JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Béla2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Polak, Węngier – dwa bratanki - Interjú az orgonista Vas Bencével

A 35 éves Hammond orgonajátékos évek óta a második helyen végez a www.jazzma.hu szavazólistáin.

vas-bence.jpg


1) Továbbra is Lengyelországban él és dolgozik?

Igen, végre kezdem megtapasztalni a COVID utáni zenei életet, úgyhogy még egy darabig maradok.


2) Szoktak kint fellépései lenni?

Tavaly volt néhány emlékezetes koncert (Szczecin, Brodnica, Varsó,…). Sajnos ezután egy elég nehéz időszak következett, ami miatt nem szerveztem semmit. Viszont a nehézségek ellenére sikerült egy elég izgalmas új anyagot felvennünk.


3) Mostanság mely lengyel jazzmuzsikusokkal játszik?


vb-trio.JPG


Dominik Bukowski-val és Krzysztof Szmańda-val, tehát a triómmal próbálok minél többet játszani. A jövő évre tervben van egy újabb nagyzenekari anyag felvétele is – amennyiben sikerül a finanszírozását megoldanom, Nikola Kołodziejczyk lengyel zongorista-zeneszerző bigbandjével, a KONGLOMERAT Big Band-del szeretném megvalósítani.


classix-3-copy.jpg


4) Mostanában nem várható új lemez magától?

2022. november 18-án jelenik meg az “OPEN-CLOSED PRINCIPLE” című albumunk, melyet 2021 novemberében és 2022 februárjában vettünk fel két részletben. Lengyel kiadó, az SJ Records fogja megjelentetni, ami a kiváló lengyel trombitás, Piotr Schmidt újonnan alapított kiadója. Legutóbbi kiadványaik például a lengyel jazz egyik „legendája”, Włodzimierz Nahorny triójának „Freedom Book/Echoes of Heyday” című lemeze, illetve Piotr Schmidt saját albuma, mely Krzysztof Komeda lengyel zongorista-zeneszerző nemrég a varsói nemzeti könyvtárban (Biblioteka Narodowa) felfedezett 1967-es kéziratai alapján készült; így újrahangszerelve-újragondolva egy igazán érdekes keveréke a jazztörténet és kortárs jazz reflexióinak, kölcsönhatásának.


5) Kik a partnerei a CD-n?

Dominik Bukowski vibrafonon, Krzysztof Szmańda dobon – ez a fajta trió felállás nem annyira gyakori, mint a gitár-dob-orgona, viszont nagyon érdekes hangzásokkal lehet játszani – balladára és dinamikusabb játékra egyaránt kiválóan alkalmas, gyakran lebegő, olykor „fényes”, „fémes” sound. Mindkét zenész izgalmas és szerencsére egyre ismertebb egyénisége a lengyel jazz fiatalabb generációjának.


6) Lesz ezzel az anyaggal turnéja Lengyelországban?

Ebben a pillanatban csak annyit mondhatok, hogy remélhetőleg… Aki ismeri a kulturális élet jelenlegi helyzetét (és a kultúra támogatottságát) Lengyelországban, az bizonyára tudja, hogy mostanság rendkívül nehéz jazz koncerteket leszervezni. Ha le is fixálunk egy dátumot, nagyon sokszor előfordul, hogy az utolsó pillanatban lemondják, többnyire anyagi okokból, az eddig „szokásos” támogatások elmaradása miatt…

Ami egyelőre biztos, az két koncert még idén: Krakkóban és Kielce-ben november 19-én és 20-án. Duóban játszunk majd Krzysztof-fal – ami egy nagy kihívásnak ígérkezik, nem sokszor játszottam eddig ilyen felállásban.


7) És Magyarországon?

Igen, a magyar terveink már sokkal konkrétabbak. A részleteket talán majd később osztanám meg, egyelőre csak annyit árulnék el, hogy 2023-ban több alkalommal is fellépünk majd ott.


8) Sok sikert a lemezhez és a koncertekhez is!

Nagyon köszönjük!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez