JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

FIVE STARS ALBUMS - 10. rész

Az idén márciusban indult sorozat egyenes folytatása a MASZK című írások egyik részének. Még 2020 júliusában kezdtem bemutatni a szabadon improvizált zene honlapján maximálisra értékelt alkotásokat. A közelmúltban megjelent "ötcsillagos" albumokból válogatok továbbra is. (Ez a sorozat elsősorban a free jazz kedvelőinek szól - és azoknak, akik nem idegenkednek a műfaj ezen ágától, vagy éppen ismerkedni szeretnének a nehezebben emészthető vonulattal.)

Tizedik rész: TORBEN SNEKKESTAD / SØREN KJÆRGAARD – ANOTHER WAY OF THE HEART


image1-2022-05-19t081432323.JPG


A tizedik részben a néhány napja (május 13-án) megjelent "Another Way of the Heart" című alkotásról olvashatnak, amelyet a bécsi Trost Records gondozott. (Az album digitális és CD formátumokban vásárolható meg.)
Duófelvétel (nem ritka ez a fúvós+zongora felállás), két norvég muzsikust hallunk (egyikük sem szerepelt még honlapunkon): Torben Snekkestad tenor- és szopránszaxofonon, trombitán, valamint klarinéton; Søren Kjærgaard zongorán játszik.

Közülük az előbbi (valamivel) ismertebb - olyan zenésztársakkal büszkélkedhet, mint például: Evan Parker, Nate Wooley, Lotte Anker, Barry Guy, vagy Agustí Fernández.
Tizenkét (viszonylag rövid, 2 és 6 perc közötti) darab hangzik el, amelyek a két muzsikus szerzeményei, illetve improvizációi. Kilenc szám és három közjáték ("Wind and Floating Lines No. 1-2-3") - ez utóbbiak összekötik - hasonló stílusban és hangzással az album "lényegét".
Többségében lassú, erősen visszafogott (helyenként enyhén vontatott) zene ez - de messze nem érdektelen. A más-más hangulatokat, tempókat, ízeket Snekkestad különböző hangszerei "képviselik": a trombita inkább a halkabb, érzékenyebb részeket; a fafúvósok a lendületesebb, kissé bonyolultabb, dallamosabb szakaszokat - Kjærgaard finom zongora-kísérete mellett.

Vissza a hírekhez