JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

AlbaRegiaFeszt – 3. nap

Solymári munkatársunk a fesztivál záró napjára is átautózott Székesfehérvárra! – A szerk.

A harmadik napon a nyitókoncert fellépői képviselték a pure jazzt, kiemelkedő hitelességgel és színvonalon. A Coltrane Legacy a fekete jazz aranykorát idézve John Coltrane jazztörténeti mérföldkőként említhető munkásságát dolgozza fel saját képére alakítva, de szellemiségében a Mesterhez hűen.

A három fúvóssal felálló 2017-ben alakult quintetet Orbán György rendkívül sok zenekarban foglalkoztatott jazzbőgős (Szakcsi Trió, Dés András Trió, Tóth Viktor Tercett, Tóth Viktor Arura, ...) hívta életre. A dobos Pecek Lakatos András és a fiatalkora ellenére teljes jogú egyetemi tanár Oláh Krisztián zongorista, Molnár Sándor, ifj. Oláh Kálmán és Soso Lakatos Sándor szaxofonjátéka hatalmas energiákat megmozgatva keltik életre Coltrane nagyhatású, spirituális zenéjét. A koncert egyben lemezbemutató is volt, a Fonó Records gondozásában „Nairobi” címmel megjelent lemezükről szólaltatva meg kompozíciókat.


dsc-8277.jpg


dsc-8330.jpg


dsc-8340.jpg


dsc-8353.jpg


Az este második fellépője a nagyon fiatal, gyönyörű és tehetséges énekesnő, zongorista, zeneszerző Orbay Lilla Quintetje volt. A legfiatalobb generáció tehetségei alkotják a zenekarát is, a Coltrane Legacy-t alapító Orbán György bőgős mellett. Sebestyén Patrik trombitán, Stummer Márton gitárokon (gyönyörű Epiphone és Gibson példányok), valamint Richter Ambrus dobon kelti életre Orbay Lilla, (a magyar Andrea Motis) érzelemgazdag zenei világát. A jazz mellett a latin zenei hatások is erőteljes színekben jelennek meg a dalokban. A sokra hivatott zenekar Orbay Lilla kedves személyiségének és hiánypótló zenei világának köszönhetően hatalmas sikert aratott a teltházas AlbaRegiaFeszt utolsó napján.


dsc-8476.jpg


dsc-8397.jpg


dsc-8408.jpg


dsc-8415.jpg


dsc-8529.jpg


A záró koncertet az alakulásától kezdve minden AlbaRegiaFeszten fellépő, megunhatatlan székesfehérvári Vörös Tamás Projekt adta. Miles Davis hetvenes, nyolcvanas években született hangzását és világsikereit idéző produkció minden évben felszántja a székesfehérvári színpadot. Vörös Tamás basszusgitáros, tanár és zeneszerző, a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium igazgatója alapította zenekarban barátai és tanártársai sziporkáznak hangszereiken. A trombitás Hámori János a Székesfehérvár Big Band vezetője hitelesen idézi Davis fátyolos soundját, a billentyűkon Horváth János varázsol, gitáron az ország talán legjobb fúziós gitárosa, Mike Gotthard játssza le a csillagokat az égről. Dobokon a megszámlálhatatlan sok zenekarban felbukkanó Potesz Balázs zúzott kiegészülve az est sztár fellépőjével, a hatalmas hangszer arzenállal felálló zseniális Mogyoró Kornél ütőssel.


dsc-8754.jpg


dsc-8637.jpg


dsc-8736.jpg


dsc-8927.jpg


dsc-8645.jpg


A záró koncert méltó befejezése volt a leggyönyörűbb koncerthelyszín címre is méltán pályázó AlbaRegiaFeszt 2022-es évadának. Köszönet a városvezetésének és a szervezőknek, hogy a fesztivál továbbra is ingyenesen biztosítja a magyar jazz megismertetését, tovább éltetését családias légkörben és igényes vendéglátással a történelmi város szívében.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez