JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 29.
Stormy Monday Blues2024. április 29.
Névnaposok – Péter2024. április 29.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Finucci koncert Debrecenben

Augusztusban végre a Debreceni Jazz Napokkal újra indult a debreceni jazz élet és szeptemberben folytatódott két koncerttel.

A Víztoronyban volt a Bágyi Balázs koncert (melyről beszámoltunk), és tegnap másfél éves szünet után újra a Sikk Klub fogadta a Funucci Bross Quartet-et.

Először szerepeltek a klubban és nagy érdeklődéssel vártuk, hogy élőben hallhassuk a nemzetközi mércével mérhető együttest. Több, mint 10 éve együtt játszanak és azon kevés zenekarok közé sorolom őket, akik változatlan összeállításban játszanak, és ez nagyon is érződött játékukban. Elég egy odavetett pillantás és mindenki tudja a feladatát. Balogh Roland – gitár, Balogh Zoltán – billentyű (Roland ikertestvére), Horváth „Plutó” József – basszusgitár, Bordás József – dob. Nem keresgélnek a kották között, ami rendszerint nincs mindenkinek azonos sorrendben, vagy más hangnemben, nem borul fel a kottatartó, mert fejben nagyon együtt vannak. A zeneszerző elképzeléseit a legnagyobb alázattal igyekeznek megvalósítani, az improvizációk színvonala nagyon magas. Még a legbonyolultabb improvizációkban sem találni felesleges hangokat. Koncert előtt figyelmeztettek, hogy ne nagyon üljek előre, mert a dobos nagyon hangos. Nos, nem volt az, rendkívül mértékletesen használta ki a dinamika széles spektrumát, de ez jellemző volt a zenekar többi tagjára is. Miután Balogh Roland megnyerte a Montreux-i Jazz Gitárversenyt (óriási elismerés), idehaza a Junior Prima-díjat is Ő érdemelte ki.

Több külföldi meghívást kaptak, többek között az Egyesült Államokba, ahol lemezszerződést írtak alá New Yorkban, és nemzetközi sztárokkal is felléptek. Jelenleg eleget tesznek egy koncertsorozatnak, 5 vidéki városban lépnek fel a „Köszönjük Magyarország!” program keretében, és nagy örömünkre az egyik Debrecenben valósult meg.

A szervezésbe besegített a Debreceni Jazz Barátok Köre és a Sugalló Kulturális Egyesület.

Arra számítottam, hogy a nagyszámú debreceni gitárosokat érdekli a kvartett, valamint Balogh Roland nemzetközi mércével mérhető játéka, de sem ők,sem a fiatalok még az ingyenes belépési lehetőség ellenére sem voltak ott.

A szokásos idősebb jazz szerető réteg volt ott, akár névsort is lehetett volna olvasni. Én viszont egy felejthetetlen, kitűnő estével lettem gazdagabb.

Műsorok egy szám kivételével saját szerzeményekből állt. A ráadást viszont kiköveteltük.

1. Way to Home

2. Moment for My Life

3. Memories

4. The Hero

5. Richard Rodgers: My Funny Vallentine

6. For Live

7. Finucci Blues

Ráadás: Chick Corea: Spain

Fazekas Csaba - Hajdúszoboszló


finucci-005.jpg


finucci-011.jpg


finucci-012.jpg


finucci-016.jpg


finucci-025.jpg


Vissza a hírekhez