JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

A Kovács Linda-Bögöthy Ádám Duó a Parker Jazz Clubban

Hosszú, több mint 8 hónapos kényszerszünet után folytatódnak a Balatonfüreden működő Parker Jazz Club rendezvényei. A klub szervezői a szokottnál is nagyobb várakozásokkal tekintenek a jövőbe, a kialakult pandémiás helyzet nemcsak, hogy megakasztotta a lendületet, hanem jelenleg is óvatosságra kényszeríti a szervezőket, fellépő művészeket és közönséget egyaránt.

Október 15-én a Kovács Linda–Bögöthy Ádám Duó volt Balatonfüred vendége a klub koncertjeinek helyet biztosító impozáns Vaszary Galériában.


img-5304.jpg


Nem mindennapi felállás egy ének-nagybőgő duó még a jazzben sem, mindkét szólam elsősorban szólisztikus „hangszer”, harmóniák megszólaltatására kevésbé van lehetőség.

Ennek a problémának feloldására Linda nagyon jó érzékkel a ma már rendelkezésre álló technikai lehetőségeket használta fel, looper és énekeffektek segítségével.

Az elhangzott dalok általában azzal kezdődtek, hogy néhány szólamot, néhány sávot felénekelt Linda, illetve különböző hangeffekteket játszott fel, majd ezekre az alapokra ráépülve énekelte a dallamokat, melyhez Ádám bőgőjátéka adta a stabil alapokat. Meg kell említeni, hogy az énekesnő amellett, hogy kiválóan képzett, magasan iskolázott hanggal rendelkezik, a technikai eszközöket is nagyon jó érzékkel használja. Az elhangzott kompozícióknak leginkább csak az alapjai voltak előre megírva, az aktuálisan hallható élmény többnyire improvizáció volt, ott és akkor született a színpadon.

Az előadott szerzemények nagy részét Kovács Linda jegyzi, a szövege megírásánál pedig barátait kérte fel közreműködőként, Király Martina, Kanizsa Georgina, Jónás Vera személyében.

A koncert során egy erdélyi népdal is elhangzott, aminek feldolgozása talán az egyik legizgalmasabb része volt az estének.

Mindenképp meg kell említeni a duó másik tagját, Bögöthy Ádámot is, aki a magyar jazz muzsikusok szintén fiatalabb generációját képviseli. Ádám jelenleg az egyik legfoglalkoztatottabb bőgőjátékos, érett, fantáziadús, frappáns játékával több jelenlegi együttes ritmusszekcióját erősíti.

Lindával és Ádámmal a koncert előtt és után is hosszasan beszélgettünk az általuk képviselt zenei világról, a műfajok helyéről, a közönség befogadásának képességéről, az érvényesülés lehetőségéről.

Linda nagyon markáns zenei elképzeléseit valósítja meg projektjei során, egyedi hangja és gondolkodásmódja a hazai kortárs jazz nagyjai közé emeli. A szokatlannak tűnő felállás, annak ellenére, hogy nem a mainstream vonalat követi, a tradíciók iránti tisztelet és az elektronika által kínált lehetőségek megjelenítése eredményeképpen egy komplex és változatos anyagot jelenít meg.

A közel másfélórás koncertet (ismert okokból) a megszokottnál kisebb létszámú közönség érdeklődéssel hallgatta, láthatóan a fellépő művészek is ki tudtak teljesedni az előadás során.


img-5297.jpg


img-5300.jpg


img-5301.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez