JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Szlovákiából jöttem – Egri János Jr.

Tegnap az alábbi levelet kaptam Egri János Jr.-tól (aki azóta Jancsika nekem, hogy 9 éves korában felléptettem Apukájával a Jazz a Márványteremben sorozatomban a Bartók Rádióban)! – A szerk.

ZZZ // Keserves — Csernovszky-Gyányi-Krizbai-Móser-Nagy

2022. november 23-án a Létminimum Bázisba a Jazzaj hozta el ZZZ programsorozatát, a fellépő művészek szabadon improvizáltak és csak némi előzetes iránymutatást kaptak (egy HTRK dalt, Venetian Snares, Melis László szerzeményeit és Vörösmarty Mihály egy versét), többen köztük a helyszínen először találkoztak és játszottak együtt.

Dalos hangulatban

A Müpa kedd délutáni hangulatkoncertjén a Hárs Róza Quintet és a dal voltak a főszereplők. Az együttest zeneakadémiai hallgatók alkotják, ebben a felállásban most léptek először színpadra.

FREE JAZZ ALBUMS 2022 - 19. rész

Ez az írás (és a következők is) egyenes folytatása(i) a FIVE STARS ALBUMS című, 18 részt megért sorozatnak. Ahogyan az említett lemezek esetében - úgy ezúttal is a free jazz honlapján bemutatott alkotások közül válogatok hetente. Mivel egy ideje ritkán értékelik (látják el csillagokkal) a műveket, ezért a saját véleményem alapján döntök.
Tizenkilencedik rész: DAVE REMPIS / ELISABETH HARNIK / MICHAEL ZERANG - ASTRAGALOI.

Magyar Jazz ABC – 348. rész: European Mantra

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.)
139 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és most az European Mantra-nál tartunk.
11 év és 8 hónap alatt eddig 347 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Időutazás Gyulán – 5 évvel ezelőtt avatták fel Gedeon József emléktábláját

5 évvel ezelőtt, 2017. november 23-án ünnepélyesen leleplezték a Gyulai Várszínház egykori igazgatójának, Gedeon Józsefnek emléket állító domborművet a teátrum bejáratában.
Az emléktábla Mihály Gábor szobrászművész munkája, és a civil szervezet felhívására adományokból valósult meg.

„The Sweetest Love of All”, avagy Fenyves Márk a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM rádión hallható péntekenként este hét órától, majd vasárnap 00:00 órától kerül ismétlésre.
A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik Róbert Főszerkesztő Úrnak köszönhetően 2017 januárja óta itt, a JazzMa.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

The Bad Plus: plusz kategóriás zenekar a Magyar Zene Házában

Alapfokú angol nyelvtudás nélkül is könnyen lefordítható nevű amerikai zenekar nem New York-ban és még csak nem is a nyugati parton alakult 2000-ben, az eredeti tagok a nem éppen mély jazz gyökerekkel rendelkező Minnesota és Wisconsin államokból származnak. Mind a mai napig a zenekarban játszó két alapító tag, a bőgős Reid Anderson és a dobos Dave King mellett 2017-ig Ethan Iverson zongorista játszott a zenekarban. Az avantgárd beállítottságú újszerű zenéjükkel élénk feltűnést keltettek mind a kritikusok, mind a közönség körében. A Down Beat éves szavazásain rendszeresen a helyezettek között szerepeltek.
A szóló karriert választó Ethan Iverson-t a szintén zongorista Orrin Evans váltotta fel, aki 2021-ben döntött úgy, hogy saját neve alatt szeretne a továbbiakban dolgozni. A két alapító tag akkor határozott úgy, hogy a zenekar – legalábbis egyelőre – nem lesz a továbbiakban zongoratrió.

Kiss Zoltán „Hagyma” temetése

2022. november 20-án, vasárnap 15 óra 58 perckor az alábbi levelet kaptam Hagyma lányától, Kiss Esztertől! – A szerk.

A jazzdobolás kiemelkedő alakjai – 11. rész: Gregory Hutchinson

A Jazz Magazin „nemzedékének dobosaként” írja le, és valóban, Gregory Hutchinson korunk egyik legelismertebb jazz dobosa. Egy zenész-dobos, aki a jazz hagyományait, gyökereit hordozza játékában, minden zenei stílushoz képes a legnagyobb pontossággal és fantáziával közelíteni, alkalmazkodni. A mainstream jazz-től a groove-os hip-hop zenéig igen széles a paletta, ahol játékával találkozhatunk.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések