JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Maszk nélkül (három aktuális téma) - 49. rész

"A maszk mögül" című sorozat folytatódik - (már egy ideje, és egyelőre) a "nélkül" kitétellel - kérdés: mit hoz a negyedik hullám? Minden héten (csütörtökön) három időszerű téma. A negyvenkilencedik részben két világsztár muzsikusról és egy free jazzalbumról olvashatnak (röviden).

image1-2021-09-08t184618399.JPG


image2-2021-09-08t184648299.JPG


Egy esztendővel ezelőtt, 2020. szeptember 4-én hunyt el az amerikai bőgős GARY PEACOCK.

A jazz többféle ágában otthon volt: Albert Ayler, Paul Bley mellett Bill Evans és később Marc Copland zenésztársa volt - és még hosszan sorolhatnám.
De - talán - a Standards Trio, Keith Jarrett és Jack DeJohnette oldalán mondható a "fő munkahelyének". 1983 és 2009 között több, mint húsz albumuk jelent meg - közülük az egyik a fenti "Whisper Not" (ECM, 2000).
Az volt a tervem, hogy a három muzsikussal dedikáltatom - de sajnos csak (kisebb) részben sikerült - és ez már így is marad...


image3-95.JPG


Nem kerek születésnap, de tegnapelőtt, szeptember 7-én töltötte be a 91. életévét a nagyszerű szaxofonos Walter Theodore "SONNY ROLLINS". (Jazz) zenész ritkán éri meg ezt a szép kort...
Sajnos Rollins már lassan tíz éve, 2012 óta nem muzsikál - a hivatalos álláspont szerint visszatérő "légzési problémái" miatt.
(Eddigi) utolsó lemeze a 2016-ban kiadott "Road Shows, Vol.4: Holding the Stage" (Okeh) - régebbi koncertfelvételek válogatása.
Marad az emlék - azoknak (nekem is), akik ott voltak a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 2011. november 10-én az "élő legenda" koncertjén.


image4-85.JPG


Folytatva a hét hete megkezdett sorozatot: a szabad zenei honlap által maximálisra értékelt alkotások közül a Luís Lopes Lisbon Berlin Quartet "SINISTER HYPNOTIZATION" (Clean Feed) című albuma következik.
A júniusban kiadott CD-n a zenekarvezető LL elektromos gitáron, Robert Landfermann bőgőn, Christian Lillinger dobon. és Rodrigo Pinheiro billentyűs hangszereken játszik.
A nem egészen negyven perces kiadványon a tagok saját szerzeményei, improvizációi hangzanak el - ezúttal nem osztom az ítész véleményét, szerintem nem "ötcsillagos" ez az alkotás.

Vissza a hírekhez