JazzMa

Friss Hírek

A Mester2022. május 18.
Nagy Emma: Synced2022. május 14.
Makovics Dénes 60!2022. május 12.
XV. BODAJKI JAZZ TÁBOR2022. március 22.

Hírek

Megjelent a Coltrane Legacy „NAIROBI” című CD-je

A hattagú Coltrane Legacy formációt a magyarországi jazzszcéna egyik legkeresettebb muzsikusa, Orbán György bőgős hívta életre 2017-ben, Coltrane halálának 50. évfordulóján. Lemezük „Nairobi” címmel a Fonó gondozásában jelent meg, kapható a Fonó webboltjában és a terjesztőknél.

John Coltrane (1926-1967) az ’50-es évek közepétől 1967-ben bekövetkezett haláláig eltelt alig másfél évtized alatt új alapokra helyezte a modern jazzt. Életművében egyre spirituálisabb dimenziókba hatolva teremtette meg zenei örökségét, mely azóta zenészek generációira van hatással.

orban-gyorgy.jpg

Orbán György (1978), a tapasztalt és sok formációt megjárt bőgős úgy gondolta, a szaxofonos örökségét oly módon ápolja legméltóbban, ha egy olyan zenekart hoz létre, ami Coltrane zenéje által ihletett saját szerzeményeket és Coltrane-témák új átdolgozásait egyaránt játszik. A kompozíciók természetesen a Coltrane-i hagyományokon elindulva, azokat továbbgondolva magukban hordozzák napjaink absztrakt szellemiségét, és eszköztárát, ezzel folytatva a spirituális jazzhagyományt napjainkban. A zenekar tagjai a magyar jazzélet kiemelkedő egyéniségei, progresszív gondolkodásmódjuk és különleges zeneiségük teszik lehetővé, hogy immár ötödik éve töretlen alkotókedvvel működjenek együtt egy csapatként.

"A kompozíciók természetesen a Coltrane-i hagyományokon elindulva, azokat továbbgondolva magukban hordozzák napjaink absztrakt szellemiségét és eszköztárát, ezzel folytatva a spirituális jazzhagyományt napjainkban. A zenekar tagjai a magyar jazzélet kiemelkedő egyéniségei, progresszív gondolkodásmódjuk és különleges zeneiségük teszi lehetővé, hogy immár ötödik éve töretlen alkotókedvvel működjünk együtt csapatként." (Orbán György)

coltrane-legacy.jpg

Soso Lakatos Sándor - altszaxofon
Molnár Sándor - tenorszaxofon
ifj. Oláh Kálmán - szopránszaxofon
Oláh Krisztián - zongora
Orbán György - bőgő
Pecek Lakatos András - dob

coltrane-legacy-nairobi.jpg

1. India-Liberia (John Coltrane) 19.58
2. Nairobi (Orbán György) 07.42
3. San-Yi-Ka (Oláh Krisztián) 07.14
4. Naima (John Coltrane) 08.49
5. Brasilia (John Coltrane) 11.33
6. The Night Has a Thousand Eyes (Buddy Bernier, Jerry Brainin) 06.26


A felvétel 2022-ben készült a Fonó Stúdiójában, hangszerelés: Oláh Krisztián. Hangmérnök: Kopcsik Márton és Szabó Gábor. Fotó: Miti, cover: Kiss Dóra, nyomdai előkészítés: Szilasi Marianne.


fono-logo.jpg

Vissza a hírekhez