JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 29.
Stormy Monday Blues2024. április 29.

Hírek

Mi újság? – Bolyki Sára

Ha jól emlékszem, akkor 2014 januárjában a Bartók jazzkonzi félévi vizsgakoncertjén fedeztem fel magamnak Bolyki Sárát, aki elsős léte ellenére olyan természetességgel frazeált, hogy azonnal leájultam tőle. Azóta is az egyik „szivemcsücske” énekeslány.

bolyki-sara.jpg


1) Hat éve ezt írtam a Debreceni Bor és Jazz Napok előzetesébe: https://www.jazzma.hu/hirek/2015/07/16/visszaszamlalas-a-nagyerdoben-a-bekas-to-partjan-most-eloszor-osszevont-debreceni-bor-es-44-jazz-napokra-22-nap-bolyki-sara-quartet/ Emlékszik még erre?

Nagyon nagy szeretettel emlékszem vissza! Különböző irányokba mentünk tovább a Bartók Konzit elvégezve, így ebben a felállásban nem játszunk azóta, de nagyon jó élmény volt a felkészülés és a koncert is.


2) Azóta mi mindent történt magával? Például mikor fejezte be tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene szakán?

Eseménydús évek voltak, sokfelé jártam a Jazzation tagjaként, énekelhettem az Amadinda Percussion Project két produkciójában, Bobby McFerrin budapesti Circlesongs-koncertjén, és fél évig tanultam grúz népzenét Erasmus ösztöndíjjal a Tbiliszi Zeneakadémián. 2019-ben vettem át a népi ének tanári mesterszakos diplomámat, de még nem fejeződtek be a tanulmányaim, most a Doktori Iskolába járok.


3) Hol tanít?

A Zeneakadémia Népzene Tanszékén óraadó vagyok, és alma materemben, a Pászti Miklós AMI-ban tanítok Biatorbágyon.


4) Mikor csatlakozott a Jazzation acapella kvintetthez?

2015 májusában beugróként mentem velük a Lipcsei Acappella Fesztiválra, ahol első helyezést és közönségdíjat is nyertünk. Olyan jó volt a közös munka, hogy ősszel már állandó tagként vettem részt egy kéthetes tajvani turnén, az volt az igazi tűzkeresztség.


5) Ezen kívül is vannak jazz fellépései?

Éles Gáborral duóban és az ő Fine Handmade Jazz Triójával (Czakó Péter - bőgő, Éles Máté - dob) énekeltem az utóbbi években többször "vegytiszta" jazzt, de a Jazzation-ön kívül inkább a világzenében vagyok aktív a Babcsán Projekt énekeseként.


6) Mikor és melyikük fejéből pattant ki az ötlet, hogy unokatestvérével, a gitáros Bolyki Tamással kellene duózni?

2019-ben atyáink, a Bolyki Brothers egyik koncertjén mindketten meghívott közreműködők voltunk, és az öltözőben unatkozva kezdtünk el jam-elgetni ketten. Ez az élmény inspirált arra, hogy együtt gondolkozzunk és dolgozzunk, azóta a Bolyki Tamás Quartet meghívott énekes szólistája is vagyok.


7) Nyárra vannak már fellépési megkeresések?

Igen, ha az Úr akarja és élünk, Tamással augusztusban megyünk duózni a Debreceni Jazznapokra, és ugyanott fellépek a Jazzation-nel is. Ja, és a pénteki BJC-beli koncertünk élő közvetítését vissza lehet nézni itt: https://fb.watch/549K9NFpxo/

Más formációkkal is alakulnak koncertdátumok.


8) És azon nem gondolkodik, hogy annyi év után ismét alakítson egy Bolyki Sára Quartet-et?

Elég sok minden köti le a figyelmemet és az energiáimat, de azért érlelődik bennem a gondolat.


9) Ezen felül még milyen tervei vannak 2021-re?

A koncerteken kívül stúdiózni is szeretnénk a Babcsán Projekttel. A Jazzation-nel egy új műsoron dolgozunk Pannonica Rotschild, a Jazzbárónő élete kapcsán, ezt a Zeneakadémia Solti termében mutatjuk majd be decemberben. A felsoroltakon kívül egy régizenei együttessel, a Bacchus Consorttal tervezünk közös munkát, ez egy új terep, nagy izgalommal várom.


10) Sok sikert tervei megvalósításához!

Köszönöm szépen!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez