JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.

Hírek

Egyszer volt… Zsámbék Jazz Open – 99. rész: Chico Freeman & Tzumo Acoustic Trio (2009. július 17.)

Ahogy azt a sorozat 0. részében jeleztem, döntő többségében a Zsámbéki Romtemplom melletti füves dombon rendeztük a koncerteket.

A 2009. évi Zsámbék Jazz Open harmadik estjének második részében a Tzumo Acoustic Trio (Oéáh Tzumo Árpád – zongora, Pecek Lakatos Krisztián – bőgő, Pecek Lakatos András – dob) lépett fel. Sztárvendégük a Chicago-ból elszármazott amerikai tenorszaxofonos, Chico Freeman volt.

Először csak trióban játszottak a fiatal magyar jazzmuzsikusok. Tzumo szerzeményét adták elő: „Those Words”.

Már ekkor nagyon tapsolt a dombot színültig megtöltő közönség. De amikor felkonferáltam Chico Freeman-t, akkor hangrobbanás következett be a Zsámbéki medencében.

Hét olyan vadonatúj CF kompozíciót játszottak, amelyek döntő többsége rákerült Chico 2010-ben megjelent „The Essence of Silence” című CD-jére: „Black Foot”, „Busy Mornings”, „Dark Blue”, „The Essence of Silence”, „Minor Relations”, „Will I See You in the Morning”, „Helen’s Song”.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a „Dark Blue”-t kisebb -nem várt- közjáték zavarta meg, mert szám közben egy hatalmas fehér kuvasz ugrott fel a színpadra, és csak a szám végén volt hajlandó lemenni! A következő szám kezdete előtt pedig egy falubeli matróna ment a színpad széléhez és virágot adott Chico-nak. De amikor az amerikai művész lehajolt a dobogóról, az idős hölgy szájon csókolta. Dőlt a röhögéstől a közönség, de Chico a mikrofonba csak annyit mondott:”Ez itt nálatok törzsi szokás?”)

Mivel a közönség visszakövetelte a zenészeket a színpadra, ráadásként először Thelonious Monk „I Mean You”-ját játszotta.

A szűnni nem akaró taps hatására még eljátszották Joseph Kosma (született: Kozma József) „Autumn Leaves” című örökzöldjét is.

Vissza a hírekhez