JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A maszk mögül (három aktuális téma) - 27. rész

Most is időszerű - és még ki tudja meddig? - a tavaly májusban indult, aztán júniusban befejezett(nek gondolt) sorozat. A koronavírus-világjárvány már több, mint egy éve alakítja át "előző" életünket: a (jazz)élet részben megállt, a klubok, koncerttermek időnként online közvetítenek. És szinte "mindenhol" maszkot viselünk. A huszonhetedik részben egy free album, egy veterán és egy tíz esztendővel fiatalabb muzsikus.

image1-78.JPG

A mértékadó, szabad zenével foglalkozó honlap kritikusai minden évben megválasztják az aktuális tíz legjobb kiadványt, ez a "Free Jazz Blog's 2020 Top 10s" - vagyis a tavalyi legkiválóbb alkotások - szerintük. A következő hetekben ezek közül mutatok be néhányat.
Mégegyszer (az elmúlt két hét után) a német szaxofonos hölgy, Ingrid Laubrock egy (másik) új CD-je, a "DREAMT TWICE, TWICE DREAMT" (Music for Chamber Orchestra and Small Ensemble) (Intakt Records) került a kiválasztottak közé. Dupla album, a vonós és fúvós hangszerek arzenálja - elektronikával megspékelve. Számomra ismeretlen zenészek (például Éva Csizmadia hegedűs); a dobos Tom Rainey, és az angolkürtös Chris Weddle neve tűnik csak ismerősnek. Tíz tételes, súlyos muzsika - érdekes, hogy Top 10-es lett.

image2-52.JPG

Két hetes, azaz 77 esztendős lett (április 5-én) az angol szaxofonos EVAN PARKER. Hatalmas életmű - a szólótól a népesebb társulásokig. A free jazz képviselője, a jövő héten az előző szakaszban megkezdett minisorozatban szerepel majd egy koncertlemeze.

image3-50.JPG


image4-44.JPG


Pont tíz évvel fiatalabb a dominikai származású zongorista MICHEL CAMILO, aki április 4-én lett 67 esztendős. Eddigi utolsó albuma 2019-ben jelent meg, "Essence" (Sony Records) a címe. Bigband felvétel, latin ízekkel, 14 fúvóssal, virtuóz zongorajátékkal, 11 Michel Camilo kompozícióval. Ismertebb közreműködők: Antonio Hart (altszaxofon, fuvola), és Steve Davis (harsona).

Camilo először (és eddig utoljára) 2008-ban járt Magyarországon, a Millenárison láthattuk-hallhattuk.

Vissza a hírekhez