JazzMa

Friss Hírek

First of May2024. május 01.
Wednesday Night Drink2024. május 01.
Névnaposok – Fülöp2024. május 01.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

RÉKATA és SOMOS ANDRÁS duója az iFben

Szöveg-képek hofi.

if-jazz-kavezo-logo.jpg

A kedves nevű és megjelenésében hasonlóan kedves, fiatal jazz-lány, Rékata (Regián Réka Kata - 2000) először szerepelt az iF “színpadán” március 29-én szerdán. A jazzma viszont nem először ír róla, 2020-ban készített Maloschik Robi interjút vele. A főszerkesztő a konzi vizsgakoncerten hallotta és akkor varázsolta el először Rékata tehetsége. Az akkori interjú itt olvasható (https://www.jazzma.hu/interju/jazzup/2020/01/24/jazzup-regian-reka-kata)

Rékata az iFben énekesként mutatkozott be, de fuvolista is: az Ineffable zenekar énekes-fuvolista tagja (sőt szövegírója). A  zenekart a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola zeneszakos diákjai alapították. Rékata is Erdélyben született, Mádéfalván. Sokoldalúságához még egy adalék: pedagógia-pszichológia szakra is jár a Babes-Bólyai egyetemre, Pesten meg a jazzkonziba: ének és fuvola szakra is.

Az iFben nem a zenekarral, hanem fuvola tanárával, Somos Andrással duóztak. Somi (Somos András) hívta az iFbe. A tanár úr a Relax zenekarok fuvolistája, de olykor tehetséges tanítványait is szereti bemutatni a színpadon. Ez is egy ilyen eset volt, a fuvola tanár zongorán kísérte fuvolista tanítványát, aki énekelt. Kísérte: ahogy a jazzben szokásos, szép intrókkal, izgalmas szólókkal fűszerezve. Egy néző-hallgató megjegyzése: ”Somos Tanár úr egyszerű és zseniális”.

Rékata első alkalommal énekelt koncertszerűen ilyen intim felállásban jazz standardeket. “Nagyon jól esik így énekelni, sok mindent lehet kipróbálni, főleg az improvizációs lehetőségek érdekesek, tudom gyakorolni” - mondta az előadás szünetében.  Sajnos ebben a tavaszi szeles, hózáporos télben kevesen vállalkoztak Ráday utcai túrára (pedig bizony megérte volna, mint minden nap). Akik viszont ott voltunk, nagyon élveztük: szép, jazzes énekhang, profi előadásmód, célratörő kommentek és nem utolsó sorban a tanár úr kiváló, segítő zongorakísérete és szólói jó hangulatot varázsoltak az iFbe, élmény volt a sok ismert dalt így meghallgatni.

1-18.jpg

2-16.jpg

3-14.jpg

4-12.jpg

5-11.jpg

6-12.jpg

7-9.jpg

8-3.jpg

9-5.jpg

10-6.jpg

Reméljük lesz folytatás.

Video linkek:

https://youtu.be/msiWIqAWwsA

https://fb.watch/jBNcMGpjag/

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez