JazzMa

Friss Hírek

Another Saturday Night2024. május 18.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Szakcsi Jr. és a Kiss Attila Band koncertje a Parker Jazz Klubban Balatonfüreden

A Köszönjük Magyarország program jóvoltából a Parker Jazz Klub májusi koncertnapján egymás után két koncert is megrendezésre került.

A koncert előtti hagyományos „ismerkedő” beszélgetésen elhangzott, hogy a Balatonfüreden 2019 márciusában induló Parker Jazz Klub közösségi oldalakon történő megjelenését követően, éppen Szakcsi Jr. (ifj. Szakcsi Lakatos Béla) volt, aki elsőként üdvözölte a kezdeményezést, illetve megjegyezte, hogy Ő ”itt szeretne muzsikálni”. Erre az alkalomra ugyan több mint 3 évet kellet várni, de végül is létrejött a koncert. A beszélgetés alkalmával Béla zenei életútjának, művészi filozófiájának ismertetése mellett szóba került a jazznek, mint műfajnak a múltja, jelene és jövője, irányzatainak kialakulása, különböző hatások általi befolyásoltsága, életben maradási törekvései. Szakcsi Jr.-ral erről a témáról, annál is inkább aktuális beszélgetni, mivel Ő az egyetemes jazz történet elkötelezett kutatója, ismerője és népszerűsítője. Hatalmas tudással rendelkezik ezen a területen is, egy-egy ilyen témájú előadás, akár önálló programként is szerepelhetne, mint ahogyan ez már számos alkalommal meg is történt.


szakcsi-jr.jpg


Szakcsi Jr., vagy ahogyan a szakmában leginkább ismerik Béci, egy improvizatív szóló zongora koncertre érkezett a balatonfüredi közönséghez, melynek teljes műsora ott és akkor a színpadon született. Unokaöccsétől, Oláh Kálmántól hallhattunk hasonló koncerteket Füreden, ahol egészen az első hangig semmi nem volt tudatosan eltervezve, minden pillanata a művész akkori lelkiállapotának, a helyszínen kapott impulzusoknak köszönhetően jött létre.

Béci alapvetően lassabb, meditatívabb kompozíciókat adott elő, zenéjében kifejezésre kerültek pillanatnyi érzelmei, őszinte művészi megnyilatkozásai, mindez briliáns technikai elemekkel átszőve. Egy-egy alkalommal a kompozíciók előtt beszélt arról, milyen hatások érték mostanában, mi az eredője mostani zenei világának. A koncert vége felé a közönség tagjai is kaptak arra lehetőséget, hogy javaslatot tegyenek a következő kompozíció ötletéül, így egy Gershwin parafrázis is elhangzott. A hozzávetőlegesen egy órás koncertet érdeklődéssel fogadta a balatonfüredi közönség, minden bizonnyal viszont láthatjuk Szakcsi Jr.-t a jövőben a Parker Jazz Klubban, akár saját triójával, akár ismét egy szóló zongora koncert formájában.


img-0956.jpg


Szakcsi Jr. koncertjét követően, rövid technikai szünet után egy merőben más hangulatú program következett, a Kiss Attila Band koncertjét hallhattuk szintén egy órában. Kiss Attila több ízben tett hosszabb látogatásokat, tanulmányutakat New York-ban, ahonnan hozta magával az immáron közel 15 éves zenekar stíluselemeit. A jazz, soul, funky és latin zene elemeit egyaránt felhasználó, dús dallamvilágú, olykor groove-os repertoárjuk a zenekarvezető szerzeményeiből áll, melynek eddig 3 lemezük jelent meg itthon.

Az együttes tagjai, a gitáros-zenekarvezető mellett olyan kiválóságok, mint a billentyűs Oláh Tzumo Árpád, Zsemlye Sándor szaxofonos, illetve Vermes Gábor basszusgitáros és Vermes László dobos.

A smooth jazz stílusnak megfelelő hangzású, könnyen befogadható, dallamos témákat jól kiegészítették a zenekar szólistáinak hozzáadott megnyilvánulásai, egy-egy billentyű-, vagy basszusgitárszóló külön zenei csemegének számított. Attila szerzeményei és gitárjátéka valóban a műfaj legnagyobbjainak zenéjére emlékeztettek, mint Lee Ritenour, a Fourplay, vagy Grover Washington Jr., stb.


img-0967.jpg


img-0972.jpg


img-0978.jpg


img-0982.jpg


Köszönjük a magas színvonalú koncerteket mindkét fellépőnek, illetve a megszokott lelkes fogadtatást a balatonfüredi közönségnek.

Vissza a hírekhez