JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Jazz a Márványteremben – Egri János „Soft Waves” című CD-jének bemutató hangversenye (2001. december 21.)

Sokszáz/286.rész

Ezen a 21 évvel ezelőtti karácsonyi estem az „opening act” Egri János zenekara volt, akkor megjelent „Soft Waves” című CD-jük anyagát játszották. A lemezt 2001. augusztus 11-én és 12-én vették fel Csillaghegyen a Tom-Tom Stúdióban. A CD-t a KCG (Kleinheincz Gábor, you know!) adta ki.

egri-janos-soft-waves.jpg

A márványtermi koncerten ugyanazok a zenészek játszottak, akik az albumon is hallhatóak, vagyis Egri János (1966) bőgőzött. Oláh „Cumó” Árpád (1980) zongorázott, Fekete István (1957) trombitázott (1, 2, 3, 5, 6, 7), és Orgon Albert (1973) énekelt (1, 2, 5).

Az elhangzott számok szerzői és címei:

1)      Egri János: Soft Waves

2)      Egri János: Feeling

3)      Egri János: Móci Blues

4)      Egri János: Waltz for My Wife

5)      Jimmy Van Heusen-Johnny Burke: It Could Happen to You

6)      Egri János: E.J. Song (Remember of My Father)

7)      Sam Jones: Del Sasser

8)      Egri János: Little Johnny

A lemez belsőborítóján így írtam: "Míg Jancsi első, saját neve alatt megjelent lemezén (Moods - 1998) basszusgitárosként mutatkozott be - teszem hozzá szenzációsan! -, addig a mostani, három évvel később készült Egri CD a jazz-nagybőgős kamarazenei világát tárja elénk. Ezúttal sem öncélú virtuózkodásról, hanem egy érett művész lírai, balladisztikus műveiről van szó, két amerikai nagybőgős (Sam Jones és Oscar Pettiford) egy-egy témájával kiegészítve. Annak ellenére, hogy 2000 óta a világsztárok sorozatban gyártják a balladalemezeket, ez nem a divat hatására született. A címeket olvasva (Remember My Father, Waltz for My Wife, Móci Blues, Little Johnny) kiderül, a zenei anyag fele mély családi hangulatot áraszt.
A bőgős telitalálatként választotta meg partnereit. Ezt a valamennyi felvételen játszó Cumó 21 évesen bizonyítja. Ha kell, a dallam hangulatának megfelelően kísér, ha módja nyílik rá stílusos modern mainstream zongoraszólókat játszik. Fekete István is emocionálisan tökéletesen passzol „mutolt” játékával ehhez a balladai légkörhöz. A lemez érdekes színfoltja a nem a jazz világából érkezett Orgon Albert soulos hangja.
Úgy gondolom, ezen az anyagon Egri megmutatja a hazai bőgős társadalomnak, hogy nem csak a gyors futamok jelentik a jazzt! Mondom ezt mindazok ellenére, hogy láttam és hallottam már őt is gyorsan játszani. De itt hallható, hogy lehet szépen, lassan is muzsikálni, de azt szívből kell csinálni és akkor születik meg az igazi zene. A „time” itt különösen fontos, hisz dobos nélkül kell tartani a tempót. Habár Jancsi nem szereti, ha a szemébe dicsérik, de egészen magas színvonalon oldotta meg ezt a feladatot is."

https://www.youtube.com/watch?v=gGCp3DYeL18

Vissza a hírekhez