JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Lemezek a hatvanas-hetvenes évekből - 3. rész

Az új sorozat kéthetente keddenként mutat be (röviden) egy-egy albumot az 1960-70-es évekből. Ismert, vagy elfelejtett - népszerű, vagy alig elfogadott - neves, vagy kevésbé sztárolt muzsikusok alkotásairól olvashatnak. (A válogatás szubjektív - és /nyilván/ a szerző ízlését tükrözi.) Harmadik rész: CIRCLE - PARIS CONCERT.

image0-98.jpg

A harmadik részben az 1972-ben (dupla vinyl formátumban) megjelent Paris Concert című alkotásról olvashatnak, amelyet a német ECM kiadó gondozott.

image1-43.jpg

A felvétel 1971. február 21-én Párizsban készült.

Az albumot később dupla CD és (újra) dupla LP változatban többször is megjelentették. (Ez a 18. /és a 19./ kiadvány a müncheni cég történetében.)

A közreműködő muzsikusok:

Anthony Braxton - fafúvós- és ütőhangszerek,

Chick Corea - zongora,

David Holland - bőgő, cselló,

Barry Altschul - dob, ütőhangszerek.

Az elhangzó darabok címei és időtartama:

SIDE I

1. Nefertiti (19:14)

2. Song for the Newborn (6:57)

SIDE II

1. Duet (10:31)

2. Lookout Farm / 73 Degrees Kelvin (Variation 3) (16:06)

SIDE III

Toy Room / Q & A (24:41)

SIDE IV

No Greater Love (17:37)

…very special night in Paris… - írja Chick Corea a lemezborítón. A Circle quartet rövid pályája során több koncertfelvételt kiadott - a Paris Concert (véleményem szerint) a legjobb közülük.

Az első (W. Shorter) és az utolsó (Isham Jones/Marty Synes) darab kivételével a négyes tagjai szerzőként is szerepelnek.

Avantgárd jazzt hallunk, elképesztő hangszertudással és virtuozitással, hosszú szólókkal. A több, mint ötven évvel ezelőtti hangversenyen elhangzott műsor óriási sikert aratott (a tapsokból is hallható) - nem érdemtelenül.

Vissza a hírekhez