JazzMa

Friss Hírek

Mother’s Day2024. május 05.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

FIVE STARS ALBUMS - 11. rész

Ez a sorozat idén márciusban indult - egyenes folytatása a MASZK című írások egyik részének. Még 2020 júliusában kezdtem bemutatni a szabadon improvizált zene honlapján maximálisra értékelt alkotásokat. A közelmúltban megjelent "ötcsillagos" albumokból válogatok továbbra is. (A FIVE STARS ALBUMS elsősorban a free jazz kedvelőinek szól – és azoknak, akik nem idegenkednek a műfaj ezen ágától, vagy éppen ismerkedni szeretnének a nehezebben emészthető vonulattal.)

Tizenegyedik rész: BURKHARD BEINS / JOHN BUTCHER / WERNER DAFELDECKER - INDUCTION


image1-2022-05-25t152155464.JPG


A tizenegyedik részben az idén január 1-én megjelent "induction" (szándékosan kisbetűkkel, ahogyan majd a számok is lesznek) című alkotásról olvashatnak, amelyet a Ni-Vu-Ni-Connu Productions nevű, filmeket is forgalmazó cég gondozott (székhelye Luxemburg).
Az album vinyl (300 db, 30 EUR) és digitális (12 EUR) formátumokban látott napvilágot.
A 67 esztendős angol szoprán- és tenorszaxofonos John Butcher közreműködésével az említett kiadó öt művet jelentetett meg újév napján - közülük az egyik az "induction". (Mind az öt "ötcsillagos" lett!)
Egy triót hallunk, Butcher mellett a német Burkhard Beins ütőhangszereken, az osztrák Werner Dafeldecker bőgőn játszik.
A felvételek Berlinben és Lipcsében, 2019-ben készültek.
Az elhangzó darabok:
A oldal: 1. circulation (20:01)
B oldal: 1. connection (8:31) 2. conversion (3:05) 3. confluence (9:27)
Elvont, kevés dallamot, annál több furcsa hangzásokat tartalmazó muzsika. Ez a felállás gyakori ebben a műfajban, de itt inkább a nehezen érthető és emészthető változatot halljuk - váratlan ritmus-  és hangulatváltásokkal.

Vissza a hírekhez