JazzMa

Friss Hírek

Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Gitárosok az én szememmel: Kurt Rosenwinkel – Salvai Ádám sorozata

Sorozatom szeptemberi epizódjában egy olyan gitárosról adok képet, aki szintén a jelen nagyjainak táborát erősíti. A jazz gitárosok sorában mindenképp az egyik legnagyobb formáló erő az ő játéka. Aligha kell hosszasan magyarázni bárkinek is, hogy miért van itt a helye Kurt Rosenwinkel-nek. Egy apró személyes észrevétel, hogy valamiért az elmúlt időszakig nem kerültem túl közel az ő munkásságához, dalaihoz. Számtalanszor jött szembe velem és mégis valahogyan rosszkor talált meg. Most azonban elérkezettnek láttam az időt, hogy lebontsuk egymás között ezt a falat, Kurt és én. Annál is meglepőbb, hogy nehezen tudtam kötődni a gitározásához, hiszen a legfontosabb zenei hatások között olyanokat említ, mint John Coltrane, David Bowie, Joe Henderson, Pat Metheny, vagy John Scofield.

kurt-rosenwinkel.jpg


1970. október 28-án született a Pennsylvania állambeli Philadelphia-ban, tavaly ünnepelte tehát az 50. születésnapját. Szülővárosának művészeti középiskolájában tanult, majd annak elvégzése után nem is köthetett ki máshol, mint a Berklee College of Music intézményében. Itt két és fél év tanulás után úgy döntött, hogy a dékánnal, egy bizonyos Gary Burton-nel turnéra indul. Brooklyn-ba költözésének hála olyan formációknál működött közre, mint a Paul Motian's Electric Bebop Band, a Brian Blade Fellowship, és Joe Henderson-nal is dolgozott együtt.

A későbbiekben zenélt és rögzített felvételeket Mark Turner, Brad Mehldau, Joel Frahm és Brian Blade oldalán, közreműködött a rapper, Q-Tip zenei anyagain is. A lista folytatódik, hiszen Rosenwinkel későbbi lemezein is olyan jelentős kortársak tűnnek fel, mint Aaron Goldberg, Joe Martin, Eric Harland, vagy épp Aaron Parks.

A gitáros életében újabb mérföldkő volt, mikor 2016-ban megalkotta saját, független zenei kiadóját, a Heartcore Records-ot, ahol már nemcsak előadóként, hanem producerként is jelen van. Tizenegyedik saját lemezét, a 2017-ben megjelent „Caipi”-t már maga producálta.

Saját neve alatt eddig 13 album jelent meg, míg a Human Feel nevű zenekarával további öt. Ebben a felállásban társaiként hallhatjuk klarinéton és tenorszaxofonon Chris Speed-et, basszusklarinéton és altszaxofonon Andrew D'Angelo-t és a dobok mögött Jim Black-et. Zenéjükben felhasználják a free jazz, az alternatív rockzene és a kamarazene elemeit.

Szóval feladatul tűztem ki, hogy végre egy kicsit betöltsem magamban ezt az űrt, ha Rosenwinkel-re gondolok. A dallamok alkotásában, formálásában van egy egyedi és erős hangja, miközben az akkordikus játéka is határozottan kifejező. Igazán kreatív elme a zeneszerzés terén. Egyszerre figyelemfelkeltő a munkássága zenekari vezetőként és sideman-ként is. Mivel a hip hop kultúrája és világa hozzám szintén közel áll, ezért ez egy újabb pont, ami által jobban tudok azonosulni vele.

Rosenwinkel a mai gitározás egyik vezető karaktere és minden jazz kedvelőnek tudnia kell, hogy kiről van szó, ha a neve elhangzik.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez