JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

AlbaRegiaFeszt – 2. nap

Solymári munkatársunk a fesztivál második napján is átautózott Székesfehérvárra! – A szerk.

A második nap nyitányát az egyik legegyénibb hangú, vokális örömzenét játszó hazai zenekar, a Subtones fellépése nyitotta.

Subicz Gábor trombitás, szárnykürtös, zeneszerző alapította csapat zseniális zenészekből áll, akik lubickolnak a hangulat- és ritmusváltásokban. Minden koncertjük egy megismételhetetlen, egyszeri csoda remek egyéni teljesítményekkel, interakciókkal. A tagok itt is az első vonalból megismert muzsikusok. A két gyönyörű énekesnőt nem kell bemutatni, mert rengeteg helyen hallhatók, láthatók fiatal koruk ellenére. Jónás Vera és Kiss Flóra több jelentős formációban tette mér le „névjegyét” szakmai elismerések, díjak begyűjtése mellett. Ha csak eltáncolnák a számokat, akkor is hatalmas lenne a siker, de ők még énekelnek is, nem csak egyetemi fokon. Filmzeneszerű, epikus dalaik magával ragadóak és az utóbbi időben tudatosan magyar nyelven születtek. A szövegek a költészet igényével születtek és az első, rendkívül sikeres, angol nyelvű lemez után újabb értékkel gazdagítják a Subtones univerzumot. Dobokon Csízi László brillirozik (Dresch Quartet, Modern Art Orchestra, ...), gitáron egyéni soundjával Csókás Zsolt borzongat. Az állandó tag Fonay Tibor (Syrius Legacy, Sárik Trió, ...) bőgőst most a fiatal basszusgitáros, Siklai István helyettesítette sikeresen, nem kis feladatot vállalva. Benkő Dávid billentyűs lélegzet elállító szólói és groove-jai alapjaiban meghatározzák a Subtones hangzást.


dsc-7476.jpg


dsc-7493.jpg


dsc-7511.jpg


dsc-7568-1.jpg


dsc-7573.jpg


dsc-7612.jpg


dsc-7636.jpg


A második koncert a hagyományos swing alapú jazz jegyében, valamint a magyar jazz basszusgitár- és bőgőművészet legendája, Egri János fellépésével ejtette ámulatba a nagyérdeműt. Egri János a Trio Midnight alapítótagjaként, és a zenekar berobbanásával vált a magyar jazz meghatározó alakjává, és lett az egyik legfoglalkoztatottabb session zenész. Balázs Elemér és Oláh Kálmán azóta Egrihez hasonlóan saját formációikban is világsztárok lettek. Együtt játszottak mások mellett Pat Metheny-vel, Jack DeJohnette-tel, és Egri János még Frank Zappa-val is. Most fia, ifjabb Egri János zongorista (Príma Primisszima, és Az év fiatal jazz-zenésze 2021 díjjal kitüntetett) és énekes invenciózus quartetjében Pecek Lakatos András dobossal bivalyerős ritmusszekciót alkotva adtak teret a szintén sok díjjal elismert Soso Lakatos Sándor szaxofon játékának. A fiatalok is rengeteg formációban játszanak, és ahol megjelennek, ott garantált a világszínvonal és zenei energia.


dsc-7706.jpg


dsc-7721.jpg


dsc-7723.jpg


dsc-7794.jpg


A záró produkció egy frontember nélküli zenekar, a Stinky Bugs fellépése volt. A csendrendelet beállta előtt az előző estéhez hasonlóan az igényes karneváli hangulat tért vissza, táncolható, funkys feldolgozásokkal, a hazai slágerek igényes válogatásával (Anima Sound System, Kispál és a Borz, Kaukázus, Katona Klári, LGT, ...). A zenekar tagjai jól ismertek a jazz világából, ők a Váczi Eszter és a Quartet tagjai is. A Gátos testvérek (Gátos Iván billentyűk, vokál, és Gátos Bálint basszusgitár) mellett Schneider Zoltán gitáros és Molnár Mátyás dobos (talán Gyenge Lajost, a Gátos testvérek dobosát helyettesítve)  a SB legénysége. A mai estén a sztárvendégek a különleges hangszínű és szépségű Koszi Janka énekesnő, zenepedagógus, és a ritka, különleges orgánumú férfiénekesek egyike, Méhes Adrián voltak.

A formáció hatalmas sikert aratott, visszatapssal folytatást is kiharcoltak a nézők a zenekartól.


dsc-7860.jpg


dsc-7883.jpg


dsc-7894.jpg


dsc-7895.jpg


dsc-8060.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez