JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Arturo Sandoval a Kölcsey Központban

Tegnap este szokatlan dolog történt Debrecenben. Hosszú évek óta nem rendeztek nagyszabású jazzkoncertet a Kölcsey koncerttermében a közönséget finoman szólva kiéheztették. Ne firtassuk, hogy hogyan jött létre, kinek az ötlete volt, mennyi szerepe lehetett a MŰPA hangversenyszervezőinek, stb… Lényeg, hogy megvolt és a teltházas közönség kitűnően érezte magát, a zenekar óriási hangulatot varázsolt.

Amikor 2015 februárjában a tízszeres Grammy-díjas Arturo Sandoval (1949) először lépett a MÜPA színpadára, izzott a levegő. A latin jazz legendás alakja, aki lenyűgöző muzikalitásának, fölényes technikai tudásának, és kivételes szórakoztató lényének számos oldalát megmutatta  már, ezúttal Debrecenben és Győrben adott/ad koncertet.

A kubai muzsikus tizenkét éves korában kezdte meg klasszikus zenei tanulmányait, ám igen hamar a jazz hatása alá került, útját a legendás trombitás és zenekarvezető, Dizzy Gilespie egyengette. Érett művészként elévülhetetlen szerepet játszott a jazz és a latin zene kölcsönhatásainak elmélyítésében. Varázslatos színpadi személyisége milliókat babonázott meg, olyan világszerte közvetített eseményeken lépett fel, mint az Oscar-, a Grammy-, vagy a Billboard-díjátadó gálái. Harmincnál is több lemezzel, balett és filmzenékkel, büszkélkedhet, élettörténetét filmre vitték, de ami a legfontosabb a hetedik X-en túl is rendíthetetlenül koncertezik. S nem is akárhogyan, trombitál, zongorázik, énekel, dobol, szintetizátoron is közreműködik. S nem felejtkezik el a show elemeiről és a közönséggel való állandó kapcsolatról.

A koncerten csak egy-két nagyon ismert számot konferált be. A kubai, illetve karibi nóták nagyon dallamosak voltak közelítve a tánczenéhez. Ezek címét sajnos nem ismertem, viszont az örökzöld jazz nótákat annál inkább. Elmesélte, hogyan ismerkedett Chaplin munkásságával, és ennek tiszteletéül játszotta el a „Smile” című közismert dallamát.

A latin zenék között még meghallgathattuk Jerome Kern „All the Things You Are” gyönyörű feldolgozását, valamint a közönséget bevonva Ray Henderson „Bye Bye Blacbird” című mindenki által ismert slágert.

Ráadásnak fergeteges tempóban adták elő Charlie Parker „Donna Lee” c. világhírű szerzeményét.

Minden számban fergeteges szólókat hallhattunk, különösen a szaxofonos emelkedett ki, de a többi tagok is egye-egy számban megmutatták, hogy nem véletlenül kerültek be a Sandoval együttesbe.

Illik a tagokat felsorolni: Arturo Sandoval -  trombita, ének, dob, zongora, Michael Tucker - szaxofon, Maxwell Haymer - zongora, William Braham - gitár, John Belzaguy - bőgő, basszusgitár, Johnny Friday - dob, Tiki Passilas - ütőhangszerek.

Várjuk a következő világsztár együttest Debrecenbe.

Fazekas Csaba - Hajdúszoboszló

Vissza a hírekhez