JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 28.
Sunday Hangover2024. április 28.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú ifjú Oláh Kálmánnal, a Magyar Jazz Szövetség Combo Versenyének II. helyezettjével, egyben a Legjobb kompozíció szerzőjével

Kálcsit kisgyerekként hallottam először játszani, akkor még zongorázott. Aztán 6 évvel később a Budapest Jazz Clubban a Bartók Jazzkonzi fél évi vizsgakoncertjén hallottam legközelebb, akkor már szaxofonozott. Egyből odamentem Anyukájához, Pancihoz és lelkesülten gratuláltam neki. Azt mondtam: „A Kálcsika úgy játszik, mint az Ablakos fiatal korában.”

olah-kalman-jr.jpg


1) Először is engedje meg, hogy gratuláljak a vasárnapi BJC-beli teljesítményéhez!

Nagyon szépen köszönöm a zenekar nevében is.


mjszlogo.jpg


2) A Magyar Jazz Szövetség Combo Versenyén másodiknak lenni, az nem semmi. Miket játszott a döntőben?

Két számot játszottunk, először egy legújabb saját darabomat, majd az „On Green Dolphin Street” című standerdet adtuk elő egy kicsit másképp a megszokottnál, a mai kor stílusjegyeit felhasználva.


3) Kik a zenekarának tagjai?

Az Oláh Kálmán Jr Band tagjai: Jónás Rezső – zongora, Sebestyén Patrik – trombita, Jónás Géza – nagybőgő, Fábry Adonisz – dob.


4) És a Legjobb kompozíció különdíjat melyik szerzeményéért kapta?

Ez a kompozíció az “Impromtu” nevet viseli, ezzel a darabbal neveztünk a versenyre, illetve ez hangzott el első számként tőlünk. A komponálás során tudatosan próbáltam klasszikus zenei elemeket, konkrétan barokk és romantikus fordulatokat felhasználni. Nagyon boldog vagyok, hogy a legjobb kompozíció díjjal jutalmazták meg ezt a szerzeményemet.


5) Legelőször 2008. február 15-én léptettem fel a Jazz a Márványteremben Bartók Rádiós sorozatomban. Akkor még 10 éves sem volt, és zongorázott. Emlékszik még arra?

Igen, pontosan emlékszem arra a családi koncertünkre. Édesanyám, édesapám, bátyám és jómagam is felléptünk, egy négykezes Bartók Béla darabot játszottunk Krisztiánnal.


6) Legutóbb pedig 2019 augusztusában a Debreceni Bor- és Jazz Napokon apukája triójával. Milyen érzés volt olyan sok ember előtt játszani?

Megtisztelő volt fellépni a Debreceni Bor- és Jazz Napokon és egyben nagy öröm számomra, hogy az azóta kvartetté alakult zenekar tagja lehetek.


7) Saját együttesével mikor és hol lép fel legközelebb?

Legközelebb a Magyar Jazz Ünnepén lesz hallható és látható kifejezetten ez a díjazott formáció. Szeptember 27-én, hétfőn este 21:00 órától játszunk a Budapest Jazz Clubban, várunk mindenkit sok szeretettel.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez