JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

XXI. Jazz és a Bor fesztiválja, Balatonboglár (2021. július 14–17.)

Magyarország egyik legrégebbi és – néhány évtizedes tapasztalataim szerint – leghangulatosabb és legjobban szervezett jazzfesztiválja a tavalyi szünet után idén ismét várja a műfaj és a bor kedvelőit Balatonbogláron. Az idei eseményről Szalai Tündét (közismertebb nevét Tücsit), a fesztivál lelkét és motorját kérdeztem.

szalai-tunde.jpg


2019-ig nem volt olyan év, hogy ne tartottátok volna meg a fesztivált. Mikor mertétek elkezdeni az idei koncertek szervezését?

Mivel a 2020-as évünk igen szomorúan zajlott, nem volt sok rendezvényünk, nem volt annyi bevételünk, hogy lelki nyugalommal nekikezdjünk a fesztivál megvalósításának lemondtunk a koncertekről. A Helyiérték Egyesület arról is híres, hogy felelősséggel futunk neki minden eseményünknek. Idén, várva a járvány csitulását, nem kellett sokat szervezkedni, mert akik tavaly felléptek volna, azokkal abban maradtunk, majd 2021-ben lesz a nagy találkozás.


A 2020-as tervből is hoztatok át koncertet 2021-re, vagy teljesen új programot dolgoztatok ki? Gondolom, sokan szívesen játszanának Nálatok. Hogyan választottátok ki az idei fellépőket?

Egy-két csere történt csak. Több fellépő egyéb támogatással jön, több projektben benne vannak és ez nekünk igen kedvező. A fellépők kiválasztása mindig ajánlások, régi szakmai kapcsolatok mentén alakul. Mi is úgy érezzük, szeretnek nálunk fellépni a művészek, hiszen törekszünk arra, hogy ők is jól érezzék magukat, kicsit kényeztetjük is őket. J


Az idei fesztiválon a halála előtt Bogláron többször is fellépett „Babos emlékére” is szól majd a zene. Ezzel kapcsolatban lehet tudni, hogy mivel készülnek a muzsikusok?

Babos Gyula a kezdetektől segítette a munkánkat. Szerénytelenség nélkül állíthatom, nagyon szerette a fesztiválunkat, nagyon sokat tett érte, nagyon sokszor bátorított és tartotta bennünk a lelket, ha kicsit elkeseredtünk. Nagyon hiányzik!

Ha elmondanám mivel készülnek a zenészek, hol lenne a várakozás izgalma? Arról nem beszélve, hogy fogalmam sincs J! Kiváló zenészek, ismert produkciók, csak jóra számíthatunk!


Van a programban egy kakukktojás, a Tátrai Band. Kiváló zenészek, nagyszerű zenével, és amint valahol olvastam, ez a tavaly elmaradt koncertjük pótlása. Teljesen jó ötlet, hogy nem versenyeznek a nézőkért a fesztivállal, mégis meg kell kérdeznem, hogy ez egyszeri alkalom, vagy Ti is kezditek követni a világban máshol és Magyarországon (lásd a Balaton túlsó partját) is megfigyelhető trendet, hogy a „jazz” szót a nevükben hordozó egyes fesztiválokon a jazz egyre inkább háttérbe szorul, sőt teljesen hiányzik?

Nem, szó sincs kakukktojás gyűjtésről. Ez egy egyszeri alkalom. A KultKikötővel közösen dolgozunk már évek óta és idén az időpontok egybeestek, összekötöttük a kellemest a hasznossal. Kicsit rendhagyó év ez, de nagyon örülünk, hogy egyáltalán zene szólhat!


A művelődési ház felújítása miatt a legutóbbi fesztiválon a part közelében, a Teniszcsarnokban voltak a koncertek. Megfigyelésem szerint ennek megvolt az az előnye, hogy a nézőszámot olyanok is növelték, akik nem célzottan a fesztiválra érkeztek, de a központi helyszín miatt betévedtek. Ugyanakkor jó időben a művelődési ház kertje ideálisabb nyári helyszín. Idén visszatértek?

Idén ismét a művelődési ház a fesztivál helyszíne. Csodásan felújított udvar és ház vár minket. A XX. fesztivál helyszíne nem volt a legideálisabb, a part közelsége hozott annyi pozitívumot, mint amennyi negatívum volt... Jó nekünk a művháznál!


Hagyományotok, hogy a jazz mellett megjelennek társművészetek is. Gondolom, ebben az évben sem lesz másként. (És nem tudok vitatkozni azokkal, akiknél a finom borok és sajtok is a társművészetek közé tartoznak…)

Boldogság van! Kis Attila András ismét hoz festményeket, JazzSzínek címmel és egy fiatal művésznő, Ambrus Virág „Boglári szempár” című – ugyancsak festmények – kiállítását is megtekinthetik vendégeink. Nem marad el a sajt sem!


A fesztivál részletes programja itt található:

http://simontamas.hu/jazz_21/


xxi-jazz-es-a-bor-fesztivalja-logo.jpg


Vissza a hírekhez