JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Modern Art Orchestra Plays Mingus – Opus Jazz Club, Budapest

Én is azok közé az őrültek közé tartozom, akik úgy gondolták, hogy kedden este John Scofield helyett (aki a Budapest Jazz Clubban lépett fel), inkább Fekete-Kovács Kornél Modern Art Orchestra-ja (MAO) combo formációját kellene inkább megnézni.

Pláne, ha a zenekar Mingus-t játszik. Kornél nem játszott, „csak” zenekarvezetett és konferált.

A MAO zenekar felállása ezúttal a következő volt: Bacsó Kristóf – szaxofon, Ávéd János – szaxofon, Cserta Balázs – szaxofon, Korb Attila – harsona, Cseke Gábor – zongora, Barcza Horváth József – bőgő, Csízi László – dob.

A programban az 1959-es, a Columbia Records-nál megjelent „Mingus Ah Um” lemez teljes anyaga került terítékre – benne a legendás „Goodbye Pork Pie Hat”-tel, amely a jazz egyik mindenkori alapkompozíciója, és sokunk egyik nagy kedvence.

A „Jazz Legends” sorozat lényege, hogy a nagy klasszikus lemezek nem kerülnek túlságosan a „vágóhídra”, a zenekar nem dekonstruálja/rekonstruálja őket, hanem inkább csak visszaadja és előadja azokat. Azért egy-egy MAO-s szóló bele-belekerült a képbe, és természetesen jazzt sosem lehet úgy játszani, hogy a saját ízekkel, saját interpretációval egyáltalán ne keveredjen az anyag...

Összességében a MAO kiválóan megtalálta az összhangot az „eljátszás” és az „interpretáció” között. Láthatólag nagy szeretet és tisztelet övezte az egész zenekar részéről ezt a lemezt, és Mingus-t magát....

A szólisták közül nekem Bacsó Kristóf és Ávéd János szaxofonjátéka, Cserta Balázs klarinétozása (sajnos csak egy számban), Cseke Gábor eszméletlen zongorázása, Barcza Horváth József bőgőzése (pedig, ahogy Mingus sem szokott, most József sem kapott túl sok „igazi” szólót, talán kettőt számoltam össze..), és Csízi László frenetikus dobolása tetszett a legjobban.

Egy ráadást kaptunk, a „Nostalgia in Times Square”-t, amely ugyanabból a Mingus periódusból származik, de nem szerepel az „Ah Um” lemezen.

Remek muzsika, remek hangulat, szenzációs témaválasztás. Mindez idén ősszel tovább folytatódik; Kornél bejelentette a tervezett programot, amelyben Corea - Return To Forever (ezúttal nagyzenekarra hangszerelve!); Metheny - Bright Size Life; Art Farmer/Benny Golson - Here and Now; és... Karácsony tájára...  Miles Davis - Bitches Brew fúziós alapeposza fog szerepelni.

„Nem semmi” program lesz ez sem, ahogy győriesen mondanám.

Képek.


mingus1.jpg


mingus2.jpg


mingus3.jpg


mingus4.jpg


mingus5.jpg


mingus6.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg



Vissza a hírekhez