JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Makovics Dénes 60!

Dénest 1993 őszén az Oláh Kálmán Sextet egyik koncertjén hallottam-láttam először zenélni.

md1.jpg


1) Mikor és hol születtél?

Ózdon, 1962 május 12-én.


2) Milyen zeneiskolákba jártál? Kik voltak a fuvola és szaxofon tanáraid?

Az Ózdi Zeneiskolában kezdtem fuvolázni tanulni Mócz Ferenc Tanár Úrnál.

Később a Miskolci Konzervatórium növendéke lehettem 1976-tól. Tanárom Vass Mária Tanárnő volt.

A szaxofon tanulásomról most nem nyilatkozom, ezt majd egy másik alkalommal megteszem.

Viszont Lakatos “Ablakos” Dezső játéka, habitusa nagy hatással volt rám a 80-as években.


3) Mikor kezdtél a jazz iránt érdeklődni?

1975-76 tájékán.


4) Kik voltak az első muzsikusok, akikkel jazzt játszottál?

Velem egykorú miskolci amatőrökkel, de később játszhattam a tragikus sorsú Miskolci Balogh Gyula zongoravirtuózzal, a népszerű “B.GY”-vel, Korkos Szabolcs bőgőssel, akinek sokat köszönhetek, és “Kátrány” Horváth Berti dobossal. Az utóbbiak már nagyon rutinosak voltak. Ez kb. 1978 környékén lehetett


5) Mikor kerültél fel Budapestre?

1984 szeptember első hetében.


6) Mikor kezdtél basszusgitározni?

1970-bem már gitározgattam, de nem folytathattam gitártanár híján. A zeneiskolában fúvós hangszert erőltettek rám, így lettem fuvolista. A gimnáziumi zenekarokban viszont jól jött, hogy tudok kicsit gitározni, sajnos nem eléggé, meg hangszerem sem  volt, így basszusgitáros lettem, azon úgy is csak négy húr van. Egyébként nagyon megszerettem.


7) Hogy volt a sztorid Stanley Clarke-kal?

1976-ban Komjáthy György leadta a 25 perc beat műsorában Stanley Clarke „School Days” című albumának négy dalát. Ez a zene évekig kísértett. Bemagoltam a témát, a szólót, az akkordokat, de soha nem tudtam eljátszani, mert nem voltak társaim.

Aztán amikor 1985-ben Stanley Budapestre jött, teljesen be voltam zsongva. Éreztem, hogy valaminek történnie kell. Szerencsém volt. Az eufórikus hangulatú buli végén észre vettem, hogy jam session lesz, mert a roadok hoznak egy basszusgitárt. Még szegény Zakar Zoli segített felmászni a korlátra, hogy menjek, eljött az én időm, így a roadok engem emeltek ki a tömegből. A többi már történelem. A buli után vagy húsz ember vett körbe, köztük Török Ádám is, és közölte “APA” fogunk együtt játszani. Egyből sztár lettem a semmiből 23 évesen egy olyan hangszeren, amit nem tanított nekem senki. Tudnék még sztorizni erről a buliról, de majd legközelebb. Röviden ennyi.


8) Hogyan kerültél be Pege Aladár együttesébe, és meddig játszottál velük?

1990-ben már hívott Ali a zenekarába, de akkor valami miatt nem jött össze. 1993 januárjában Politisz Dimitrisszel csavarogtunk az éjszakában. Éppen a Billiárd fél 10 nevű helyre akartunk bemenni. Látom, hogy Pege Ali játszik. Mondom Diminek, ha én most ide

bemegyek, holnaptól én vagyok az Ali szaxofonosa. Bementünk, és másnaptól én voltam a szaxofonos. Természetesen eljátszottuk az „All the Things You Are”-t, meg valami bluest. Bő egy évig dolgoztunk együtt, miután én már kacsingattam a Police Band felé.


9) Mikor és hogyan indult a kapcsolatod Oláh Kálmánnal? Mettől meddig voltál az Oláh Kálmán Sextet tagja? Mikor jelent meg a CD-tek? Voltatok valamilyen külföldi nagy jazzfesztiválon?

Röviden, az Oláh Kálmán Szextett 1993-ban alakult, és ha jól emlékszem 99 végén, vagy 2000 elején szűnt meg abban a formában.

Kálmánt 1987-ben ismertem meg a jazztanszakon. 17 éves volt, körbefogtuk és kértük, hogy játsszon. Félóráig improvizált úgy, hogy nem ismételte önmagát. Döbbenetes volt, felforgatta az akkori magyar jazzt.

Van egy amatőr filmfelvétel, ami egy Cigány bálon készült a Royal Hotel Club termében 1985-ben. Jónás Rezső, Darvas Attila, Balázs Elemér és Jómagam. Elmondása szerint, ez a felvétel motiválta Kálmánt arra, hogy bevegyen a zenekarába.

Kálmán Szextettje nemcsak nagyon sikeres volt,  hanem a legjobb MainStream Combo. Titka a plasztikus hangzás, a ritmusszekció ad hoc jellege, és főképpen Kálmán rendkívüli zeneszerzői és hangszerelői kvalitása.

A zenekar fellépett a Marciac-i, a Pozsonyi és a Debreceni Jazz fesztiválon, a legtöbb magyarországi jazzclubban és Rádiós rendezvényen. Életem nagy időszaka volt.


10) Mettől meddig voltál a Határőrség Zenekarának tagja?

1990 nyarától 1991 őszéig.


11) Mióta vagy a Police Big Band tagja?

1996 augusztusa óta.


12) Tanítasz valahol? Vagy inkább úgy kérdezem, mely intézményben tanítottál?

Sajnos régóta nem tanítok, főként időhiány miatt. Korábban tanítottam a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakán 1989-től 91-ig. Később az OSZK stúdió Szófia utcai iskolájában. Közben magán tanítványaim is voltak, de mint mondtam, időhiány miatt nem tudtam folytatni. Nagyon sajnálom.


13) Mikor jelent meg önálló CD-d?

2014 elején „Magic Dialogues” címmel.

cd.jpg


14) Mikor alakítottad meg a Makovics Dénes Sextet-et? Kik a tagjai?

2017-ben. A zenekar tagjai: Makovics Dénes – szaxofon, fuvola, Pecze Balázs – trombita, Schreck Ferenc – harsona, Nagy János – zongora, Hárs Viktor – bőgő, Serei Dániel – dob.


15) Isten éltessen 60. születésnapod alkalmából!

Köszönöm szépen!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez