JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A free jazz kiemelkedő alakjai - 13. rész - SUN RA

1960. december 21-e (nemrég múlt hatvan éve), New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a "Free Jazz – A Collective Improvisation" című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene több évtizedre visszatekintő történelmében. A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be. Tizenharmadik rész: Sun Ra.

image1-44.JPG


Herman Poole Blount, ismertebb nevén SUN RA 1914. május 22-én született Birmingham-ben (Alabama, Egyesült Államok). Először ezt Le  Sony'r Ra-ra változtatta  - születési nevét nem is ismerte el - aztán lerövidítette Sun Ra-ra (Ra a Nap egyiptomi istene). Gyermekkorában már zenével foglalkozott - de pontosan nem tudni, hogy milyen formában, mert későbbi interjúiban kerülte ebben a témában a válaszadást.


image2-27.JPG

Fiatalon a jazz összes ágával foglalkozott - ragtime, swing, bebop, fusion - aztán az avantgárd felé fordult. Majd a zongorista, billentyűs hangszeres, zeneszerző, zenekarvezető, költő Sun Ra a kozmikus filozófia híve lett. Megalapította a "The Arkestra" nevű big band-jét, amely - sokszor változó felállásban, a legkülönbözőbb lemezkiadóknál - az ötvenes évek végétől haláláig (1993) ontotta az albumokat.
Tartózkodási helyét (is) gyakran változtatta, élt Chicago-ban, New York-ban, Philadelphia-ban, és Kaliforniában - végül visszatért Birmingham-be.


Nézzük néhány (általam) fontosnak ítélt albumát - ez természetesen szubjektív és nagyon rövid felsorolás, de több, mint száz lemezt jelentetett meg - ezen írásnak nem célja a teljes életmű bemutatása. (Zárójelben a felvétel ideje.)


Super-Sonic Jazz (Saturn - Impulse! Records, 1956)


image3-26.JPG


Még nem free, nagyrészt Sun Ra kompozíciók. Ismertebb közreműködő: Julian Priester harsonán.


Jazz in Silhouette (Saturn - Impulse! Records, 1959)


image4-23.JPG


Nem free, ismertebb közreműködő: James Spaulding - altszaxofon, fuvola.


Sound Sun Pleasure!! (Saturn - Evidence, 1959)


image5-18.JPG


Rajta a "Round Midnight" és az "I Could Have Danced All Night"...

Később az utóbbi két albumot egyben is kiadták. A belső borítón Sun Ra hitvallása olvasható: "I'm playing dark history. It's beyond black. I'm dealing with the dark things of the cosmos... Music is a language, you see, a universal language... What I'm dealing with is so vast and great that it can't be called the truth. It's above the truth."


image6-21.JPG


We Travel the Space Ways (Saturn - Evidence, 1956/1961)


image7.JPG


1967-ben jelent meg, 15 muzsikus játszik, a zenekar titokzatos elnevezése: Sun Ra and his Myth Science Arkestra. Nem egészen 24 perc.


The Futuristic Sounds of Sun Ra (Savoy Records, 1961)


image8.JPG


A többség Sun Ra szerzemény, "csak" nyolc zenész és egy énekes. Az egyik legismertebb alkotása.


Space Is the Place (Blue Thumb Records, 1972)


image9.JPG


Avantgárd jazz, öt Sun Ra kompozíció, 12 muzsikus (több énekes), nem "egyszerű" zene.


Reflections in Blue (Black Saint, 1986)


image10.JPG


Kilenc fúvós, csak két Sun Ra szerzemény - mégis jól fogadta a korabeli kritika.


Somewhere Else (Rounder, 1988)


image11.JPG


Free, a big band-ben: Don Cherry (zsebtrombita), Julian Priester (harsona), James Spaulding (altszaxofon, fuvola), John Gilmore (tenorszaxofon), és Billy Higgins (dob) - mások mellett. Sun Ra kompozíciók - és a "'S Wonderful" is...


Számtalan posztumusz lemezt adtak ki Sun Ra halála után - stúdió- és válogatásalbumokat. Filmek, dokumentumfilmek, könyvek szereplője - pályafutása során olyan muzsikusokkal játszott együtt (az eddig említetteken kívül), mint például: Clifford Jarvis (dob), John Ore (bőgő), Pharoah Sanders (szaxofon), Alan Silva (bőgő) - és még hosszan sorolhatnám.


Sun Ra 1990-ben stroke-ot kapott - mégis tovább folytatta a munkát: komponált, fellépett, vezette a zenekart. 1992-ben visszatért szülővárosába; majd légzési- és keringési elégtelenség és újabb agyi történések következtében 1993. május 30-án elhunyt.

Kissé misztikus élete és zenéje a jazz történelmének különleges fejezete.


image12.JPG

Vissza a hírekhez