JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 29.
Stormy Monday Blues2024. április 29.
Névnaposok – Péter2024. április 29.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

A hatóságok lelőtték a Basel-i jazz-madarat

Tegnap az alábbi média közleményt jelentette meg a klub. Ez van.

„Az 1994-es alapítása óta a Bird’s Eye jazzklub "zenész-klubként" tekint magára. Olyan helyként, ahol a zenészek eszmét cserélhetnek, ahol a vendégek személyes kapcsolatba kerülhetnek a zenészekkel, és olyan helyként, amely mindenki számára nyitott.

A koronavírus kitörése óta a Jazz-Live Basel egyesület, mint a Bird’s Eye jazzklub üzemeltetője, betartja a szövetségi kormány és Basel kanton összes szabályát és előírását.

A kötelező tanúsítvánnyal azonban átléptek egy olyan határt, ahol már nem mehetünk tovább. Nem akarjuk támogatni a társadalom szétválasztását COVID-bizonyítványos és nem COVID-bizonyítványos emberekre, és nem vagyunk hajlandóak arra, hogy alkalmazottainkra bízzuk ennek a hatóságilag elrendelt ellenőrzésnek a végrehajtását.

Ennek ellenére megpróbáltuk megtalálni azt a módot, amely lehetővé teszi, hogy mindenki bizonyítvány nélkül látogathassa a klubot, ugyanakkor nem veszélyezteti vendégeink, zenészeink és munkatársaink egészségét. Ennek érdekében megnöveltük a már meglévő védelmi intézkedéseinket - maximum 30 fő beleértve a csapatot és a zenészeket, maszk és távolságtartási követelményt és nincs fogyasztás.

Anélkül, hogy a helyszínen megtekintette volna a fenti védelmi koncepciót, a Basel-i egészségügyi hivatal 2021. szeptember 17-i végzésével mégis azonnali hatállyal és további értesítésig bezáratta a klubot a nyilvánosság elől.

Nagyon sajnáljuk ezt az elhamarkodott döntést, különösen azért, mert előzetes párbeszéd nélkül hozták meg. Ezért jogi lépéseket fogunk tenni annak kiderítésére, hogy indokolt volt-e ez a drasztikus intézkedés, vagy lehetett volna megfelelőbb megoldásokat találni.

A járvány kezdete óta nincs tudomásunk olyan esetről, hogy a vendégek, a zenészek, vagy a személyzet a klubban tartott rendezvényen megfertőződött volna koronavírussal. Ez azt mutatja, hogy a megfelelő távolságot és higiéniai szabályokat tartalmazó védőintézkedéseink nagyon hatékonyak voltak és jól működtek.

A jazz mindig is a függetlenség és a kreatív kifejezés szabadságának jelképének számított, és segítenie kell az emberek és kultúrák közötti korlátok lebontásában. Kinek, ha nem nekünk kell kiállnunk azért, hogy a kulturális élmények továbbra is nyitottak legyenek társadalmunk minden embere számára.”


birds-eye.jpg


Nagy érvágás ez minden itteni jazz-rajongónak. Küldök egy képet a legutolsó rendezvényről, amelyen részt vettem múlt héten: Guillermo Klein komponista/zongorista (argentin, már régóta New York-ban él és dolgozik, de emellett valahogy a Basel-i Jazzcampus konzi professzora is) vezényelte a remek Swiss Jazz Orchestra-t.


gk.JPG


Vissza a hírekhez