JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek - friss hírek2023. szeptember 29.
Mi újság? – Szakcsi Jr.2023. szeptember 24.
London Brew: London Brew2023. szeptember 22.
Palágyi Ildikó: Körbeér2023. szeptember 21.
Születésnapi lemezbemutató2023. szeptember 17.
Bágyi Balázs: Decade2023. szeptember 16.

Hírek

Polémia a magyar jazzéletről – Bényei Tamás írása

A Kossuth-díjas Hot Jazz Band vezetője, Bényei Tamás megkért, hogy a bevezetőben közöljem, a www.jazzma.hu-n megjelenő írása másodközlés, hisz eredetileg Zelinka Tamás szakújságában, a Parlando-ban jelent meg!
Mivel Tamás értekezése a dixieland zenészek véleményét tükrözi, ezért megkérem munkatársaimat, olvasóinkat és a „so callad modern jazz muzsikusokat”, tekintsék ezt a cikket vitaindítónak, és írják meg véleményüket! Hozzászólásukat a www.olvaso.jazzma.hu e-mail címre küldjék! – A szerk.

FREE JAZZ ALBUMS 2023 - 62. rész

Ez az írás - ahogyan a FIVE STARS ALBUMS című sorozat esetében is történt - a free jazz honlapján ismertetett alkotások közül mutat be hetente egyet.
Hatvankettedik rész: MATTHEW SHIPP TRIO - CIRCULAR TEMPLE.

Magyar Jazz ABC – 391. rész: Finok Zoltán

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.)
150 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Finok Zoltánnál tartunk.
12 év és 6 hónap alatt eddig 391 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Lemezek a hatvanas-hetvenes évekből - 12. rész

Ez a sorozat kéthetente keddenként mutat be (röviden) egy-egy albumot az 1960-70-es évekből. Ismert, vagy elfelejtett - népszerű, vagy alig elfogadott - neves, vagy kevésbé sztárolt muzsikusok alkotásairól olvashatnak. (A válogatás - természetesen - szubjektív.)
Tizenkettedik rész: ELLA FITZGERALD & JOE PASS - TAKE LOVE EASY.

A jazzdobolás kiemelkedő alakjai – 21. rész: Peter Erskine (Berdisz Tamás sorozata)

Kedves olvasó!
Dobosokat bemutató, lassan 2 éve futó sorozatom vége felé közeledik. Még négy rész van hátra, és a számomra valamiért kedves-kedvenc dobosaimból persze még sokkal több lenne, de most már arra a négy emberre fogok fókuszálni, akik azt hiszem sokunk számára megkerülhetetlen alakjai a dobos társadalomnak, akik rengeteg meghatározó dolgot tettek a mai modern jazz dobolásért. A választás természetesen szubjektív, kinek ki épp a kedvenc meghatározó dobos-példaképe. Vannak, akik a dobos lenyűgöző technikáját, és vannak, akik a muzikalitását tartják a legfontosabb dolognak. A magam részéről (és ezt a kurzusaimon is el szoktam mondani) azokat a dobosokat szeretem igazán, akiknek elegendő és megfelelő technika áll a rendelkezésére ahhoz, hogy a benne szunnyadó kifejezésre váró zene, muzikalitás megszólalhasson, felszínre kerülhessen a dobos kezein keresztül. Technika és muzikalitás kéz a kézben, talán ez lenne a legideálisabb dolog egy dobos életében.
Nem volt könnyű a választás, ki kerüljön bele ebbe a négy fejezetbe, és kit kell, kihagyjak kényszerűségből…

Születésnapi lemezbemutató

Bágyi Balázs 50 éves lesz szeptember végén, a Bágyi Balázs New Quartet 10, a „Decade” című új album pedig szeptember 15-étől hallgatható – sok ok volt tehát, hogy nagy koncertet rendezzenek a BJC színpadán, 2023. szeptember 16-án.

III. Józsefvárosi Jazzfesztivál (2023. szeptember 15-17.)

A Józsefvárosi Jazzfesztivál mindennapi terekbe visz varázslatos koncerteket. Nem lehet tudni, hogy ki tervezetten ment a koncertre, vagy ki az, aki épp áthaladt a Rákóczi téren, vagy leszaladt a csarnokba vásárolni és közönséggé vált. Az biztos, hogy a dinamikus forgatagból több száz ember intenzív közönséggé vált a fesztivál alatt. A jazzkoncertek rezdüléseire finoman reagáló közönség gyűlt össze már az első nap. A kiinduló hálatapsok mindig tovább terjedtek.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések