JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

FREE JAZZ ALBUMS 2022 - 19. rész

Ez az írás (és a következők is) egyenes folytatása(i) a FIVE STARS ALBUMS című, 18 részt megért sorozatnak. Ahogyan az említett lemezek esetében - úgy ezúttal is a free jazz honlapján bemutatott alkotások közül válogatok hetente. Mivel egy ideje ritkán értékelik (látják el csillagokkal) a műveket, ezért a saját véleményem alapján döntök. Tizenkilencedik rész: DAVE REMPIS / ELISABETH HARNIK / MICHAEL ZERANG - ASTRAGALOI.

image0-43.jpg

A tizenkilencedik részben az idén tavasszal megjelent “Astragaloi” című alkotásról olvashatnak, amelyet az amerikai Aerophonic Records gondozott.

Az album először csak digitális formátumokban (10 USD) látott napvilágot, de később a CD és a vinyl változat is hozzáférhetővé vált.
Egy triót hallunk: Dave Rempis alt- és tenorszaxofonon, Elisabeth Harnik zongorán, Michael Zerang dobon és ütőhangszereken játszik – mindhárman a műfaj (free) ismert alakjai.
Az elhangzó darabok címei és időtartama:
1. Milkvetch (9:56)
2. Macateta (5:08)
3. Locoweed (4:16)
4. Lafo Litupa (14:43)
5. Goat’s-Thorn (7:37)

A két amerikai muzsikus, Dave Rempis (1975) és Michael Zerang (1958) zenésztársa ezúttal az osztrák zongorista hölgy Elisabeth Harnik (1970).
Rempis többször szerepelt már újságunkban - mindig “ötcsillagos” alkotásokkal.
Az “Astragaloi” koncertfelvétel: az ausztriai ArtActs Fesztiválon (Sankt Johan, Tirol), 2020-ban rögzítették az öt részből álló műsort.
Hullámzó tempó, nem mindig megszokott hangszerkezelés, de magas színvonalú free jazz - inkább csak “haladóknak”.

Vissza a hírekhez