), „Cacophobia”.

Ezeket az 1999. évi Ablakos Lakatos Dezső Jazz Szaxofon Tehetségkutató Verseny megosztott első helyezettje, Zana Zoltán tenorszaxofonon játszotta, ifj. Szakcsi Lakatos Béla zongorázott, Egri János bőgőzött, Kőszegi Imre dobolt.

Utána következett három Thelonious Monk téma (Monk’s Mood, Epistrophy”, I Mean You”) a New Classy Four női szaxofon kvartett (Majthényi Csilla – baritonszaxofon, Bratka Borbála – tenorszaxofon, Varga Borbála – altszaxofon, Jasno Jovićević – szopránszaxofon) előadásában.

Ezután Ráduly Mihály Bessie Smith ihlette szerzeményét (To Bess) a Szakcsi Trió (Szalcsi Lakatos Béla – zongora, Egri János – bőgő, Kőszegi Imre – dob) játszotta.

Az első részt Ráduly direkt erre az alkalomra komponált műve, az „Utak”. Ezt a Szkacsi Trió adta elő a hegedűs Kathy Horváth Lajos közreműködésével.

A szünetben nagy volt a zsongás a domboldalon és a sörös pult előtt. Az emberek lelkesülten beszélték meg az előző közel egy órában elhangzottakat.

Szünet után Ráduly Borbély Mihálynak írt „Triptich” című három tételes műve hangzott el. A tételek címei: „Invocatio”, Hallelejah”, „Ima”. A Szakcsi Trió ismét színpadon volt. A daraba Ráduly Mihály fuvola bevezetőjével indult. Borbély Mihály alt- és szopránszaxofonon, valamint tárogatón játszott.


raduly-mihaly.jpg


Újabb Ráduly darab következett az 1972-ben a Magyar Rádióban felvett, de csak 2001-ben megjelent CD-jéról: „Szerelem, szerelem”. Ebben a szerző ismét fuvolázott, Kathy Horváth Lajos hegedült, és a Szakcsió Trió működött közre.


raduly-mihaly-napkelte-alkonyatkor.jpg


Aztán szintén a „Napkelte alkonyatkor” CD-ről „Az árnyékok kinyúllanak”. Ebben Dresch Mihály játszott szopránszaxofonon, a Szakcsi Trió közreműködésével.

Az estet két New York-i Ráduly szerzemény zárta.

Előbb a „Ballada John Coltrane-hez”, amiben ismét az előző feláálás játszott.

Végül pedig a „Continium”. Ebben Ráduly Mihály játszotta hegedű bevezetőt (miután jött lefelé a színpadról beszakadt alatta a pódium, alig bírtuk kiszedni a lábát súlyosabb sérülés nélkül, a nadrágja szétszakadt; ekkor határozta el Szász Gabriella (my wife, you know!), hogy saját költségünkön (igen, jól értik!) új színpadot csináltatunk az 1981 óta a domboldalon álló régi helyett!), Dresch Misi itt furulyázott, a Szakcsi Trió játszott.

Ezzel a koncerttel mi is hozzájárultunk, hogy Ráduly Mihály 2007 májusában végleg hazaköltözött Amerikából.


A Ráduly szerzői estről sokan írtak. Ezek közül  csak kettőt idézek fel.

A Magyar Narancs augusztus 30-i számában „Az én lázadásaim" címmel jelent meg interjú. Ebből idézek most: „A Csider Karcsi a kezembe nyomott egy fuvolát, hogy valami dolgom nekem is legyen Zsámbékon, ha már Maloschik Róbert a lemez megjelenése kapcsán szerzői estet rendezett nekem.”


S mivel ez volt a Zsámbék Jazz Open 2001-es évadjának utolsó koncertje, így elmondoöm, hogy 19 évvel ezelőtt 2 külföldön élő magyar (Pleszkán Frigyes – Zürich, Ráduly Mihály – New York), egy amerikai magyar (Joe Murányi – New York), egy amerikai sztár (Chico Freeman – New York), egy európai sztár (Steve Houben – Liége), valamint 38 itthon élő magyar jazzmuzsikus léoett fel!

Vissza a hírekhez