JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.

Hírek

Elsa Valle és a Qbai Muzsiqsok – Budapest Jazz Club, Budapest

Ahogy annak idején az LGT kubai 1979-es koncertjein is közreműködtek „qbai muzsiqsok” (mint pl. egy bizonyos „Peres B. Garros” és egy „Sonny Jo Carakas”...), tegnap este, Elsa Valle-t is három, legalább ugyanennyire „qbai” zenész kísérte; név szerint „Hurtádá Lo Zómpá” zongorán, „Harv Troikás” nagybőgőn és „Dos La Tamiz” dobon és cajon-on.

Az énekesnőt nyilván nem kell bemutatni Magyarországon – ahova Winand Gáborral való megismerkedését követően költözött és akivel – Gábor tragikus haláláig – együtt dolgozott. Elsa-t egyébként Kubában sem kell nagyon bemutatni, egyrészt, mint a híres kubai zongorista Ramon Valle testvérét ismeri a közönség, másrészt mint egy – többek között - a Buena Vista Social Club zenészeivel (is) gyakran fellépett énekesnőt.

Elsa Valle zenéjét sokszor úgy jellemzik a szakemberek, mint „az afro-jazzt a bebop jegyeivel ötvöző, összetett ritmusvilágú, s egyben dallamorientált stílus”. Ami a lényeg: magával ragadó, sodró lendületű, kirobbanó, és a humort és a közönség részvételét sem mellőző – sőt, igénylő és elváró – eladásmódban hallhattunk egy többnyire saját szerzeményekből álló koncertet.

Teltház, frenetikus hangulat, és abszolút elsőrangú három „qubai” zenésztárs, aki ugyancsak nagyon élvezték a koncertet, ha kellett, líraian, ha kellett, latinosan-paprikásan kísértek, és frappáns hangszerszólókat játszottak. Külön kiemelném „Harv Troikás” bőgőjátékát!!

A „qubai” zenekartagoknak – habár nyilván a képekről mindenki rájuk ismer – a fenti kín-anagrammák mellett – álljon azért itt a végén a rendes nevük is: természetesen Oláh Tzumo Árpádról, Hárs Viktorról és Madai Zsoltról beszélünk.

Képek.


ev1.jpg


ev2.jpg


ev4.jpg


ev5-1.jpg


ev6.jpg


ev7.jpg


ev8.jpg


ev9.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez