JazzMa

Friss Hírek

Hírek

Kedvenc énekeseim – 3. rész: Kurt Elling (Szőke Nikoletta sorozata)

New York-Budapest-Nagykanizsa. Háromszor is volt alkalmam élőben látni a “Kedvenc énekeseim” sorozatom következő főszereplőjét, akivel legutóbbi, nagykanizsai találkozásunkkor már nemcsak beszélgetni, hanem énekelni is lehetőségem nyílt. Már akkor rajongója voltam, amikor itthon még kevesen ismerték, érdekes volt nyomon követni a változást a világsztárság felé vezető úton. Kedves JazzMa.hu Olvasók! Ismét személyes gondolatok jönnek, lehet, hogy néhányan már a fenti bevezetőből is sejtik, hogy kiről: Kurt Elling-ről, a világ egyik legjobb jazzénekeséről.

2006, New York, IAJE Konferencia

Az előző évi Montreux-i versenygyőzelem egyik nyereményeként 2006-ban New York-ba utazhattam, ahol a Jazzoktatási Világszövetség Konferenciáján énekeltem a többi kategória nyerteseivel - többek között Gilad Hekselman-nal, aki azóta már világsztár lett köszönhetően annak is, hogy ő odaköltözött rögtön a fellépés után. A Hilton New York-ban zajlott a többnapos esemény, egész nap koncertek voltak különböző termekben, és a programfüzetben megláttam, hogy Kurt Elling is fellép egyik nap a hotel koncerttermében. Nem volt kérdés, hogy megyünk Józsival, aki szintén kint volt velem. A „Man in the Air” album teljesen beszippantott akkoriban, alig vártam, hogy élőben is halljam a „Resolution”-t, amelyet Kurt Elling a Bob Mintzer Big Band vendégeként adott elő. Fantasztikus volt, és egyáltalán nem lepődtem meg, hogy úgy szólt, mint a lemezen, mivel sokat hallgattam a „Live in Chicago” című lemezét is, ahol minden perfekt volt. Józsi tudott vele pár szót váltani koncert után, mivel én késésben voltam a saját fellépésem próbájáról. Mondta, hogy nagyon kedves, közvetlen ember, így reméltem, hogy máskor majd be tudom pótolni a személyes találkozást.


2011, Budapest, Budapest Jazz Club

Ebben az évben először járt Budapesten Kurt Elling, a BJC korábbi, Múzeum utcai helyszínén volt a koncert. Tele volt a helység, ahogy az várható volt, énekesek viszont kevesen ültek a közönség soraiban legnagyobb meglepetésemre. “Szőke Niki érzései a Kurt Elling koncert után” írtam egy beszámolót a JazzMa.hu számára, melyet visszakerestem a mostani cikkhez, és többször is elmosolyodtam a hangnemen, érződik az óriási lelkesedés. Szerettem volna órát venni tőle, de nem sikerült összehozni, mivel aznap érkezett a gépe 13:00-kor, viszont Bóna Laci jóvoltából a soundcheck-re beülhettem, és azt mondta Elling, hogy nagyon szívesen beszélget velem szakmai dolgokról az elmaradt énekóra helyett a koncert után - “after the show”. A “The Gate” című lemeze anyagát mutatta be itt, de játszottak dalokat a “Man in the Air” és a “Nightmoves” című lemezről is. A korábbi, nehezebben befogadható jazz szerzeményektől itt már egyértelműen ment a könnyedebb, groove-os irány felé, többek között Lionel Richie és Earth, Wind & Fire feldolgozásokat is megszólaltak. A populárisabb hangzás elősegítésére magával hozta John McLean gitárost is. Nagyon jó showman is amellett, hogy mekkora énekes. Nagyon jó hangulatot teremtett a konferálásaival, röpködtek a poénok. Ahogy ígérte, a koncert végén hosszasan beszélgettünk többen is az öltözőben, kisebb afterparty alakult ki. A pálinka nagyon ízlett neki, jó hangulatban volt, felszabadultan beszélgetett, közvetlen volt. Ma már szinte elképzelhetetlen ilyen oldott, kollegiális beszélgetés, akkor még nem volt akkora sztár, mint most.

sp.JPG

Fotó: Somegyvári Péter

2015, Nagykanizsa, Kanizsa Nemzetközi Jazz-és Világzenei Fesztivál

A harmadik, egyben eddigi utolsó találkozásunk nyolc évvel ezelőtt volt Nagykanizsán. Szakcsi Robival, Józsival és Balázs Elemérrel játszottunk quartetben a Hevesi Sándor Művelődési Központ színpadán Elling zenekara előtt. Nagyon szerettem volna duettezni vele, úgyhogy jeleztem Maloscik Robi - aki a nagykanizsai szervezők segítségére volt Kurt Elling meghívására - és Godinek Ibolya, a helyi főszervező felé ezt az ötletet. Mondták, hogy nem biztos, hogy tudunk előtte vele erről beszélni, mert Horvátországból nagy csúszással érkeznek, örülnek, ha a saját koncertjükre odaérnek. Elkezdtük a koncertet, egyszercsak arra lettem figyelmes éneklés közben, hogy susmorognak az emberek, nevető hangokat is hallottam. Nem értettem hirtelen, mivel nem mondtam semmilyen poént éppen és az éppen előadott dal sem volt könnyed.:)) A közönség elkezdett nekem mutogatni, hogy nézzek oldalra, ekkor megláttam, hogy a függöny mögül kibújt Kurt Elling, minket hallgatott és tapsolt. Kiderült, hogy ez volt “a meghallgatás”, amely után a szünetben már szívesen egyezett bele a közös dalba. Nagyon örültem, hogy teljesül ez a vágyam. Egy bluest énekeltünk - ez Bobby McFerrin-nel is bevált -, improvizáltunk felváltva a téma után. Nekem különösen emlékezetes marad mindig ez az este, mivel Zala megyéből származom, és sosem gondoltam volna, hogy pont ott fogunk egymás után fellépni. Egy hosszú turné utolsó állomása volt számukra a nagykanizsai fellépés, nagyon fáradt volt, egészen kicsi volt a lánya, elmesélte, hogy nagyon hiányzik neki, rég látta. Sokszor volt alkalmam világsztárokkal beszélgetni, láttam, mennyire fáradtak és hiányzik nekik a családjuk. Sokan azt gondolják, hogy a zenészlét a kreatív kiteljesedésről szól leginkább, de közben a sok utazás miatt fizikailag is megterhelő, tegyük ehhez még hozzá egy világsztár esetében a sok jetlaget és azt is, hogy mindig hibátlan előadást vár tőlük a közönség. Ezt Kurt Elling minden alkalommal, amikor láttam, hozta is.

kurt-elling-es-szoke-niki-2015-nagykanizsa.jpg

Fotó: Goór Gábor

gg.JPG

Fotó: Goór Gábor

osvald-gabor.JPG

Fotó: Osvald Gábor

oszvald-gabor.JPG

Fotó: Osvald Gábor

hgy.JPG

Fotó: Halász Gyula

Nagyon remélem, hogy az idei májusi Budapest Jazz Club-os koncertjére is eljutok majd.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez