JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Történelmi pillanatok

Nem feltétlenül jó az egyén szempontjából egy történelmi pillanat sűrűjében lenni. Az ember akár életveszélybe is kerülhet. Ez most nem egy ilyen volt! Ha nem lettem volna ott, csak sejtéseim lennének arról, hogy a magyar jazz harsonázás szempontjából mennyire fontos történelmi pillanatokról, és a folytonosság megnyugtató, felemelő érzéséről maradtam volna le. Hála és köszönet - elsősorban - a három muzsikusnak, történeteiknek, és ismét hangsúlyozom: a folytonosság élményének megtapasztalásáért.

1-20210522-220256.jpg

Három harsonás


A Budapest Jazz Club adott otthont ezúttal is az egyes jazz hangszereket, és az azokat megszólalatató kiváló zenészeket bemutató rendezvénynek. A jellemzően három generációt érintő program középpontjába 2021. május 22-én a jazzharsonások kerültek. Bordás József ötletgazda (alelnök, Magyar Jazz Szövetség) vezette ezúttal is a színvonalas eseményt.

Az újranyitás óta egyébként ez volt az első előadás- és egyben koncertélményem. Mivel nem utolsósorban zeneszerzőként is ültem maszkban a közönség (utolsó) sorai között, így visszatérésem a koncerttermekbe stílusosabb már csak a Budapest Jazz Orchestra-val június 29-i nyilvános lemezfelvételünkön lehetett volna...

Frappánsan, egy videó bejátszással csaptunk a sűrűjébe: Pege Aladár, Kovács Gyula, Snétberger Ferenc és Friedrich Károly muzsikálták a "Take the A Train" című jazz örökzöldet. A korabeli felvételen a fenti jazz legendák játszottak együtt bőgőn, dobokon, gitáron és harsonán.

Friedrich Károly lett a bejátszás után Bordás József első beszélgetőpartnere, aki több, mint 50 éve van a pályán. Már 7. osztályos korában a "Love J.J. Johnson" felirat díszítette tankönyveit, vagy padjába véste ugyanezt a szöveget. Soproni diáksapkájára is rákerült a világhírű amerikai jazz trombonos neve. Zenei gimnazista korában osztályukkal jazz kiállítást rendeztek, amelynek megnyitójára Gonda Jánost is meghívták. A későbbi jazz tanszak alapítója el volt ragadtatva a képektől, és a képaláírásoktól, amelyeket az ifjú Friedrich Károly készített. A következő ősszel a jazz tanszak felvételijén Gonda János emlékezett Károlyra, aki harsonázásával is felhívta magára a figyelmet.

Friedrich Károly azóta több ezer felvételen harsonázott, tagja volt - hogy csak a legismertebbeket említsük - a legendás Syrius együttesnek, és a Studio11-nek.


2-20210522-202735.jpg

Friedrich 


Pernye András tanította a "Jazztörténet"-et a jazz konziban. Mielőtt nyugállományba vonult volna, Friedrich Tanár Úr fokozatosan vette át tőle a tantárgy oktatását, aki idén már az 54. tanévét zárja. Összhangzattan, szolfézs, jazz hangszerelés és a jazz harsona főtárgy is bekerült oktatói repertoárjába. Tanári filozófiája: önjáróvá tenni azt a növendéket, aki jazz-t akar tanulni. Mindenki magát tanítja! A tanár pár dologban nyilván mutathat irányt, esetleg korrigálhat. A megoldás kulcsa azonban az elkötelezett diák kezében van.

Schreck Ferenc Dorogról indult, és most is ugyanitt él. A középiskola elvégzése után 18 évesen Veszprémbe került, ahol nagyszerű jazz muzsikusokkal együtt vonult be a katonasághoz. Leszerelést követően már a Fővárosi Nagycirkuszban harsonázott, majd felvették a jazz konziba.


3-20210522-204535.jpg

Friedrich és Schreck


A nagyzenekarok fontos szerepet töltöttek be eddigi pályafutásában. A Studio11-be mestere, Dudi bácsi (Selényi Dezső) helyére került, ahol 1993-től tíz éven át harsonázott. A Budapest Jazz Orchestra 1998-ban alakult. Alapítóként, a big band-ben 23 éve tevékenykedő harsona szólamvezető 4 éven át irányította a jazz nagyzenekart is. Azóta Kollmann Gábor vezetésével ketten igazgatják a népszerű big band tevékenységét.

1995-től a Tea Zenekar tagja is volt, amely a Friderikusz Show állandó bandájaként is funkcionált. Az Oláh Kálmán Sextett 1995-ben készített egy lemezt, amelyen Ferenc harsonán, Makovics Dénes tenorszaxofonon, Fekete-Kovács Kornél trombitán fújt. A Trio Midnight-ból ismert Egri jános bőgőzött és Balázs Elemér dobolt a "hatos" névadójának zongorajátékával.


4-20210522-212513.jpg

Schreck


A Kodolányi János Főiskola, a Vienna Conservatorium, és a Kőbányai Zenei Stúdió tanára volt. Schreck Ferenc jelenleg alapfokon tanít gyermekeket harsonázni. Tanári hitvallása, hogy a zenét kell megszerettetni a tanulókkal. Bizonyos dolgokat meg lehet tanítani, a helyes út felé terelgetés a tanár dolga, és felelőssége. Nem gond, ha időnként a növendék bizonyos dolgokon túllő, és hibát követ el, ha tanul azokból.


5-20210522-213927.jpg

Schreck és Papp


A kecskeméti Papp Mátyás egykori harsonatanára, Korb Attila révén került be az Albertirsai Fúvószenekarba. Egy nap a tanár és növendéke együtt utaztak, miközben jazz szólt az autóban. Onnantól kezdődően Mátyás jellemzően jazz muzsikát hallgat.


6-20210522-215619.jpg

Papp és Bordás


A kezdetekkor furulyázott, majd trombitán és tenorkürtön játszott. Szülei nem szerették volna anno, hogy muzsikus legyen. Marketing szakon tanult középiskolában, majd az első év utáni nyáron a Budapest Jazz Orchestra balatonboglári táborában gyakorlatilag eldőlt a kérdés. Papp Mátyás az azt követő szeptembertől Csepelen, a Vienna Conservatórium-ban lett Schreck Ferenc tanítványa. Ezután Graz-ban a világhírű Ed Neumeister növendékeként tökéletesítette hangszeres tudását.

A Magyar Jazz Szövetség által kiírt versengésben a big band hangszerelés kategóriát 2014-ben megnyerte. Pár évvel később a Modern Art Orchestra jazz nagyzenekari mesterkurzusán vett részt, amelynek keretén belül a nagyszerű big band Papp Mátyás három saját kompozícióját játszotta el a Budapest Music Center-ben 2019 novemberében.


7-20210522-215510.jpg

Papp


Az osztrák tanulmányok során megalakult Coquette Jazz Band egy igazi nemzetközi, fiatal muzsikusokból álló, tradicionális swing zenekar. Fennállásának négy esztendeje alatt az ukrán dobossal, szerb szaxofonossal, lett énekesnővel és magyar harsonással felálló banda három lemezt is rögzített már.

Az érdeklődő közönség túlzás nélkül egy történelmi eseménynek lehetett tanúja a Budapest Jazz Club koncerttermében, amelyen a harsonásokat Balogh Zoltán zongorán, Horváth "Pluto" József nagybőgőn, és Bordás József dobon kísérte mesterien.


8-20210522-221030.jpg

A muzsikusok


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez