JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

A free jazz kiemelkedő alakjai - 18. rész: JOE HARRIOTT

1960. december 21-e (éppen tavaly volt hatvan éve), New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a "Free Jazz - A Collective Improvisation" című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene több évtizedre visszatekintő történelmében. A sorozat minden hónap második hétfőjén megjelenő részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be. Tizennyolcadik rész: Joe Harriott.

 image1-2021-06-13t144947659.JPG


Hiánypótlás: a 18. részben szereplő muzsikus sokkal előbb is sorra kerülhetett volna.

Joseph Arthurlin "JOE" HARRIOTT 1928. július 15-én született a jamaikai Kingston városában. Először klarinéton tanult - tíz éves lehetett - aztán bariton- és tenorszaxofonnal próbálkozott - majd az altszaxofonnál kötött ki.

23 évesen Londonba költözött - kortársai közül Charlie Parker volt rá nagy hatással. Érdekes megemlíteni, hogy a Modern Jazz Quartet 1959-es brit turnéján Harriott vendég zenészként működött közre. De - még abban az évben - TBC-vel kórházban kezelték.

Ezután megalakította első zenekarát, és - a kezdeti "szokványos" út helyett új formákat választott a jazz-ben. Albumait vizsgálva követjük tevékenységét - különös tekintettel a hatvanas évek első felére.


image2-76.JPG


1959-ben megjelent egy négy számot tartalmazó, feltűnést keltő kislemeze, a "Blue Harriott" (Columbia).

Már ezt megelőzően - 1954 óta - adott ki hasonló formában többet is.


image3-73.JPG


Első önálló albuma a "Southern Horizons" (Jazzland, 1960) - hat saját szerzemény, két, különböző darabokban szereplő trombitás (Hank Shaw és Shake Keane), aztán Harry South (zongora), Coleridge Goode (bőgő), Bobby Orr (dob), és Frank Holder (ütők). Rajta a "Senor Blues" (Horace Silver), és a "Caravan" (Ellington/Tizol/ Mills) is.

Még kevés "szabad elem".


image4-66.JPG


Második, és talán a legfontosabb lemeze a "Free Form" (Jazzland, 1961).

Keane trombitál, Pat Smythe zongorázik, Goode bőgőzik, és Phil Seamen dobol. A cím nem véletlen: ez már a szabad zene körébe tartozik, mind Harriott kompozíció, egy szavas számcímekkel, például "Formation", "Parallel", vagy "Tempo" - sokat mondanak.


image5-45.JPG


Egy kis szünet után adta ki - 1963-ban - az "Abstract" (Columbia) című albumot, amelynek felvételei 1961-62-ben készültek. A zenekar összetétele nem változott, az egy szavas címek: "Subject", "Modal", "Tonal", "Idioms" - például. Igazán jó kritikát kapott.


image6.JPG


Szintén 1963-ban jelent meg a "Movement" ( Columbia) - ugyanaz a felállás, hasonló a stílus.


image7.JPG


Az előző albumot később a "High Spirits" (Columbia, 1964) cíművel együtt (is) kiadták. Hugh Martin és Timothy Gray kompozícióit a zongorista Pat Smythe hangszerelte. Az összetétel nem változott.


image8.JPG


1966-ban egzotikus utakon kalandozott Harriott, kiadta az "Indo-Jazz Suite" (Columbia) című lemezt. Az úgynevezett "The Joe Harriott Double Quintet" játszik, a közreműködők között találjuk - az eddigi zenésztársakon kívül - Kenny Wheeler-t (trombita), és egy-egy szitárost, tablást, valamint tamburást. A szerző John Mayer, aki hegedül és csembalózik is.


image9.JPG


Klasszikus darabokat is tartalmaz ("Portrait of Jenny", "Now's the Time", "Darn That Dream") az 1968-ban megjelent "Personal Portrait" (Columbia). Nagyzenekari kíséret, hard bop stílus.

Harriott rövid életének utolsó éveiben honfitársaival játszott együtt: Stan Tracey zongoristával (közreműködött ST Duke Ellington tiszteletére rendezett koncertjén), és Laurie Johnson zeneszerző-hangszerelővel (a "Synthesis" /Columbia, 1970/ című albumon találjuk a nevét).

1973-ban, rákbetegségben hunyt el 44 éves korában. A "szabad formák" létrehozásában maradandót alkotott.


image10.JPG

Vissza a hírekhez