JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 29.
Stormy Monday Blues2024. április 29.

Hírek

Maszk nélkül (három aktuális téma) - 52. rész

"A maszk mögül" című sorozat folytatódik - (egy ideje, és egyelőre) a "nélkül" kitétellel - kérdés: mit hoz a negyedik hullám? Mert már itt van, de még nem csapott magasra. Minden héten (csütörtökön) három időszerű téma. Az ötvenkettedik részben ajánlatok a bécsi Porgy&Bess klub októberi programjából, egy free jazz alkotásról, valamint Pat Metheny új albumáról.

image1-2021-09-29t192747147.JPG
 

Néhány koncert a bécsi PORGY&BESS JAZZ&MUSIC Club műsorából. Az októberi kínálat (valamivel) visszafogottabb, mint a szeptemberi volt - azért akad egy-két érdekes műsor.

2-án a Catalytic Sound Festival Wien keretében a svéd free jazz fafúvós Mats Gustafsson (Didi Kern dobos kíséretével)!
6-án az amerikai altszaxofonos Steve Coleman és zenekara a Five Elements!
16-án a szintén amerikai szaxofonos Andy Middleton (a lengyel zongorista Piotr Wylezol kíséretével).
17-én és 18-án az osztrák harsonás, zeneszerző Wolfgang Muthspiel darabjait egy bigband adja elő, Juhász Márton dobol!
22-én a Tim Berne (altszaxofon)-Chris Speed (tenorszaxofon)–Reid Anderson (bőgő)-Dave King (dob) négyes, Broken Shadows a társulás neve.
26-án a Bugge Wesseltoft (zongora)-Dan Berglund (bőgő)-Magnus Öström (dob) trió!


image2-2021-09-29t192815855.JPG


Folytatva a tíz hete megkezdett sorozatot: a szabad zenei honlap által maximálisra értékelt alkotások közül a "WE MET - AND THEN" (Relative Pitch Records) című album következik. Az idén júniusban megjelent, hat darabot (improvizációt) tartalmazó kiadványon Barre Phillips bőgőzik, John Butcher szaxofonozik, és Ståle Liavik Solberg dobol. Ebben a műfajban gyakori a szax-bőgő-dob felállás - de azért ez más "kávéház"...


image3-100.JPG


E hónapban (szeptember 10-én) jelent meg a világsztár gitáros PAT METHENY új albuma. A (kicsit) rejtélyes cím - "Side-Eye NYC (V1.IV)" - nyolc koncertfelvételt tartalmaz - és a billentyűs James Francies, valamint a dobos Marcus Gilmore remek játékát! Egyetlen kivétellel PM kompozíciók ("Turnaround" - Ornette Colemen) - köztük a legeslegelső, 45 évvel (!) ezelőtti első Metheny önálló lemez címadója a "Bright Size Life"!

Vissza a hírekhez