JazzMa

Friss Hírek

Lage, Julian: Squint2021. június 19.
Frankie Látó 50!2021. június 10.
Játék – 2021 június2021. június 06.
Dresch Mihály: Ongaku2021. június 06.

Hírek

Újraéled a debreceni jazz

Véget ért a több mint egy éves magány? Reméljük igen. Tegnap este Debrecenben a Múzeum u 1. szám alatt megnyílt a „Régi csibészek” új zenei klubja. Debrecen központjában igen szép berendezéssel, kitűnően felszerelt színpaddal, bátor tervekkel és elképzelésekkel találkozhattunk a megnyitón.

Mindjárt az első este  jazz koncerttel kezdődött. Hallhattuk és láthattunk egy élő legendát, Szakcsi Lakatos Bélát.

A koncert elején Mohos Péter az est szervezője méltatta az eseményt és említést tett a debreceni jazz  két elhunyt zongoristájáról, Dr. Kiss Ernőről és Erdei Kálmánról.

A klub tulajdonosa, Vári Attila néhány mondatban a klub célját és terveit ismertette, ezúton is kívánjuk terveinek megvalósítását. Természetesen a programban képviselve lesz a könnyűzene minden irányzata. Öröm volt  találkozni a régi jazzrajongókkal és zenészekkel.

Szakcsi Lakatos Béla zenei tudását, a magyar jazzben betöltött szerepét nem kívánom ismertetni, mert megtették már az elmúlt 50 évben kitűnő zenei kritikusok, inkább az est hangulatáról és ránk tett benyomásokról említenék néhány gondolatot.


szlb1.jpg


Koncertjét két részre osztotta el. Az első részben saját elképzeléseit és hosszú pályafutásának hangulatát idézte fel, kihasználta, hogy rendkívül színes pianóban bevezetett dallamokkal feszültséget teremtett a közönséget valósággal csendre kényszerítette.  Ebben az első részben három tételt fedeztem fel, a klasszikus zenében alkalmazott felépítményt. A lírai romantikus hangulatból indult el és befejezésként magyar népdalfeldolgozásokkal a bartóki hangzást valósította meg.


szlb2.jpg


A koncert második részében az örökzöld jazz melódiákkal mutatta meg fantasztikus technikáját és egyedi harmóniavilágát. Számomra Thelonious Monk „Round Midnight”-ja három különböző tempóban és harmóniavilággal előadott száma volt kiemelkedő. A jazzirodalom egyik legnehezebb és legszebb hangulatú számát csak a legmagasabb jelzővel tudom méltatni, és a világ vezető zongoristái közé kell sorolnom. Szakcsi magas korát (78) meghazudtoló energiával és elképzelésekkel tette emlékezetessé a koncertet, rendkívüli élményt jelentett számunkra.


szlb3.jpg


Sajnálhatják, akik kimaradtak!

Fazekas Csaba - Hajdúszoboszló


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez