JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

A PISTIK TRÓJA az iFben

Szöveg: hofi, Gyafi idézettel, fotók: hofi.

Ismeritek a Gyafit? Aki a jazzma.hu-t olvassa az nyilván igen, de ha mégsem (esetleg Gyárfás István?) akkor mielőtt tovább olvas, feltétlen nézzen be az iFbe egy Gyafi csütötrökön (vagy vasárnap, vagy Karácsonyi Six Stars bulira stb. fog találni alkalmat). Aki nem ragaszkodik megrögzötten a rosszkedvéhez, nem báűnja meg, biztos, hogy mosolyogva fog távozni és gitáron hallott melódiákat fütyörészve áll tovább. De ha a Ráday utca messze lenne időben vagy térben, az iF  facebook oldalán https://www.facebook.com/profile.php?id=100063655596766 a keresőbe (a három pontnál nyílik) írja be a Gyafi vagy Gyárfás nevet és talál nagy mennyiségben élő videót.

gyafi.jpg

Szóval a Gyafi optimista kedélyű muzsikus, tele tréfákkal. Zenéjében és szövegében is. A szövegben csupa játék és a zenében is folyton találkozhatunk váratlan hivatkozásokkal: Németh Lehelre, vagy Frakkra és a macskákra pl. Ezúttal a zenekar összeállítása is névjáték: A PISTIK TRIO.

harom-pisti.jpg

A játék akkor találó, mint ebben az esetben, ha nem csak a nevek rímelnek, hanem a személyek is. Ez telitalálat, a Pistik egyénisége legalább annyira rímel, mint a nevük. Aki bármelyiküket szereti, biztos a rajongója a másik kettőnek is.

Mi a közös? Szerintem a zenéhez való viszonyuk, Rajongásuk a jazzért, lelkes, odaadó zenélésük, szerénységük és a közös zenélés örömének, na hogy fejezzem be: öröme. Rengeteg munkával, tehetséggel elérték azt a  szintet, ahol szerények lehetnek. A megszólaló zene át van itatva a személyiségükkel, ezt szeretettel adják-zenélik egymásnak, örülnek a válasznak, repülés, mosoly.

Gyafi írja: “Istvándús volt! Beszélgetős, finom! Fekete Pisti gyönyörű, érzékeny szordínós trombitaszólói torkon ragadták az embert a “Blame It on My Youth” és a “These Foolish Things” című balladákban. Elek Pisti érzelemdús szaxofonozása nem kevésbé, a “Stars Fell on Alabama” és az “In a Sentimental Mood” című dalokban”.

Mint közönség én is ezt hallottam, Fekete Pisti a balladai vonalat emelte ki,

fekete-pisti.jpg

a Gyárfás és Elek a csillagfényeset.

elek-pisti.jpg

Hallgassatok bele a linken, van néhány fotó is, de gyertek az iFbe, fogadjátok el, hogy a hely szerény külseje ellenére igazi értékek szólalnak meg nap, mint nap. Az érték a helyes irány, nem az a másik, a gagyiság.

https://fb.watch/jb6h7R2aLQ/

kottairas.jpg

RÖPDOGA A KONCERT ELŐTT

fekete-elek.jpg

vege-taps.jpg

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez