JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 29.
Stormy Monday Blues2024. április 29.
Névnaposok – Péter2024. április 29.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Exkluzív interjú Tóth Viktorral

Viktort 1999-ben ismertem meg, a Bartók Rádióban általam rendezett Ablakos Lakatos Dezső Jazz Szaxofon Tehetségkutató kapcsán. Az alábbi interjú készítésére ő kért fel engem!

toth-viktor.jpg


1) Mióta tartja a kapcsolatot a Hodek-családdal? I mean, mikor játszott először Dáviddal? És mióta tagja a dobos a Tóth Viktor Tercettnek?

Dáviddal kapcsolatunk 13 éve kezdődött, amikor is  Sárik Péter azzal hívott fel, hogy lenne két koncert egy sráccal, aki egyébként 11 éves, de ezzel ne törődjek, mert fantasztikus lesz. Hát, fantasztikus is volt. Az első koncert előtt - próba gyanánt - csak átbeszéltük a standard-eket, amiket játszani fogunk. Lattmann Béla volt a basszusgitáros. A színpadon a zene felcsendülésének pillanatában hallottam először Dávidot. A lélegzetem is elállt… A derekamig érő kisfiú olyan művészi arányokkal, maszkulin energiákkal és bölcsességgel játszott, hogy azt nem lehetett a látvánnyal összeegyeztetni. Többször láttam később más nagy zenészeket, kik a színpadon mellettünk állva találkoztak Dávid őstehetségével először - és akik nem tudtak játszani a saját hangszerükön az élménytől és  csodálkozástól sokkolódva… Azon az első, vagy második koncerten történt: - akik ismerik a zenémet, azok tudják, az improvizatív zenei történések, kiállások, váltások, extrém szituációk a zenében nem állnak távol tőlem - szóval, hogy egy számban a szólóm végén kiintettem a zenekart és a 11 éves Hodek Dáviddal egy felfokozott energiájú dob-szaxofon duóba kezdtem. A ritmus és hang áramban kettőnk között Dávid csak nézett rám, mosolygott, válaszolt a zenei kérdéseimre, felhívásaimra, invenciózus volt és az őserő csak úgy áradt belőle.

A játék, az arány, a dinamika, a zeneszeretet, a szív. Ekkor ismertem fel, hogy egy Mesterrel van dolgom, akit egész életemben szolgálnom kell. 13 éves korában meghívtam Tercettembe állandó dobosnak, akkor Szandai Mátyás, később Orbán György partneréül.


2) Most itt az újabb Hodek csodagyerek. Igaz, Áron még csak 10 éves és basszusgitáros. Őt Dávid ajánlotta magának?

És most itt állok ugyanabban a cipőben. Áronka fantasztikus zenész. Itt is láthattam, hogy tapasztalt "öreg" zenészek hogyan nem tudnak a saját hangszerükkel foglalkozni a pillanatban, mikor Áront hallják-látják maguk mellet basszusgitározni. Felfoghatatlan. És nem a virtuozitás az. Mert lehet mondani, hogy Áron virtuóz, de ez egy elhanyagolt szegmense az Ő zenéjének. Mindenek előtt a sound, a zeneszeretet, a muzikalitás, a dögösség, a zenei kommunikációs magaslatok, melyeket Áron birtokol, lehengerlő és csodálatos. És lehengerlő és csodálatos az egész világ számára. Nem véletlenül van milliós követőtábora z Instagram-on, Youtube-on, nem véletlen, hogy Kim Burell, vagy Doobie Powell, Richard Bona, vagy Robert Glasper a lábai előtt hevernek….:) Talán nem is kellett Áront ajánlani nekem. Szerintem, ha egy zenész meghallja Őt, mindenképpen kapcsolatba akar vele kerülni.


3) A Müpa Fesztivál Színházában lesz vasárnap este a koncert, de ha jól tudom, akkor más vendégek is lesznek. Kik ők és hogy kerültek a képbe?

Ez egy különleges koncert lesz. Ez a formáció így nem létezik. Egy olyan zenét szerettem volna létrehozni, melyben Áronka is jól érzi magát, a jazz tradícionális vonulata is megjelenik, de a modern groove-ok, beatek is dominálnak. Két billentyűst hívtam a Right On! projektbe: Szakcsi Lakatos Róbertet, aki zongorázni, Fender Rhodes-ozni fog, és Neumann Balázst, aki az elektronikus keyboard soundok mestere.

Hodek Dávid többféle dobszerelést is hoz, és néhány számra Orbán György is megjelenik majd a Tercett muzsikájával.


4) Miket fognak játszani?

Saját számaimat játsszuk, több kompozíció megjelenik majd korábbi lemezeimről új hangszerelésben, és olyan számokat is eljátszunk majd, melyeknek ősbemutatójuk lesz a Müpában.


5) Egyáltalán hogyan kell elképzelni a koncert felépítését?

Ahogy más koncertjeimen is -  akár az Arura Trióval, akár a Tercettel - egyfajta zenefolyamot játsszunk. Nem minden számnak van vége ott, ahol várnánk, hanem átvezetődik egy másik kompozícióba, esetleg egy-egy improvizált intróval kezdődik. A kompozíciók szerkezete nyitott. Bármi megtörténhet. A rögtönzés hihetetlen fontos számomra. A pillanatban levés.

Az érvényesség - hogy azt a zenét játsszuk az adott koncerten, amit el 'kell' játszanunk. Nincs biztonsági játék. A veszélyt keresem a zenében. Hogy figyelni kelljen. Mindenkinek. Hogy az összes kreatív energia egyesüljön, és olyan zenét hozzunk létre, amit még nem játszottunk.

Ezért is Right On! a címe koncertünknek. A right on! egyfajta "szabadságharcos" köszöntés volt a 60-as évek Amerikájában, másrészt a pillanatban levésre is utal, a "most - megtenniről" a "rögtön bekapcsolva lenni", "izzani" - zenei hozzáállásról mesél.


6) Ja, és még egy dolgot majdnem elfelejtettem megkérdezni: hánykor kezdődik a koncert?

A koncert október 3-án, vasárnap este 8-kor kezdődik a Müpa Fesztivál Színházban.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez