JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Turnébeszámoló – A Bágyi Balázs New Quartet Erdélyben

Szinte hihetetlen, de igaz, hogy ebben az évben valahová is eljutottunk az országhatáron túlra. A sok-sok tavaly év végén szőtt tervből ez az egy vált valóra. Erdélyben három városban játszottunk nemrég, a Nemzeti Ünnep és az 1956-os eseményekre való emlékezés kapcsán.

dok1-page-001.jpg


Van egy műsorunk „1956 és a szabadság zenéje” címmel, amit már többször előadtunk, ezzel turnéztunk most, ennek eljátszására kaptunk felkérést Gyergyószentmiklóson, Gyergyóremetén és Nagyváradon.

A program első felében azok a kompozíciók szerepelnek, amelyeket többek között a forradalom 60. évfordulójára megjelentetett „Revolutionary Jazz” című albumon játszanak anno magyar muzsikusok. Ezt a CD-t az amerikai nagykövetségen kaptam 4 évvel ezelőtt. Az 1956-ban rögzített felvételeken Szabó Gábor, Garay Attila, Kovács Gyula is szerepelnek, mindannyian, kiváltképp Szabó, később szép karriert futottak be. Játékukat Willis Conover a Voice of America jazz szerkesztője mutatta meg a világnak, 1956 novemberében a forradalom kitörése, majd leverése kapcsán, szolidaritást vállalva a magyar néppel és a tehetséges jazz-zenészekkel. Mi is őrájuk emlékezve, zenei nagyságuk előtt tisztelegve tűztük ezeket a számokat műsorra, amelyek között a gitáros nagyság Szabó Gábor „Sztálingrád Blues” című felvétele is szerepel. Az ünnep kapcsán a műsor másik felében saját szerzeményeimből játszottunk olyanokat, amelyet az emlékezés hangulatához illőnek éreztem és általában van népzenei ihletettsége (Tűzugrás, Valahol máshol, Lágy balkáni szél stb...).

Különös és formabontó dolog a nemzeti ünnepen jazzt játszani, általában azt szoktuk meg, hogy ilyen alkalmakkor klasszikus zene, vagy népzene szól. Ennek ellenére, hála erdélyi promoterünk áldozatos munkájának, mindenhol nagyon nyitottan és a járványügyi intézkedésekhez képest hatalmas érdeklődéssel fogadtak bennünket. Ha nincs a 30%-os teremfeltöltési korlát, akkor bizony megteltek volna a 300-400 fős nézőterek a gyergyói művelődési központokban, illetve a nagyváradi filharmóniában egyaránt.


kivetito-gyergyo.jpg


szinapad-gyergyoszentmiklos.jpg


Nagyon fura, egyben jó érzés volt újra együtt utazni a fiúkkal, Soso Lakatos Sándor, Oláh Dezső és Oláh Péter társaságában. A zene friss és energikus volt, sőt a turné során az új kompozícióim próbálására is jutott idő. Ezeket az zenéket egyébként most rögzítettük, és a lemez december 5-én kerül bemutatásra a Budapest Jazz Clubban.

Kiváltképp nagy élmény volt Nagyváradon játszani a filharmonia színpadán uralkodó Bösendorfer Grand Imperial zongora nem minden helyen lelhető fel, egy ilyen hangszer hatalmas inspiráció nemcsak a pianista számára, hanem nekünk többieknek is.


filharmonia-szinpada-nagyvarad.jpg


koncertterem-nagyvarad.jpg


nagyvaradi-filharmonia.jpg


szinpad-nagyvarad.jpg


Utunkat az Ice Florea Alapítvány égisze alatt Kassay Lajos Péter és a nagyváradi Szent László Egyesület képviseletében pedig Varga Korpos Dalma szervezte. A turné sajtóvisszhangja igen kedvező volt, több interjú is készült velem az erdélyi médiákban, illetve játékunk is rögzítésre került.

https://www.facebook.com/SzentLaszloEgyesulet/videos/685499638838321

A turnét meghívóinkkal partnerségben a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alap, az RMDSZ és az Iskola Alapítvány támogatták.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez