JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

26. Lengyel Filmtavasz – Egy mára elfelejtett zseniális zongorista emlékezete

A jazz bármennyire is rétegműfaj, mégis viszonylag nagyszámú filmes adaptáció készül a műfaj emblematikus zenészeinek életéről. Az utóbbi három évben, ha csak limitált számú vetítésen is, az Uránia Filmszínházban dokumentumfilmeket láthattunk John Coltrane, Miles Davis és Ella Fitzgerald életéről. Mindemellett játékfilmek is készülnek, gondoljunk csak az 1956-os „The Benny Goodman Story”, az 1988-ban Clint Eastwood rendezte Charlie Parker filmre (Bird), vagy a 2004-ben készült Ray Charles élettörténetre (Ray) Jamie Foxx-szal a címszerepben.

Ebbe a sorozatba tartozik a vasárnap zárult 26. Lengyel Filmtavasz alkalmából bemutatott „Ikarosz. Mietek Kosz legendája” mű. A film 2019-ben készült, akkor lett volna 75 éves a fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt Mieczysław Kosz. (Nem tévedés a „Filmtavasz”, hiszen a rendezvény tavaszról lett elhalasztva és most távmozi formájában megtartva.)


1.png


A száraz életrajzi adatok a következők: született 1944. február 10-én Antniówka-ban és elhunyt 1973. május 31-én Varsóban. Nem tévedés, mindössze 29 év jutott neki és ez sem volt könnyű élet. Szürkehályog miatt 12 éves korára teljesen megvakult, apácák által fenntartott vakok iskolájába járt. Zenei tehetségére korán felfigyeltek, klasszikus zenei képzést kapott, de nehezen viselte a műfaj szigorú szabályait. Kollégiumi szobatársainál hallott Bill Evans lemez, a „Waltz for Debby” fordította érdeklődését a jazz felé, innentől kezdve vágya szerint Lengyelország legjobb zongoristája akart lenni.

Klubokban, vendéglátóhelyeken játszott, ahol felfigyelt rá a lengyel jazzszövetség egyik vezetője, és tanácsára költözött Varsóba. 1967-ben fellépett a legfontosabb lengyel jazzfesztiválon, a Jazz Jamboree-n. Fellépése széles körű lelkesedést váltott ki, egyik napról a másikra a lengyel jazz egyik legnagyobb és legeredetibb tehetségének kiáltották ki. Erről a fellépésről nem tudok hangfelvétellel szolgálni, helyette elégedjenek meg az 1969. évi Jazz Jamboree-ról megjelent „New Faces in Polish Jazz” lemezen is megjelent „Odejście” című saját szerzeményével.

https://www.youtube.com/watch?v=VWAd7g2uavQ

Úgy tűnt végre egyenesbe jött élete, hazai és külföldi fellépések, siker a Montreux-i zongoraversenyen, stb. Montreux-ben találkozott nagy példaképével Bill Evans-szel. Ahogy később elmondta, jól megértették egymást, de ez csak zenei értelemben volt igaz, hiszen nyelvtudás hiányában kommunikáció nem alakult, alakulhatott ki.

Sajnos, míg Mieczysław Kosz jól birkózott meg a zenei kérdésekkel, magánéletében vaksága miatt tehetetlen ember volt, mások gondoskodásától függött. A hűséges és szerető emberek hiányoztak, vagy csak rövid ideig voltak a közvetlen környezetében. Ez a magány végül depresszióhoz vezetett, az élet kudarcaira alkoholizmussal és visszahúzódással reagált.

Már ebben az életszakaszban, 1971-ben készült az életében kiadott egyetlen lemez, a „Reminiscence”, amelyen részben trió felvételek találhatók Bronisław Suchanek bőgőssel és Janusz Stefański dobossal, részben szóló zongoradarabok.


2.png


Az albumon találhatók klasszikus zenedarabok parafrázisai, Beatles feldolgozás és saját szerzemények. A lemez anyaga megtalálható az interneten, érdemes belehallgatni.

Ahogy mondani szokás, a lejtőn nincs megállás, a depresszió és az alkoholizmus megmaradt. Fellépései ritkultak, mivel a nem megbízható fellépő kategóriába került. 1973. május 31-e éjjelén alkoholos befolyásoltság alatt kiesett, vagy kiugrott varsói lakásának ablakán. A pontos igazságot soha nem fogjuk megtudni.


A film rendezőjét, Maciej Pieprzyca-t Krzysztof Karpiński 1990-ben írt könyve (Tylko smutek jest piękny – Csak a szomorúság gyönyörű. Mese Mieczysław Koszról) ihlette meg a film elkészítésére. A főszereplő Dawid Ogrodnik alakítását csak a bravúros jelzővel lehet jellemezni. A film zenéjét a Magyarországon is ismert, többször fellépett világhírű lengyel zenész Leszek Możdżer szerezte.

Jól sikerült, érdekfeszítő film, mindemellett attól tartok nem sok lehetőség lesz a későbbiekben a film újbóli megtekintésére.


A filmtől búcsút véve, csak a teljesség kedvéért kiegészítem még az írást Mieczysław Kosz halála után megjelent lemezekkel.

1975-ben a Lengyel Jazzklub adott ki egy dupla bakelit lemezt játékával, amely később CD-n is elérhető lett.


3.png


A Polish Radio Jazz Archives sorozatban pár éve adták ki 1967 és 1970 közötti 16 szólózongora felvételét.


4.png


Mieczysław Kosz emlékét őrzi még a nevét viselő Kalisz-i Nemzetközi Jazz Zongorista Fesztivál (International Jazz Piano Festival in Kalisz – Międzynarodowy Festiwal Pianistów Jazzowych w Kaliszu). Ebben az évben, ha a vírusok engedik, november 26-a és 29-e között kerül majd megrendezésre a fesztivál. Többek között fellép a film zenéjét készítő Leszek Możdżer, és a 80 éves Adam Makowicz.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez