JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2021. szeptember 19.
Ronee (Hervoly Renáta): Wake2021. szeptember 19.
Chameleon Jazz Band Acoustic2021. szeptember 18.
Bágyi Balázs: Satie in Jazz2021. szeptember 17.
A Jazzrael Spanyolországban2021. szeptember 12.
Cyrille, Andrew: The News2021. szeptember 10.
Varga Dániel: Solar Crisis2021. szeptember 09.
Victor Wooten (1964)2021. szeptember 06.

Hírek

Exkluzív interjú Egyed Erikával és Záhonyi Enikővel, az I. Józsefvárosi Jazzfesztivál főszervezőivel

Hétfőn kaptam egy e-mailt Berkes Orsolyától, a Budapest Brand PR menedzserétől: „Kedves Maloschik Róbert! Szeretettel meghívjuk a Budapesti Őszi Fesztivált beharangozó sajtónyilvános eseményünkre, amelyen tájékoztatjuk Önt a szeptember 26-án induló, megújult kortárs fesztivál programjairól, bevonva a résztvevő kerületek képviselőit. Ízelítőt kínálunk a programok hangulatából, majd fogadás keretében kötetlen beszélgetésre és interjúk készítésére invitáljuk.” Rögtön felhívtam, és arra kértem, adja meg az I. Józsefvárosi Jazzfesztivál főszervezőjének e-mail címét. Válaszul két hölgy elérhetőségét küldte el nekem Sipos András közreműködésével. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a BÖF boldog-boldogtalannál hirdet, kivéve a www.jazzma.hu-t, Magyarország leglátogatottabb jazzújságját! Eleinte bosszankodtam ezen, de ma már csak mosolygok rajta, mert az elmúlt 10 és fél évben végig ez volt a helyzet. Aki esetleg még mindig nem érti, ez nem egy reklámriport!)

1) Mikor fogalmazódott meg Önökben, hogy Józsefvárosnak szüksége van egy jazzfesztiválra?

EE: Én szegedi vagyok, féllábbal még mindig ott élek, 2021 januárjától dolgozom a nyolcadik kerületi önkormányzatnál, pontosabban a JKN-nél, Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt-nél. Mielőtt idejöttem, 2020 nyárutóján beszélgettünk párszor a kerület polgármesterével, Pikó Andrással, és hamar kiderült, hogy mindkettőnk nagy álma egy kerületi jazzfesztivál, ahol az a sok és sokféle zenész, aki itt él, megmutatkozhat. Színes, eleven, "nyolckeres" fesztiválra gondoltunk, elsőként és elsősorban helyi arcokkal, színekkel, hangzásokkal.


egyed-erika.jpg


2) Egyáltalán mióta foglalkoznak jazz zenével?

EE: Nem foglalkozom jazz-zenével, hallgatni szoktam, pontosabban régen sokat hallgattam. Amióta gyerekeim vannak, főleg az ő zenéik szólnak. És ők nem jazzt hallgatnak.


3) Kik a kedvenc külföldi és magyar jazzmuzsikusaiak?

EE: Bugge Wesseltoft, Chick Corea, Herbie Hancock, Jan Garbarek, John Scofield, Keith Jarrett, Mark Moulin, Medeski Martin and Wood, Gillespie. Az ő nevük jut eszembe. Akkoriban, amikor sokat hallgattam jazzt, magyarokat nem hallgattam. Neveket ismertem, Pegét, Szabót, Drescht, Dést, Babost, de kedvenc magyar jazz-zeném nem volt. Illetve hát, minden karácsonykor Beamter Bubira díszítjük a fát. Őt már mindig alig várom. Ma is ismerek magyar jazzistákat, zenekarokat, de kedvencemnek nem nevezhetem őket, mert nem ragaszkodom hozzájuk. És manapság, amikor a gyerekek mellett esélyt kapok, akkor (tudom, otrombán, hangzik és aki a jazzt szereti, ilyet nem csinál, de) rámegyek a radio.gardenre, vagy a Spotifyra, kiválasztom az országot, műfajt, stílust, és elindítom a lejátszást. És hát, legtöbbször nem tudom, ki játszik, csak ha valami nagyon tetszik, akkor jegyzem fel az előadót.

ZE (1-3); Erika munkatársaként június óta dolgozom a JKN-nél, a fesztivál terve akkor már készen volt. Évekig dolgoztam az alternatív zenei életben, szervezőként is, így találkoztam személyesen is néhány meghatározó jazz zenésszel. Többek között Szakcsi Lakatos Bélával, aki a Sziámi zenekarban zongorázott néhány koncertünkön. Később Müller Péter Sziámival duót alapítottak, ami azóta is nagy sikerrel lép fel szerte az országban, világban, és a fesztiválon is szerepelnek majd. Enyedi Sugárkát a Songwriters Klubon keresztül ismertem meg, néhány koncertet is szerveztem zenekarának, a Jazz Tett-nek. Így, és néhány jazz rajongó barátom hatására vonódtam be a jazz világába. Nem vagyok szakértő, csupán lelkes befogadó.


zahonyi-eniko.jpg


4) Nagyon impozáns névsort hoztak össze. Súgott Önöknek valaki a fellépőket illetően, vagy mindegyiket ismerik, mert már látták-hallották őket jazzklubokban?

EE: Igen, mivel nem vagyok idevalósi, megkérdeztem embereket, kiket javasolnak, nekem önállóan hét olyan nevem volt, akik a névsorban szerepelnek, a többiek nem kerületiek voltak, mint kiderült.


5) Reményeik szerint ez egy hosszú távú projekt lesz? I mean, lesz második, harmadik, stb... Józsefvárosi Jazzfesztivál?

EE: Mindenképpen hosszú távban gondolkodunk, ha más nem azért, mert sokakat nem tudtunk most meghívni, de nagyon szeretnénk. Csak így is kicsit sűrű lesz ez a három nap.


6) Annyit áruljanak el, hol és mikor lesz ez a fesztivál?

EE: Október 1-e és 3-a között lesz a fesztivál a VIII. kerületben a Rákóczi téren és a Rákóczi téri Vásárcsarnokban, mert ezek eléggé nyolckeres, ikonikus helyek a kerületben. De lesz emellett egy koncert a Fülemüle Étteremben a Kőfaragó utca 5. szám alatt, valamint a jelenlegi Roma Parlament Galériában.

Vissza a hírekhez